Extraliga dorostu

Dorost na prahu play off! Trenér Hanzlík: Budeme spoléhat na dobrého gólmana a týmový výkon

Základní část Extraligy dorostu je u konce. Plzeň, která je stále úřadujícím mistrem, celkově skončila na čtvrté pozici a prvním soupeřem Škodovky budou v osmifinále České Budějovice. Pojďme si nyní dlouhodobou část společně připomenout.

Pojďme se nejprve zaměřit trošku na statistiky a začneme těmi týmovými. Plzeň průměrně dala 3,32 gólů na zápas, což v součtu všech týmů stačí na šesté místo. Úspěšnost střelby byl téměř desetiprocentní, což bylo po Karlových Varech, Liber i a Slavii čtvrtá nejlepší. Naopak propadlišti dějin byla Škoda v počtu střel, které každý zápas vystřelila. Indiáni vyslali na branku soupeře průměrně každý zápas 33 střel, hůře na tom byl už jen poslední Zlín. První místo patří Škodovce, co se týče využití přesilových her, využít dokázala téměř každou čtvrtou a se 23 procenty neměla konkurenci. A co se týče hry v oslabení? Zde patři Západočechům až devátá pozice, 79.76% všech oslabení dokázala Plzeň ubránit. Uprostřed tabulky je Plzeň co se týče vyloučení. Průměrně plzeňský celek inkasoval skoro 11 trestných minut na zápas a s celkovými 232 TM z dvaadvaceti zápasů jsou modrobílí na šestém místě.

Nejproduktivnějším hráčem plzeňského mužstva byl Petr Makovec, který posbíral ve 36 duelech stejný počet bodů (13+23). Na záda mu dýchal Matyáš Beran (7+23) a kapitán Tomáš Pittr (9+20). Čtvrté místo patří Adamu Benákovi (13+11), zde se sluší ale podotknout, že mladý šikula odehrál o více než dvacet zápasu méně. V polovině sezóny totiž přesídlil do juniorského týmu. Nejlepším střelcem plzeňského mužstva se stali hned čtyři hráči. Petr Makovec, Adam Benák, Antonín Klatovský a Adam Titlbach shodně vstřelili třináct branek. A co se týče asistencí, tam kralovala první formace indiánů. První místo opět patří Petru Makovcovi, s ním ještě 23 branek připravil i Matyáš Beran. V brankovišti se objevili dva brankáři. Jasnou jedničkou se stal Matyáš Mařík, který s procentuální úspěšností 93.53 patřil nejlepším v soutěži. Šestnáctiletý brankář průměrně inkasoval dvě branky na zápas, což v součtu celé ligy stačilo na třetí místo.

CELKOVÉ STATISTIKY NAJDETE ZDE.

První část extraligy dorostu skončila na konci listopadu. Ve skupině A si nejlépe počínali Západočeši. Hned v jedenácti zápasech bodovali indiáni naplno, nejvíce z celé extraligy. Pouze ve dvou případech plzeňští dorostenci nezískali ani bod, v obou případech se jednalo o zápasy v hlavním městě. Jednou Škoda prohrála po samostatných nájezdech. Nejvyšší výhru si Plzeň připsala proti Pirátům z Chomutova, na domácím ledě vyhrála 6:1.

Úvodní část tehdy zhodnotil Dušan Andrašovský. „My jsme s Jirkou Hanzlíkem přišli, když už byla odehrána dvě kola. Nějaké věci jsme se snažili změnit a myslím, že kluci na to zareagovali. Něco trvalo déle, avšak v naší hře stále vidím pokroky. Musím podotknout, že tým byl od předchozích trenérů výborně fyzicky připravený, my jsme jim jen předali takový jiný pohled na hokej. Většina se dokázala přizpůsobit a hrajeme to, co bychom chtěli. Koukáme se hlavně na sebe a na naší hru. Chceme mít základní pravidla ve hře, v založení útoku čí přechodu do pásma. Myslím, že kdo hokeji rozumí, tak musí ve hře vidět naše pojímání hokeje.“

Do nadstavbové části postoupilo hned dvanáct týmů. Oproti minulým rokům přišla změna, nehrálo se s tým dle geografického území, avšak pěkný dvakrát každý s každým. Tím, že jsme postoupili do nadstavby, tak jsme si zajistili již v listopadu účast v play off. Nebyl tak takový tlak na výsledky a snažili jsme se do hry zapojit drtivou většinu hráčů ročníku 2006/07. Výsledkově jsme nadstavbou prošli slušně, podařilo se nám skončit na čtvrtém místě. Co je ale v mládežnických kategoriích důležité je komplexní rozvoj hráčů a o ten se s kolegou Dušanem Andrašovským snažíme. Jde o rozvoj kondiční, herní ale i o zlepšení individuálních dovedností. I herně si myslím, že jsme v soutěži obstáli,“ hodnotí druhou část sezóny hlavní trenér Jiří Hanzlík.

Základní část je již minulostí, v pátek startují vyřazovací boje, v osmifinále se Škoda utká s Českými Budějovicemi. „Play off je loterie, protože výkonnost týmu je podobná. Dorostenecký hokej je plný chyb a bude záležet, kdo jich udělá méně a kdo nabídnuté také využije. My se budeme spoléhat na dobrého gólmana a týmový výkon, protože rozdílové hráče máme v juniorech nebo dokonce v A týmu. Nyní nedokážu říct, zdali je budeme mít k dispozici. Hráčů, kteří minulý rok prošli loňské play off je minimu, takže to pro kluky bude nová zkušenost, říká závěrem Jiří Hanzlík.

FOTO: Ronald Hansel.