Zlatí malí indiáni

Mladí indiáni opanovali turnaj v Itálii!

Na první dubnový víkend přijali malí indiáni pozvání jako jediný zahraniční klub na turnaj Spring Cup ročníků 2013/2014 a mladších organizovaný Italskou hokejovou školou v Meranu. Tam na ně čekalo jedenáct týmů ze severní Itálie ve dvou skupinách, kde se při hře čtyři na čtyři a 2x15 minut týmy utkaly mezi sebou. První čtyři celky z obou skupiny pak pokračovaly play-off systémem známým z mezinárodních turnajů IIHF již jen 1x21 minut.

HC Škoda Plzeň vyslala do tohoto turnaje kombinovaný tým devíti hráčů složený z žáků 4., 3. a 2. třídy. Nutno říci, že boje ve skupině indiány moc neprověřily, hráče týmů SV Lana, Rittner Buam, Fassa Falcons, HC Appiano a HC Bolzano Plzeňáci rozdrtili vždy rozdílem třídy. Z průběhu turnaje v sousední skupině však bylo jasné, že v play off dojde na mnohem náročnější souboje.

V semifinále, do kterého malí indiáni proklouzli po hladkém vítězství s týmem Asiago Juniors, čekal domácí tým HC Merano. Už zde se ukázalo, že hra bude fyzicky náročnější a i přes na první pohled jednoznačný výsledek 7:0 pro Plzeň tento zápas bolel a stál hodně sil. Ve finále se pak malí šikulové střetli opět s týmem HC Trento, který o víkend dříve dvakrát porazili na jimi organizovaném mezinárodním turnaji. Bylo jasné, že hráči Trenta jsou na indiány řádně nažhavení a že celá sportovní hala bude během finále stát na jejich straně.

Naši kluci se však Trenta ani nepřátelské atmosféry v hledišti, kdy dokonce někteří rodiče soupeře na naše hokejisty nesportovně pokřikovali, nezalekli. Museli sice po opatrnějším začátku otáčet nepříznivé skóre 0:1 a děkovat tyčce za odvrácení dalšího gólu, ale stejně jako kdysi na ledě váleli sourozenci Šťastní, tak zde převzali otěže utkání bratři Větrovští, kteří v průběhu vypjatého souboje nasázeli soupeři pět branek, jednu přidal jejich spoluhráč z lajny Tobiáš Uxa. Druhá naše čtyřka za cenu mnoha obětavých zákroků téměř nepustila protihráče před bránu spolehlivě chytajícího Allana Dietla. A tak po jednadvaceti minutách hry se modrobílí po výsledku 6:1 mohli opět radovat z vytouženého poháru.

Trenér Zdeněk Pata k turnaji a vyhrocené atmosféře na ledě i v hledišti říká: „Týden před tímto turnajem jsme vyhráli turnaj v Trentu. Mužstvo Trenta, které se ne tento turnaj poskládalo z hráčů Egna, Piné a Pergine, nám chtělo oplatit porážky z předešlého turnaje. Hrál se velice kvalitní zápas, který strhl i rodiče v hledišti. Kluci si za svoji bojovnost zasloužili vítězství nejenom v tomto zápase, ale i v celém turnaji. Vzhledem k tomu, že v turnaji mohly hrát hráči roč. 2013 a mladší, využili jsme toho a poskládali tým ze tří věkových kategorií.“

Sestava: Allan Dietl, František Větrovský, Vojtěch Větrovský, Josef Větrovský, Tobiáš Uxa, Václav Vítovec, Matyáš Lambot, Maxmilián Paštěka, Marek Hofrajtr.

Trenéři: Zdeněk Pata, Tomáš Hofrajtr