Zlatí třeťáci

Třeťáci opět řádili, opanovali turnaj ve Francii!

V krásném prostředí Savojských Alp se ve Škoda Aréně v horském městečku Morzine – Avoriaz konal o víkendu 22.-23. dubna 4. ročník turnaje HCMA International Cup kategorie U9, jehož se HC Škoda Plzeň účastnil poprvé.

Ve dvou skupinách se sešlo celkem 14 týmů, kromě indiánů týmy z Francie, Švýcarska a Německa. Po příjezdu na místo sehráli naši hráči přípravný duel s týmem z Annecy. V něm těsně padli 2:3, ale zápas hodně napověděl o stylu hry a síle nadcházejících soupeřů. Stejně jako turnaj se tento přípravný zápas hrál na malé branky s modrým pukem.

Další den již začal vlastní turnaj, kdy se týmy potkaly ve skupinách systémem každý s každým. Organizátoři zvolili poněkud netradiční model, kdy se v sobotu hrálo pouze o postup do nedělních bojů o závěrečné umístění. První tři týmy z každé skupiny a lepší celek na 4. místě vytvořily finálovou skupinu, kde se potkaly opět systémem každý s každým, výsledky sobotních utkání se do dalšího dne ale nepřenášely a v nedělních bojích se tak začínalo znovu od začátku.

V sobotu si Západočeši poradili postupně s výběrem „Monsters“ švýcarských hráčů z okolí Ženevského jezera 4:2, následně rozdrtili Chamonix 22:0, tým Repaces de Gap porazili 6:0, medvědy z Villard-de-Lans 2:1, domácí výběr Morzine 8:0 a na závěr remizovali s hráči z Lyonu 1:1.

Nedělní boje načali modrobílí výhrou nad 4. týmem druhé skupiny, švýcarským Meyrinem 4:0, pak znovu porazili výběr Monsters 3:0, následně v lítém boji udolali hráče Löwen Frankfurt 4:2 a nedovolili jim tak vrátit dva týdny starou porážku. Dalším na štítě indiánů skončil po výsledku 4:0 švýcarský tým HC Université Neuchâtel a v přímém boji o medaile čekal na naše mladé bojovníky tým Rytířů od jezera Annecy.

Před tímto zápasem bylo s ohledem na dosavadní výsledky našich a ostatních zápasů jasné, že ke zlaté medaili stačí Plzeňským nejen remíza, ale i prohra ne více než o 3 góly. První gól Tobiáše Uxy do sítě Annecy hned v prvním střídání dodal našim borcům klid na hokejky. Po jednadvaceti minutách hry dovedli zápas po výsledku 3:0 do vítězného konce a tím i k celkovému vítězství v turnaji. Na druhém místě skončil tým Frankfurtu, třetí pak tým Annecy. Ačkoliv indiáni neokusili na turnaji hořkost porážky a z uvedených výsledků by se mohly zápasy vesměs jevit jako s jednoznačným průběhem, opak byl pravdou. Plzeňští museli několikrát otáčet nepříznivý vývoj a kvalita týmů až na výjimky byla srovnatelná. Všechna utkání byla vedena v duchu fair play, i když byla vedena na hraně pravidel.

Krom vítězství v turnaji si HC Škoda Plzeň odváží i jedno individuální ocenění. V anketním hlasování trenérů soupeřících týmů uspěl vedle hráčů Annecy, Lyonu, Frankfurtu a Villardu rovněž kapitán na turnaji Josef Větrovský ve výběru do All Star Teamu celém turnaje.

„Turnaj byl velice kvalitní. Jsem velice rád, že nám umožnil pořadatel si zatrénovat den před turnajem a v tréninku si zahrát modelové utkání. Kluci jeli na turnaj poprvé ve své kariéře 950 Km přes celou noc (12 hodin) a hodinový trénink jim velice pomohl dostat se z únavy cestování. Kluci otáčeli několikrát nepříznivý stav a ukázali svoji touhu po vítězství. Jsem rád, že bojují do poslední vteřiny. Hrálo se na zimním stadionu, který se jmenuje Škoda Arena, takže kluci to brali jako domácí stadion,“ hodnotí trenér Zdeněk Pata.


Sestava na turnaji v Morzine-Avoriaz
Brankáři: Jakub Novák, Pavel Hotěk
Hráči v poli: Josef Větrovský, Tobiáš Uxa, Šimon Pohanka, Martin Zrna, Dominik Palek, Michal Pelikán, Jakub Halama, Tomáš Vajskébr, Sebastian Kůst, Matyáš Zezula, Lukáš Novotný.
Trenér: Zdeněk Pata


Zápas s Annecy byl pro třeťáky posledním soutěžním duelem mimořádně úspěšné turnajové sezóny 2022 / 2023.

Září 2022, Good Stuff Hockey Tournament Garmich-Partenkirchen, 1. místo

Listopad 2022, Turnaj Hvězda Praha, 2. místo

Prosinec 2022, Vánoční kohoutí turnaj Olomouc, 1. místo

Březen 2023, Indian Cup Plzeň, 1. místo

Březen 2023, Young Gladiators Trophy Erding, 3. místo

Březen 2023, Trofeo Internazionale Citta di Trento, 1. místo

Duben 2023, Spring Cup Tournament Merano, 1. místo

Duben 2023, Osterturnier Frankfurt, 2. místo

Duben 2023, HCMA International Cup Morzine-Avoriaz, 1. místo


„Když budu hodnotit celou letošní sezónu, musím ji hodnotit jenom velice kladně. Kluci odehráli kvalitní turnaje, poznali, jak se hraje hokej v Německu, Rakousku, Slovensku, Itálii, Švýcarku a Francii. Odehráli utkaní v podstatě s předními týmy západní Evropy. Byla to pro ně velká zkušenost. Zjistili, že i tam se hraje hokej na velké úrovni. Poznali, že hokej je kolektivní sport, jedinec turnaj ani zápas nevyhraje. Jedině týmovost a tvrdá práce pro tým jim přinese týmové a potom i individuální ocenění. Nejenom pro kluky, ale pro mne je tato sezóna opět velká zkušenost. Měl jsem možnost poznat práci trenérů v sousedních zemích. Trenér by se měl učit v každém věku, po vystudování licence A nebo B, by si neměl myslet, že vše už zná a umí. Na každém turnaji v zahraničí se hraje podle stejných pravidel - na rozdíl od nás. Oddíly nerespektují nařízení svazu ČSLH, oddíly si dělají turnaje a přátelské zápasy podle svých pravidel, které jim momentálně vyhovují. Kluby v sousedních zemích upřednostňují všeobecný rozvoj dětí, respektují nařízení svazu, rodiče respektují metodiku klubu, trenéry, nezasahují do práce trenéra. Vše je o respektu a důvěře v klub. Na závěr bych chtěl poděkovat klubu za podmínky, které klukům vytvořil, sponzorům a rodičům, že umožňují dětem hrát hokej a účastnit se těchto turnajů,“ uzavírá Zdeněk Pata.