Zlatí třeťáci

Třeťáci vybojovali na mezinárodní scéně opět velký úspěch, opanovali turnaj v italském Trentu!

Týden po bronzovém úspěchu na turnaji v Erdingu se malí indiáni vydali opět bojovat na mezinárodní turnaj žáků třetích tříd, tentokrát do italského Trenta. Tam na ně čekalo dalších 11 týmů převážně z Itálie a dále z Německa a Slovinska rozdělených do tří skupin po čtyřech.

Hrálo se jednou osmnáct minut systémem každý s každým, z každé skupiny dva týmy postoupily do nadstavbové části, kde se utkaly opět stejným systémem a na závěr si první dva celky z této nadstavby zahrály finále o celkové prvenství v turnaji.

Na mladé Plzeňáky čekali postupně hráči týmů Valpellice Bulldogs, domácího HC Trento a Diavoli Sesto. Po výsledcích 12:0, 3:2 a 15:1 postoupili Škodováci z prvního místa do nadstavbové části soutěže, kde se začínalo opět od nuly. Hned v prvním zápase narazili indiáni opět na tým domácího HC Trento, který v základní skupině porazili až po tuhém a vyrovnaném boji, nyní jej ale s přehledem přehráli 4:0. Pak se jim do cesty postavil tým severoitalského výběru HCB Foxes Academy z nedalekého Bolzana. Lišky měly malým modrobílým co oplácet, protože přesně před rokem s Plzeňáky prohrály ve finále mezinárodního turnaje v Bolzanu těsně 3:4. A byl to boj opravdu na ostří nože, v němž Lišky nastoupily na naše hráče nebývale tvrdou, místy až zákeřnou hrou. Přes průběžné vedení 1:0 souboj dospěl do nájezdů, který nakonec rozhodl až ve 5. sérii Josef Větrovský a získal tak pro Plzeňáky důležitý, a jak se později ukázalo pro postup do finále, rozhodující bod navíc.

V dalších dvou utkáních Západočeši přejeli zástupce Slovinska 6:0 a německý Bad Tölz 4:0, čímž si zajistili postup do finále a poslední zápas ve skupině už z jejich pohledu o ničem nerozhodoval. V něm se utkali s italským týmem JT Neumarkt / Auer, jehož hráči naopak v zápase potřebovali nutně vyhrát, aby se rovněž probojovali do finále na úkor HCB Foxes Academy, což se jim nakonec výsledkem 1:0 podařilo.

Ve finále si to pak tyto týmy rozdaly znovu a nutno říct, že šlo o napínavý a strhující souboj, který se stal ozdobou celého turnaje a který postupně pohltil všechny diváky na stadionu. Plzeňáci hnaní do boje fantastickým publikem z řad rodičů a sourozenců (zatímco druhá strana spoléhala na podporu publika tvořeného hráči a rodiči převážně italských týmů), dokázali otočit nepříznivé skóre 0:1 na 4:1. Soupeř se však nevzdal a urputnou snahou přidal postupně dvě branky. Více toho však již nestihl, Škodováci uhájili těsné vítězství 4:3 a bouřlivé oslavy dalšího plzeňského triumfu na mezinárodní scéně mohly propuknout.

Trenér Zdeněk Pata k celému turnaji poznamenal: „Opět velká zkušenost pro kluky. V každém zápase se neustále zlepšují a je to vidět na jejich hře. Hrají týmově a bojují do konce každého zápasu. Ve finále ukázali svoji bojovnost a touhu celý turnaj vyhrát.“

Sestava
Dietl, Vítovec, Uxa, Větrovský, Pohanka, Zrna, Halama, Palek, Pelikán, Krofta, Lambot, Vajskébr, Vašta, L. Novotný.