Klatovský v U16

Reprezentační šestnáctka odehrála domácí turnaj! Indián Klatovský: Hráli jsme jako jeden tým

Na začátku února proběhla další přestávka a čeští reprezentanti do šestnácti let během ní sehráli domácí Turnaj tří zemí. V Novém Jičíně a Kopřivnici se svěřenci trenéra Milana Razýma dvakrát utkali s Finy a dvakrát se Švédy. Turnaj ovládlo Finsko, český národní tým skončil se ziskem tří bodů na třetím místě. Plzeňské barvy reprezentoval Antonín Klatovský.

Češi do turnaje vstoupili v úterý 7. února v Novém Jičíně zápasem proti Švédsku. A začali skvěle, v jedenácté minutě poslal do vedení domácí výběr Michal Rybnikár. Avšak na jeho zásah nikdo další nenavázal a Seveřané dokázali ve třetí třetině dvěma góly utkání otočit. Vítěznou branku vsítil v čase 58:27 Theo Sonestedt, který zůstal zcela zapomenut mezi kruhy. Češi na úvod podlehli Švédsku 1:2.

Po dni volná následovalo utkání proti Finsku. Po bezbrankové první periodě šli hosté zkraje druhé třetiny Seveřané do vedení. To v polovině utkání dokázali zdvojnásobit, nicméně Češi se nevzdali. Ještě ve druhé třetině vykřesal naději na zvrat Adam Novotný. Ve třetí třetině se hrál vyrovnaný hokej, vyrovnání vyselo v určitých pasážích na vlásku, nicméně Finové již neinkasovali a i druhý zápas česká reprezentace prohrála 1:2.

Následně se týmy přesunuly do Kopřivnice, která na úvod přinesla domácím štěstí. Skóre otevřel v deváté minutě Matěj Pekař, na kterého navázal v prostředním dějství Jakub Lev. Hosté ze severu Evropy ve třetí třetině dokázali snížit, vyrovnání se ale nedočkali. I třetí zápas na turnaji skončil 2:1, tentokrát ovšem slavil výběr Milana Razýma.

Turnaj zakončili Češi druhým zápasem proti Finsku, avšak to se jim nakonec vůbec nepovedlo. V polovině zápasu si vypracovali Finové již tříbrankový náskok. Tomáš Poletín dokázal snížit, jenomže hosté dokázali rychle odpovědět. Během tří minut vstřelili Seveřané další dvě branky. V poslední minutě Matěj Pekař zápas jen kosmeticky upravil, na závěr turnaje Češi prohráli 2:5.

Česká reprezentace do šestnácti let zakončila turnaj s bilancí jedné výhry a tří porážek. Další sraz se bude konat v polovině dubna, kdy se bude konat Turnaj čtyř zemí ve Švédsku.

Konečná tabulka domácího turnaje U16

Tým Z V VP PP P Skóre Body
1. Finsko 4 3 1 0 0 15:9 11
2. Švédsko 4 1 0 1 2 9:11 4
3. Česko 4 1 0 0 3 6:10 3


Antonín Klatovský
Tondo, díky vaším dobrým výkonům v Plzni jste si vysloužil pozvánku do reprezentace. Jak moc vás potěšila?

Tak popravdě o tom, že jsem se dostal do reprezentace mi prvně řekl můj kamarád ve chvíli, když jsme šli společně ze školy, takže docela dost mě to překvapilo. Ani jsem to nečekal, protože o žádném reprezentačním srazu jsem ani nevěděl. Takže příjemné překvapení.

Pokud se nepletu, jednalo o vaše první zápasy v reprezentaci... Jaké to bylo obléci reprezentační dres?
Ano, byly to moje první zápasy a byl to skvělý pocit, i když ze začátku jsem měl docela obavy, aby se mi všechno podařilo a ostatní nezklamal. Časem to ale odpadlo a bylo to fakt super.

Jaký je rozdíl mezi klubovou scénou a reprezentačními zápasy?
Tak rozdíl je samozřejmě v rychlosti hry, je méně času na rozmyšlení a navíc každý soupeř je kvalitní. Jakoukoliv chybu dokáže hned využít proti vám. Byl jsem na srazu jeden z malá úplně poprvé, takže jsem nevěděl moc co a jak, ale řídil jsem se podle kluků a to mi dost pomohlo. Parta jsme byla dobrá, takže to nebyl ani až tak velký problém.

Jak byste popsal celý sraz a co říci k jednotlivým zápasům?
První dva zápasy jsme odehráli slušně, i když bohužel bez vítězného konce. Třetí zápas se Švédy nebyl tak rychlý ani kvalitní, jako den předtím s Finy, ale za vítězství jsme byli rádi. Poslední utkání se nám nepodařilo, zaspali jsem na začátku a to se nám poté vymstilo. Ke konci, když jsme každý začali dělat to co jsem měli, tak Finové nevěděli co s tím, ale bohužel už pozdě.

Jakými soupeři byli Švédové a Finové? Poznal jste na jejich hráči nějaký rozdíl oproti českým?
Tak zápasy měli úplně jiné obrátky, hlavně díky fanouškům, které jsme tam měli a po celou dobu nám fandili. To nám taky hodně pomáhalo. Rozdíl oproti nám si myslím, že nebyl, protože když jsme se spoluhráči hráli jako jeden tým, tak jsme následně měli, jak na Švédy, tak na Finy.

Zkušenosti, které jste získal, vám hádám určitě pomůžou do další práce…
Určitě jsem nějaké nové zkušenosti pobral a chtěl bych se s nimi podělit i s ostatními kluky z týmu.

Za pár dní se opět rozběhne Extraliga dorostu. Co byste si přál do zbytku sezóny?
Určitě bych chtěl na sobě ještě více zapracovat. Tady na srazu mi to ukázalo, že mám před sebou ještě dlouhou cestu a čeká mě hodně práce...

Tondo, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!

FOTO: Jiří Koňařík.