Reprezentace U17

Reprezentační sedmnáctka sehrála tři zápasy ve Finsku. Indián Mařík: Nabral jsem spoustu zkušeností

Poslední sraz tohoto roku prožili čeští reprezentanti do sedmnácti let. Mezi svátky se třikrát popasovali ve Finsku s místním výběrem. A na severu Evropy ve Vierumäki nechyběli ani plzeňští zástupci. Dva zápasy odchytal Matyáš Mařík, před ním v obraně Jan Skok a o ofenzivu se starala dvě západočeská esa - Adamové Benák a Titlbach.

Po listopadovém turnaji World Hockey Challenge v USA, který je považován za neoficiální mistrovství světa, tentokrát svěřenci trenéra Eismanna odcestovali do Finska, kde v hokejové areálu Vierumäki sehráli tři přátelská utkání proti stejně starému domácímu výběru.

V prvním zápase šlo Finsko do vedení a až do posledních minut bránilo hubený jednobrankový náskok. Jenomže, co se nestalo. V 58. minutě Adam Benák našel na modré čáře Davida Svozila, ten si jel na levý kruh a rychlý švihem vyrovnal. Už to vypadalo, že duel půjde do prodloužení, avšak Seveřané zachybovali ve svém obranném pásmu, Ondřej Kos si vzal kotouč, rychle ho předal Adamu Jechovi, který čtyři vteřiny před koncem vystřelil českému výběru výhru 2:1.

Do druhého střetnutí zasáhl místo Matyáše Maříka Lukáš Vilém a ten již ve třetí minutě lovil puk ze své sítě, Finsko tak šlo opět do vedení. Tentokrát se ovšem Češi dočkali dřívějšího vyrovnání, avšak opět hrál prim konec třetiny. Pouhé dvě vteřiny před první sirénou Jakub Fibigr nahodil puk na brankáře a ten mu propadl až do sítě. A hned po návratu ze šaten Češi dokonali velký obrat. Šikovné ruce ze západu Čech ukázal Adam Titlbach, který se dostal do samostatného úniku a střelou na lapačku nedal gólmanovi šanci. I druhý odchod do šaten vyšel svěřencům Eismanna na výbornou. Osmnáct vteřin před koncem zvýšil na rozdíl dvou branek obránce Adam Martin Hlinský. Finové v poslední části stihli utkání pouze zkorigovat a po výhře 3:2 slavili čeští reprezentanti druhou výhru.

I do závěrečného zápasu nejprve nastoupil Lukáš Vilém, ale jak se později ukázalo, zápas nakonec nedochytal. Jako již tradičně šlo Finsko do vedení, avšak oproti předchozím duelům nyní dokázali domácí ještě v první periodě svůj náskok zdvojnásobit. Zkorigovat skóre se povedlo překvapivě v závěru první třetiny Adamu Titlbachovi, který se trefil přesně do pravého horního rohu. Jenomže ve druhém dějství Seveřané udeřili dvakrát v rozmezí 21 vteřin, do akce šel znovu plzeňský brankář Matyáš Mařík, který už ve zbytku zápasu neinkasoval. Na mírné drama zadělal český Sebastián Glas, nicméně více toho už češti reprezentanti nestihli. Naopak do prázdné brány dal výsledku konečnou podobu Natan Gashaw.

Česká reprezentace do sedmnácti let odjela z poslední akce letošního roku s bilancí dvou výher a jedné porážky. Další sraz se bude konat na začátku února, kdy se bude konat Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku.

Matyáš Mařík
Matyáši, díky vaším dobrým výkonům jstě opět nechyběl v reprezentaci. Jak zatím probíhá sezóna z osobního hlediska?

Sezóna zatím probíhá docela dobře. Řekl bych, že se nám jako týmu daří a také mně jako jednotlivci, nicméně v tom mi rozhodně pomáhají i kluci v obraně.

Jak byl celkově zhodnotil reprezentační sraz ve Finsku?
Sraz byl určitě skvělý, nabral jsem spoustu nových zkušeností. Jsem moc rád, že se nám povedlo vyhrát dva ze tří zápasů.

Co vám ukázaly zápasy s domácím výběrem?
Zápasy mi ukázaly to, jaká je úroveň hokeje v jiných zemích a jak velký je rozdíl mezi Extraligou dorostu a mezinárodní scénou.

Vy jste nastoupil do prvního a třetího duelu? Jak jste je viděl ze svého pohledu?
První zápas jsem začínal a věděl jsem, že to bude úplně jiný hokej, než na který jsem zvyklý. Hodně jsem se na to připravoval a nakonec se nám jako týmu zápas povedl, za což jsem moc rád. Při posledním zápase jsem do hry nastupoval v průběhu druhé třetiny, když jsme inkasovali na 1:4. Gól už jsem nedostal, ale bohužel se nám zápas obrátit nepodařilo.

Dělá vám radost, když je v reprezentaci více hráčů z Plzně?
Ano, dělá. Jsem rád, že máme takové zastoupení Plzně v reprezentaci. Také to je pak pro mě jednoduší, jelikož se tam s nimi mohu více bavit, protože je znám z klubu.

Jaké to je pro vás nosit reprezentační dres?
Určitě je to velká pocta, že mohu reprezentovat tuhle zemi.

Za pár dní se opět rozběhne Extraliga dorostu… S jakými ambicemi jdete do zbytku základní části?
Rozhodně vyhrát co nejvíce zápasu, abychom měli dobré pořadí do play off.

Matyáši, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!


FOTO: Ronald Hansel.