Josef Straka vidí hlavní důvod neúspěchů v psychice

P l z e ň - Západočeské hokejové derby přineslo velmi dobrý nástup domácích, ale hra hokejistů Lasselsbergeru postupně uvadala jako květinka bez vody a nakonec si obě mužstva body rozdělila rovným dílem. „Velkou roli hraje psychika, kdybychom byli v tabulce výše, hrálo by se nám jinak,“ krčil rameny autor vyrovnávacího gólu Josef Straka. V brance Plzně se představil Zdeněk Šmíd, jemuž na střídačce dělal náhradníka Petr Jež. „O nominaci jsem se dozvěděl den před utkáním. Vždycky, když jsem nominovaný, tak se snažím podat maximální výkon,“ uvedl Zdeněk Šmíd.

Ani na střídačce se neobjevila předsezónní jednička Lasselsbergeru Libor Barta. „Takhle jsme se rozhodli. Porovnali jsme výkonnost brankářů a na základě toho jsme Libora Bartu k zápasu nenominovali,“ uvedl na tiskové konferenci asistent trenéra Jiří Kučera. Do branky se tak postavil popáté v sezóně Zdeněk Šmíd. „Kdybychom dali za stavu 1:0 dva nebo tři góly, nikdo se tomu nemohl divit. Bohužel se tak nestalo. Při první obdržené brance jsem neviděl. Samostatného nájezdu Kumstáta byla škoda. Nemusel jsem mu asi zkoušet vypíchnout puk hokejkou a mohl jsem radši počkat,“ popsal Šmíd první dva karlovarské úspěchy. Při třetím střílel z úhlu Tvrdík a plzeňský gólman vyrazil puk nešťastně přímo před Bednaříka, jenž mířil do prázdné branky. Trenér Kučera ho však nijak nekritizoval. „Vždycky je to souhra více věcí. Z porážky nemůžeme nikoho vinit jednotlivě, je to kolektivní sport.“

Za hosty se na tiskovku dostavil Radim Rulík, který spolu s Markem Sýkorou dovedl Plzeň k bronzovým medailím. „Od druhé třetiny jsme měli více vyložených šancí a byli jsme Plzni více než vyrovnaným soupeřem. Chybělo nám málo, třeba jsme v prodloužení neproměnili samostatný nájezd. V každém případě jsme spokojení, že jsme neprohráli. Před zápasem bych remízu bral,“ uvedl Rulík.

Remízu Plzni zařídil centr prvního útoku Josef Straka v přesilové hře. „Hráli jsme dobře po rozích, puk se dostal k Milanu Nedomovi, hostující čtveřice byla hodně stažená, tak jsem si povyjel a trefil jsem to přesně,“ popisoval Josef Straka. Už třetí zápas v Plzni odehrál Martin Paroulek. Opět se sice vítězství nedočkal, ale tentokrát se mohl radovat alespoň z premiérového bodu. „Je to škoda. Začali jsme dobře, dali gól, ale jakmile se nám toto povede, stáhneme se, začneme bránit a soupeř se začne prosazovat. Myslím, že všichni kluci bojují, ale nepadá nám to do branky,“ dodal na závěr Paroulek.