Junioři před ČF

Junioři startují čtvrtfinále! Trenér Vojan: Bruslaři jsou jeden z top týmů ligy a na sérii se moc těšíme!

Úřadující mistři nejstarší mládežnické kategorie pomistrovskou kocovinou příliš netrpěli, do čtvrtfinále postoupili ze čtvrtého místa. To ovšem neplatí o jarním finálovém soupeři, dvanáctému Liberci totiž sezóna končí.

Svěřenci Petra Vojana nakonec dokráčeli po základní části juniorské extraligy do play off bez vážnějších problémů. Z osmi účastníků čtvrtfinále obsadili čtvrtou příčku, na vítěze z Třince ztratili šest bodů. Sezóna naopak končí pro celky na devátém až třináctém místě - Brno, Litvínov, Zlín, Liberec a Mountfield. Poslední Olomouc pak přímo sestupuje. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Oceláři s Pardubicemi, Vítkovice s Jihlavou a Karlovy Vary se Spartou.

Obhájce titulu přitom do soutěže nevkročil pravou nohou. Omlazený tým začínal třikrát venku a vyšel bodově naprázdno. Naopak závěr již modrobílým vyšel, v posledních čtrnácti utkáních nebodovali pouze jednou. Škoda ve dvaapadesáti utkáních základní části nastřílela 177 branek, jen první Třinec více - 182. 148 inkasovaných branek je zase počin šestý nejlepší. Západočeši se navíc pyšní nejlepšími přesilovými hrami v soutěži, využití dokázali vytáhnout až na 27,51%. Lepší úspěšnost střelby (10,6%) rovněž nikdo nepřekonal. 630 trestných minut je suma pátá nejvyšší, úspěšnost oslabení je sedmá.

S Bruslaři se letos modrobílí utkali čtyřikrát a na dvě úvodní prohry navázali dvěma výhrami. A to dokonce s čistým kontem - 1:2sn, 3:4, 1:0, 3:0. Při skóre 8:6 tak získali sedm bodů z dvanácti možných. Čtvrtfinále se hraje na tři vítězné duely, semifinále a finále pak na čtyři.

Bodově se v mužstvu nejvíce dařilo Marku Soukupovi, jenž v osmačtyřiceti kolech nasázel sedmnáct branek a přidal devětatřicet přihrávek. Lépe si v celé soutěži vedl jen zlínský Lukáš Chludil (19+41) a litvínovský Marek Slavík (25+37). Dalším v pořadí je Matyáš Borák (25+26). Bod na utkání zas ještě překonali Adamové Dvořák s teprve patnáctiletým Benákem.

Mezi třemi tyčemi se vystřídalo pět gólmanů. Daniel Jansa s Jakubem Korytarem s úspěšností zákroků skončili těsně pod hranicí devadesáti procent, tu překonali David Bočan, Jan Lokajíček a Jakub Vondraš. Ten s hodnotou 92,86% patří v celé soutěži na šesté místo.

Na straně Bruslařů se vystřídali čtyři gólmani a všichni úspěšnost zákroků vytáhli přes dvaadevadesát procent. Však také 119 inkasovaných branek je po Energii v celé soutěži nejméně. 137 nastřílených gólů je zase naopak třetí nejnižší počin a početní výhody Bruslařů byli zcela nejhorší. Hra v oslabení zase osmá. Bodově tým nejvíce táhl Vojtěch Polák, který byl ve výsledku hned za Soukupem (29+24). Druhý v pořadí Marek Vlasák má bilanci (6+23).


Čtvrtfinále play off juniorů 2022/23

Úterý 21.3.2023 HC Škoda Plzeň vs. BK Mladá Boleslav od 17:00
Středa 22.3.2023HC Škoda Plzeň vs. BK Mladá Boleslav od 16:00
Sobota 25.3.2023 BK Mladá Boleslav vs. HC Škoda Plzeň od 13:00
Neděle 26.3.2023 BK Mladá Boleslav vs. HC Škoda Plzeň (případně)
Úterý 28.3.2023 HC Škoda Plzeň vs. BK Mladá Boleslav (případně)


Trenér Petr Vojan
Pane trenére, jak základní část zhodnotit?
Celkově to bylo velmi vyrovnané, týmy byly výkonnostně hodně podobné. Nikdo nebyl odskočený a nikdo výrazně nezaostával. Z našeho pohledu to bylo, hlavně v první polovině, jako na houpačce. Sezónu jsme nezačali vůbec dobře, neměli jsme delší bodovou sérii, která by nás dostala do špičky. Nicméně, po tom nepodařeném úvodu, jsme se zvedli a už se pořád drželi v první osmičce, která zaručovala postup do play off. Delší bodové šňůry jsme potom udělali až ke konci základní části a vyhoupli se do první čtyřky.

