Skok v U17

Reprezentační sedmnáctka bojovala ve Švýcarsku! Indián Skok: Nejraději hraji proti USA a Kanadě

Na začátku února proběhla další přestávka a čeští reprezentanti do sedmnácti let během ní zavítali do Švýcarska. Postupně se v zemi helvetského kříže utkali s Finskem, Švýcarskem, Švédskem a na závěr s USA. Plzeňské barvy opět reprezentovala čtveřice indiánů. Dva zápasy odchytal Matyáš Mařík, před ním v obraně hrál Jan Skok a o ofenzivu se starala dvě západočeská esa - Adamové Benák a Titlbach.

Český výběr U17 má za sebou turnaj pěti zemí ve Švýcarsku. Ve městě Romanshorn sehráli čtyři zápasy a svěřenci Eismanna z nich dva dokázali vyhrát, což nakonec stačilo na třetí pozici v konečné tabulce za vítěznými Spojenými státy americkými a Finskem.

Češi vstoupili do turnaje v úterý 7. února zápasem proti Finsku. Seveřané si v průběhu třetí periody vypracovali již tříbrankový náskok, avšak nakonec z toho bylo ještě drama. Adam Benák nejprve po asistenci Titlbacha snížil na 1:3 a o minutu později dokonce Češi vstřelili kontaktní branku, avšak poslední slovo měli Finové, kteří čtyři minuty před koncem dali gólem na 4:2 výsledku definitivní podobu.

Do druhého zápasu proti domácímu Švýcarsku nastoupil do brankoviště Matyáš Mařík, který nakonec byl z jednou hlavních postav utkání. Skóre otevřel v jedenácté minutě Pavlík a na jeho zásah navázal krátce za polovinou duelu podruhé na turnaji Adam Benák. U obou gólech navíc asistoval obránce Jan Skok. Češi zvítězili 2:0, Mařík udržel po spolehlivém výkonu čisté konto.

Následující den se hráči ze srdce Evropy utkali proti Švédsku. Utkání bylo vyrovnané, v základní hrací době padly pouhé dvě branky. Do vedení šli Češi, po další asistenci Titlbacha se prosadil Adam Jecho. Nicméně ve třetí třetině se prosadil Hesselvall, který tak utkání poslal do prodloužení. V něm se nikdo neprosadil, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich pevnější nervy udrželi svěřenci Eismanna, druhý bod vystřelil ve čtvrté sérii českobudějovický Humeník.

Na závěr se český výběr utkal s papírově nejsilnějším soupeřem - USA. Po vyrovnané úvodní třetině se na startu druhé periody jako první prosadili Američané. Avšak Češi zásluhou Currana přispěchali s rychlou odpovědí. Matyáš Mařík dlouho držel svůj tým ve hře o cenné body, avšak ani on nakonec nezastavil ránu Teddyho Stigy, který ve třetí třtině vstřelil vítěznou branku. Češi po sympatickém výkonu prohráli s USA 1:2.

Česká reprezentace do sedmnácti let zakončila turnaj s bilancí dvou výher a dvou porážek. Další sraz se bude konat v polovině dubna, kdy se bude konat Turnaj pěti zemí v České republice.

Konečná tabulka Turnaje pěti zemí v Romanshornu

TýmZVVPPPPSkóreBody
1.USA4400021:912
2.Finsko4210118:168
3.Česko411027:75
4.Švédsko4102114:185
5.Švýcarsko4000410:200


Jan Skok
Honzo, díky vaším dobrým výkonům jste opět nechyběl v reprezentaci. Jak zatím probíhá sezóna z osobního hlediska?

Z mého pohledu probíhá sezóna výborně. Přestoupil jsem z Boleslavi do dorostu Plzně, nicméně po pár týdnech si mě vzal trenér Vojan do juniorky, kde hraji stabilně. Dostal jsem se navíc do reprezentace a na pár zápasů do áčka. Myslím si, že jsem v Plzni udělal velký progres.

Vy jste si letos vyzkoušel dokonce Extraligu dorostu, juniorů i Tipsport extraligu. Kde byste viděl největší rozdíl oproti soutěžemi?
Tak samozřejmě, že největší rozdíl je přechod z juniorského hokeje do Tipsport Extraligy. Tam je to daleko rychlejší, silovější a techničtější. Hrají tam samí zkušení hráči, avšak i přechod z dorostu do juniorů je hodně těžký.

Co říci k jednotlivým zápasům? Vám se povedl zejména ten druhý, kde jste si připsal asistenci u obou branek...
Tak na turnaj do Švýcarska jsem se moc těšil. První zapas s Finskem jsem neodehrál podle mých představ, byla tam totiž určitá únava z cestování. Druhý zápas proti Švýcarsku už byl daleko lepší a ukazovalo se to na výkonu. Co se týče asistencí a bodování, tak nejsem produktivní obránce, proto mám z každého bodu velkou radost. Nejraději hraji proti takovým soupeřům jako je USA a Kanada.

Dělá vám radost, když je v reprezentaci více hráčů z Plzně?
Ano, je to super, když můžu hrát s hráči z týmu i v české reprezentaci.

Jaké to je pro vás nosit reprezentační dres?
Nosit reprezentační dres je pro mě obrovská čest a hlavně odměna za práci, kterou odvádím.

Za pár dní se opět rozběhnou klubové soutěže. Co byste si přál do zbytku sezóny?
Do konce sezóny bych si přál, abychom se s juniorkou dostali do play-off a v klidu dohráli sezónu. A samozřejmě, že ještě bych si moc přál, abych se alespoň na nějaký zápas dostal do áčka.

Honzo, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!

FOTO: Ronald Hansel.