Dorost před semifinále

Necháme na ledě všechno, to můžu za celý tým slíbit, praví před semifinále dorostu Jan Skok

Drahé semifinále, vítej po roce znovu v Plzni. Mladé pušky nejprve v osmifinále ve třech zápasech vyřadily České Budějovice a i čtvrtfinále nakonec dospělo do rozhodující, tentokrát páté bitvy o všechno. Hráči s indiánem na prsou ji zvládli, Slavii porazili 5:3 a nyní si to rozdají s Mladou Boleslaví o finále.

Úřadující mistři nadále mohou snít sen o obhajobě mistrovského titulu. Ve čtvrtfinále, přestože po třech zápasech měli nůž na krku, dorost přetlačil pražskou Slavii v poměru 3:2.

Čtvrtfinálová série se zahájila na západě Čech a jako první slavili Pražané, kterým v úvodním zápase stačila na výhru jediná branka. O den později šli hosté znovu jako první do vedení, tentokrát ale Škodovka utkání skvěle otočila, po zásluze vyhrála 4:1, série se tak za stavu 1:1 stěhovala do hlavního města. Ve třetím duelu Škoda nezačala vůbec dobře, brzo prohrávala 0:3, avšak indiáni se nevzdali, v power play srovnali, leč v prodloužení slavila Slavia. Poté již nebylo kam uhnout a podle toho také plzeňský výkon vypadal. Modrobílí si šli od první minuty za vyrovnáním série, na startu třetí periody vedli již o čtyři branky, skvělého Maříka nakonec domácí překonali až v poslední minutě. Velké finále se odehrálo v pátek v Plzni a hráči obou mužstev si nedali centimetr ledu zadarmo. Nejprve šla do vedení Plzeň, Slavia ale dokázala skóre otočit. To samé se posléze povedlo i indiánům. Zápas za stavu 3:3 pomalu směřoval do prodloužení, to ale necelé čtyři minuty před koncem odmítl Adam Titlbach, který celkově v rozhodujícím zápase vstřelil čtyři branky.

Soupeřem Škodovky v semifinále bude Mladá Boleslav, která si postup rovněž vybojovala až v rozhodujícím pátém duelu. Bruslaři, přestože v sérii proti Karlovým Varům, nebyli favorité, tak svého soka dokonale zaskočili. První mečbol na svém ledě ještě nevyužili, avšak v lázeňském městě se jim již povedlo ubránit těsnou výhry 2:1, přestože hráči Energie nastoupili jen ve dvanácti hráčích v poli. Plzeň a Mladá Boleslav se v sezóně proti sobě dvakrát utkala. Nejprve se v nadstavbě hrálo na ledě Bruslařů a hráči Škodovky v neúplné sestavě prohráli vysoko 0:7. Odveta již byla o něčem jiném, Plzeň vyhrála 3:2. Kuriózní gól v tomto zápase vstřelil Jiří Matějka. Nyní se obě mužstva proti sobě utkají v boji o finále.


Mladoboleslavské mužstvo velmi dobře zná Jan Skok, který před sezónou do plzeňské organizace přišel právě z Mladé Boleslavi. Minulý rok tak ještě nemohl s indiány slavit nemohl, naopak v dresu Bruslařů vypadl již ve čtvrtfinále. Jak se zpětně ohlíží za loňským play off? A jakým je vůbec Plzeň soupeřem? „Plzeň měla minulý rok v dorostu samozřejmě dobrý tým, avšak my ho měli v Boleslavi také a ty zápasy si myslím, že tomu odpovídaly svou kvalitou. Plzeň byla vždy nepříjemný soupeř, byly to vždycky hodně tvrdé, rychlé a vyhrocené zápasy. Výsledkově se nám ale na Plzeň minulý rok celkem dařilo. Porážka ve čtvrtfinále proti Spartě mě hodně mrzela, celou sezónu si troufám říci, že jsme jako boleslavský dorost výsledkově dominovali, takže jsme měli vysoké ambice. Myslím, že jsme měli tým na to vyhrát i titul, bohužel se to nepodařilo. Celkově na loňský rok vzpomínám dobře, protože moje výkonnost právě ve čtvrtfinále, ale i v celé sezóně, začala jít nahoru. Titul nakonec vyhrála právě Plzeň, navíc proti Spartě, takže jim zpětně ještě jednou gratuluji. Vyhrála zaslouženě, a když jsem navíc teď tady, tak o to je to sladší. Doufám, že to letos zopakujeme,“ přeje si Jan Skok.