Výkony občas kolísaly, jak těžké je pro trenéra nastavit hlavu hráčům?
Samozřejmě, to je klíčová věc. Každý trenér ale musí mít vědomosti z psychologie a pedagogiky, musí umět pracovat s různými charaktery a situacemi. Nemyslím si ale, že by ta kolísavost našich výkonů byla způsobena právě jen hlavou... Ta hrála pochopitelně také důležitou roli. Kluci se o tom přesvědčili mnohokrát. Když na ledě dělali to, co měli a to, co jsme po nich chtěli a trénovali, tak jsme soupeře přehrávali. Jakmile tam ale přišlo uspokojení a egoistické prosazování si svého pojetí hokeje, byl to průšvih. Druhá věc byla to, že jsme měli prakticky úplně nový a navíc velmi mladý tým, u kterého jsme takové "vlny" předpokládali. Stabilizace výkonu a následný výkonnostní individuální i týmový progres ale trvaly mnohem déle, než jsme čekali.

V brankovišti se protočila celá řada gólmanů, hráči se také často točili. Jak moc je to pro vás nepříjemné? A prokázali naopak mladí z dorostu, kteří vám přišli na pomoc, svou kvalitu?
Prostřídali jsme na tomto postu pět kluků, což je neobvykle vysoké číslo. Bylo to ale způsobeno několika faktory, zejména zdravotními. Nejdříve jsme úplně nevěděli, jak to bude s Kubou Vondrašem, který byl draftovaný. Ten si potom navíc prošel několika dlouhodobějšími absencemi, zraněními či nemocemi, až zhruba od poloviny sezóny už potom nechyběl a bylo to vidět. Jak na jeho osobním výkonu, tak i na výsledcích týmu. Větší zdravotní potíže ale měl i Honza Lokajíček a Kuba Korytar. Celou sezónu vlastně absolvovali jen David Bočan a Dan Jansa, který je příslibem pro příští ročník. Ten sice letos jezdil především na zápasy ligového Písku, ale tam se postupně dost zlepšoval.
Mladší kluci sice věkově ještě patřili do dorostu, ale již byli plnohodnotnými členy kádru juniorky, ve které absolvovali celou sezónu. Adam Benák se připojil později, jakmile dorost postoupil do vyšší nadstavby a měl zajištěné play off. Jsou to velmi talentovaní hráči s velkým potenciálem a věřím, že se prosadí i do dospělého hokeje. Mají ale ještě svoje "dětské " návyky a manýry, ale to je vzhledem k věku zatím pochopitelné. Především musí v hlavě ještě dozrát a některé věci pochopit. A to je spolu s komplexní celoplošnou hrou a návyky pro dospělý hokej to nejdůležitější, co je teď musíme naučit a co jim teď musíme vštípit. Ke konci základní části již patřili mezi klíčové hráče. Během roku jsme z týmu vyndali sedm dorazových hráčů ročníku 2003 i proto, abychom jim udělali místo, což nám může na konci sezóny nebo v play off chybět. Ale z dlouhodobého hlediska a filosofie klubu je to správné rozhodnutí. Osobně mě velice mrzí konec Adama Eremiáše. Měl v sobě určité vlastnosti a prvky hry, které ostatní hráči nemají. Podle mě měl předpoklady pro dospělý hokej. Bohužel, na druhé straně, mu ty další zásadní věci chyběly. Bez každodenní tvrdé práce, píle, přísnosti sám k sobě a odříkání, bez práce v nekomfortu a za hranou se ani ten sebevíce talentovaný hráč nikam nedostane. O tom se sám později přesvědčil...

Jakou úroveň měla soutěž, která se zeštíhlila a tvrdě se bojovalo o postupovou osmičku?
Jak jsem již říkal, bylo to naprosto vyrovnané a tím pádem se hráči výkonnostně posouvali, protože se hrálo opravdu každý zápas na doraz. To bylo skvělé. Druhou stránkou je to, že v soutěži prostě nehráli ti top hráči. V celkovém, jistě trošku nadneseném, kontextu se jednalo o soutěž hráčů B týmů. Bylo tam pár výjimek, ti hráči, když nastoupili, tak v soutěži vyčnívali. Třeba náš odchovanec v dresu Sparty Hauser. A to byl hlavní rozdíl oproti loňskému roku. Tam byla prostě vyšší individuální hráčská kvalita, ale tam to zase bylo rozmělněné do zbytečně moc klubů. Je to klíčová otázka pro český hokej do budoucna - jak zajistit to, aby byla juniorská soutěž vysoce rozvojovou soutěží a soutěží opravdu top úrovně, ze které budou přímo chodit hráči do extraligy. A dále, aby hráči neodcházeli do zahraničí v takovém počtu. Jsou tam totiž pořád mnohočetné odchody do zahraničí a zbytečné přesuny hráčů do nižších lig dospělých. Tlak agentů na hráče a rodiče je v tomto směru obrovský a oni tomu v tomto prostředí logicky rádi podlehnou. Na druhou stranu, kolik hráčů juniorského věku opravdu dostane dobrou šanci v extralize? Pak je tu prakticky nic neudrží a je to začarovaný kruh.

