Soukup v U20

Stříbrná reprezentační dvacítka ve Švédsku! Indián Soukup: Náročný týden, ale plný zkušeností!

Nově se rodící výběr hráčů do dvaceti let se předvedl ve Švédsku, kde se konal velký Turnaj pěti, ve velmi dobrém světle.

Čeští mladíci na přelomu roku vybojovali na mistrovství světa stříbrné medaile a nyní se o pár měsíců později konal reprezentační sraz nově se rodícího mužstva.

A hned se jednalo o velký křest ohněm, Češi vyrazili do švédského Ängelholmu, kde se postupně popasovali se Švýcary, Finy, Němci a domácími.

Nejstarší mládežnická kategorie si nevedla vůbec špatně. Na samotný úvod turnaje sice padla 2:3, přestože vedla po první části 2:0 a poté nestačili na stoprocentní vítěze celého klání Finy 0:5. Avšak svěřenci trenéra Kalouse poté 5:1 přehráli Němce a na závěr nasázeli bůra i Švédům (5:2). Vznikla tak za dvanáctibodovými Finy neskutečně vyrovnaná trojička šestibodových celků, z nichž nakonec nejlépe vzešli právě Češi.

Ve výběru nechyběli ani tři indiáni - gólman Jakub Vondraš a útočníci Adam Dvořák s Markem Soukupem.


Konečná tabulka Turnaje pěti

1.Finsko19:312
2.Česko12:116
3.Švédsko16:116
4.Švýcarsko7:116
5.Německo4:220


Marek Soukup
Marku, jak jste si užil kemp?
Byl jsem velmi rád, že jsem se dostal do nominace. Na turnaj jsem se moc těšil, každá mezinárodní utkání jsou skvělá zkušenost, jak si poměřit síly s vrstevníky. Jeli jsme na turnaj s hráči převážně z české juniorské soutěže, a tak bylo fajn potkat se s klukama v jednom týmu. Byl to ale náročný týden. V neděli jsme cestovali téměř dvanáct hodin, poté jsme v pěti dnech sehráli čtyři zápasy. Komplikace byla i s přepravou osobních věcí, které nám společně s pěti kluky přijely až po třech dnech.

Bylo poznat, že jde o první kemp nového týmu?
Na turnaji jsme se sešli kompletně nový tým, takže jeden z hlavních úkolů trenérů bylo poznat, jak reagujeme na systém, jak řešíme herní situace a jak se chováme i mimo led. Pro některé spoluhráče to byla také premiéra, takže jsme se poznávali i my kluci mezi sebou. První trénink jsme měli v pondělí po celém dni cestování až ve večerních hodinách a druhý den jsme již hráli první utkání se Švýcarskem. Bylo vidět že postupem turnaje jsme si na sebe zvykli a nakonec odehráli dobré utkání s domácím Švédskem.

Jak byste popsal jednotlivé zápasy?
První jsme odehráli v úterý se Švýcarskem, kdy jsme výborně začali a vzali si vedení 2:0. Jenže od druhé třetiny jsme polevili a podcenili soupeře a nakonec jsme prohráli 2:3. Druhý zápas jsme hráli s nejtěžším soupeřem turnaje. Po vyrovnané první třetině jsme však duel i kvůli špatné koncovce prohráli 0:5. Třetí utkání jsme odehráli s Německem a zápas jsme vyhráli 5:1, kdy jsme celý zápas kontrolovali a možná i pošetřili síly na poslední střetnutí. To bylo čtvrté v pěti dnech a odehráli jsme ho s vrstevníky ze Švédska. I když už to bylo velmi náročné, bylo to naše nejlepší utkání a zápas jsme ovládli výsledkem 5:2.

Potěšilo vás, že z klubu jste byli nominováni tři?
Určitě! Pro Vondryho to byla premiéra, s Dvořkou už jsme objeli pár srazů. Jediná naše hádka byla o rozdělení pokojů, ale i to jsme vyřešili. (smích) Ale bylo super, že jsme měli takové zastoupení v reprezentaci, je to dobrá vizitka pro klub.

Jak si užíváte v Plzni v juniorech, kde se vám bodově daří?
Měl jsem slušný start do sezóny, kdy se mi dařilo jak herně, tak bodově. Ovšem poslední dobou nemám formu. Snažím se na tom pracovat, aby se to zlepšilo a doufám, že to přijde co nejdříve, abych týmu maximálně pomohl.

Jak jste prožil duely v A týmu?
Za každou minutu, kterou dostanu v A týmu, jsem velmi rád. Jsou to zkušenosti, zahrát si proti tak zkušeným hráčům. Je to úplně odlišné od juniorského hokeje. Největší rozdíl je v tom, že není na nic čas, hráči mají velké zkušenosti a je to hodně silově náročné.

Máte nějaké cíle do závěru sezóny?
Hlavní cíl do konce sezóny je dostat se s juniorkou do play-off a vyhrát následující zápasy, abychom si udělali bodový polštář a hráli s větším klidem.

Marku, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!


Foto: Ronald Hansel