Plzeňský obránce nejprve zahájil sezónu v dorostu, avšak po velmi dobrých výkonech si vybojoval stabilní místo v juniorském celku. A co víc, nakonec šestnáctiletý bek naskočil i do svých prvních zápasů Tipsport extraligy. Nyní ve vyřazovacích bojích pravidelně pendluje mezi oběma mládežnickými celky, jak moc je to náročné? „Musím přiznat, že je to hodně náročné, ale jsem rád za každý zápas a hlavně jsem rád, že mohu pomoci dorostu i klubu. Se Slavií to byly náročné zápasy. Nebyl to vůbec jednoduchý soupeř. Slavia má hráče, kteří jsou na tom fyzicky dobře a kterým se dařilo se prosazovat. Do play off měli dobrou formu, týmový výkon a dobře jim zachytal gólman. Ale šli jsme za tím, nakonec to urvali a jsem za celý tým moc rád. Je jedno, jestli hráli kluci z juniorky nebo pouze hráči z dorostu, každý nechal na ledě, co mohl,“ dodává mladý bek indiánů.

Poslední páté utkání bylo velmi vyrovnané, rozhodující gól vstřelil až čtyři minuty před koncem Adam Titlbach. Navíc utkání bylo velmi vyhrocené. „Já osobně mám takové zápasy vyhrocené rád, protože mi vyhovuje fyzická důrazná hra, ale je to samozřejmě složité, protože z této hry plynou i potyčky a případné fauly. Člověk poté nechce v play-off oslabit tým,“ dodává šestnáctiletý hráč.

Plzeň v osmifinále vyřadila České Budějovice, ve čtvrtfinále pražskou Slavii, nyní stojí v cestě Mladá Boleslav, která shodou okolností vyřadila plzeňskou juniorku. Co by na ně mohlo platit? „V sobotu jsme s nimi bohužel vypadli, tak doufám, že se nám podaří jim to alespoň s dorostem oplatit. Čekám od nich podobnou hru jako od juniorky. Boleslav má dobře propracovanou obranou a v útoku disponují s hráči schopnými se individuálně prosadit. Rozhodovat bude hlavně týmový výkon, schopnost se podříti úspěchu a to, aby každý na tom ledě ze sebe nechal všechno a hlavně srdce. To rozhodne o tom, kdo půjde dál, protože tady v té fázi už není snadný soupeř,“ má jasno hráč s číslem čtyři na zádech.

Plzeň je známá svými dobrými gólmany, Jakub Vondraš předváděl skvělé výkony v juniorce, Matyáš Mařík zase v dorostu deptá protihráče soupeře. Základ k úspěchu? „Brankáři jsou samostatná kapitola. Matyáš Mařík chytá výborně, je schopný nám vyhrát zápasy a pokud to před ním bude fungovat jak má, určitě nás podrží znovu,“ nešetří chválou Skok.

V pátém čtvrtfinále se mladé pušky mohly spolehnout na výbornou kulisu, dohromady přišlo téměř 250 fanoušků. „Budeme moc rádi, když nás fanoušci přijdou znovu podpořit. Když jsou tribuny plné a všichni fandí, věřte mi, že se hraje úplně jinak. Budeme hrozně rádi, když přijde co nejvíce lidí a pomůžou, abychom alespoň za dorost udělali letos pro Plzeň další velký úspěch. Za to můžeme slíbit, že na ledě necháme všechno a tím bych chtěl i všechny spoluhráče vybídnout k tomu, abychom to prostě urvali,“ říká závěrem Jan Skok.