Překvapilo vás, že se do play off nedostal Liberec, váš finálový soupeř z jara?
Liberec byl na tom před sezónou podobně jako my. Přebudoval celý kádr, měl nový tým. Dali šanci mladým, hráli je a prostě to na postup nestačilo. Neznamená to ale, že něco dělali špatně. Naopak. Z vnějšku jsem cítil, že jdou správným směrem, hráli velmi dobře, ale nedávali góly, což je asi ve finále stálo lepší umístění a možná i to play off. Pokud jim hráči neodejdou, budou příští rok opět na špičce. Nehodnotil bych něčí práci podle toho, jestli postoupil do play off, nebo ne.

Výkony Plzně stoupaly, stoupala ale s nimi i vaše spokojenost ohledně vývoje jednotlivých hráčů?
Byl tam znatelný progres, to určitě ano. Na začátku sezóny to ale bylo všelijaké, jen ne dobré. Postupně se to tou prací všech v týmu zvedalo a zlepšovalo. Ale.. Víte, já nebudu nikdy spokojený. Vždycky se dá udělat víc. Kluci ví, o čem teď mluvím. Asi tak.

Jak vás těší, že nejproduktivnější hráči Plzně i gólman se ocitli v celkovém popředí celé soutěže a jak vás těší obrovské procento využití přesilových her?
Každý hráč má v týmu svou roli a tu musí plně akceptovat a následně i plnit, aby fungoval celý tým. Někdo je nepostradatelný pro kabinu, další v oslabeních, někdo zase v osobních soubojích a někdo třeba v té v produktivitě. Pro týmový úspěch potřebujete všechny složky, včetně nadprůměrně chytajícího gólmana. Koukám tak na to spíše po stránce individuálního rozvoje a akceptace role, podařilo se zabudovat spoustu mladých hráčů, jejich role postupem sezóny také rostly. Co se přesilovek týká, máme to tak už druhý rok po sobě. Vloni jsme se dostali v dlouhodobé části nad 26%, letos jsme se dlouho drželi kolem 30, momentálně jsme nad 27%, což je skvělé a vysoce nadprůměrné číslo a dlouho nás to drželo na bodech, když třeba hra pět na pět nebyla dobrá. Věnujeme se tomu samozřejmě v tréninku i v přípravě na videu, ale vždycky na to potřebujete vhodné hráče. Doufám, že si to udržíme i do play off, kde budou speciální týmy rozhodovat.

Dá se říct podle výsledků, že Plzeň své výkony správně načasovala? A co bude nyní pro play off nejdůležitější?
To nebylo úplně o načasování, ale o té dlouhodobé trpělivé práci, která se teď, ve správný čas, projevuje. Nejdůležitější bude to nastavení a momentální formu udržet, nebo lépe ještě i vygradovat. Máme několik starších hráčů, kteří prošli loňským play off, mají tedy z této fáze zkušenosti. Ty mají i mladší kluci z loňského dorostu. Věřím, že nám to v těžkých bojích pomůže.

Jak popsat budoucího čtvrtfinálového soupeře a letošní vzájemné duely?
Tady si už nevyberete. Jsou samozřejmě soupeři, na které se vám daří více a na některé zase naopak méně. Třeba my jsme třikrát prohráli se Zlínem, nešlo nám to ani na Spartu, s tou jsme prohráli dokonce všechny čtyři ligové zápasy. Naopak třeba Hradec a zmíněný Liberec jsme zase čtyřikrát porazili my. Naším soupeřem ve čtvrtfinále je Mladá Boleslav, tým, který nedostává moc branek, má výbornou organizaci hry, skvělého brankáře i rozdílové hráče. Je to prostě jeden z top týmů ligy a na sérii se moc těšíme. Dobře se na ně připravíme a věřím, že nám pomůže i domácí prostředí v prvních dvou zápasech série. Bylo by moc fajn, kdyby přišlo hodně fanoušků a vytvořili nám bouřlivou domácí atmosféru.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se daří!

TOP FOTO: Ronald Hansel