Příchod Samuel Hlavaj

HC Škoda Plzeň představuje první novou tvář. Do brankoviště přichází Samuel Hlavaj

Dominika Pavláta v gólmanském duu doplní 21letý Samuel Hlavaj. Ten přichází ze slovenské nejvyšší soutěže.

Reprezentační gólman Hlavaj podepsal na západě Čech dvouletý kontrakt. „Samuel je mladý, perspektivní gólman, který se chce v kariéře posunout zase o krok dále,“ krátce představuje Hlavaje Martin Straka. „Jedná se o velkého gólmana, který je zároveň šikovný na hokejce. Věříme, že se bude u nás chtít porvat o svou pozici.“

„Samuela jsme si vyhlídli na doporučení a sledoval jsem pak jeho zápasy. Zaujal mě tím, že je vysoký (193 cm), ale zároveň se v brankovišti velice dobře pohybuje. Má dobrou rozehrávku a je silný na hokejce,“ doplňuje Martina Straku Rudolf Pejchar, trenér gólmanů HC Škoda Plzeň. „Kromě slovenských soutěží strávil i tři roky v zámořských juniorkách, kde také nabíral zkušenosti.“

Plzeňské brankoviště budou hájit dva mladí gólmani. Pavlátovi je 23 let, Hlavajovi bude na konci května 22 let. „Jsem rád, že pracuji s mladými brankáři. Je s nimi jednodušší práce,“ kvituje s úsměvem Pejchar. A má mezi svými svěřenci dopředu stanovenou jedničku pro následující sezónu? „Oba se o tu roli musí porvat. Kdo bude lepší, bude chytat,“ říká Pejchar..

„Měl jsem již dlouho v hlavě, že bych chtěl odejít ze Slovenska do lepšího angažmá. Zvažoval jsem více nabídek, ale ta plzeňská se mi líbila nejvíce. Cítil jsem, že Plzeň má velký zájem. Navíc je tu skvělé zázemí, hezké město a velkou roli hrál i Rudolf Pejchar, který tu dělá trenéra brankářů,“ říká Samuel Hlavaj v rozhovoru, jenž přineseme v odpoledních hodinách.


Samuel Hlavaj

Rodák ze slovenského Martina hokejově vyrůstal právě ve městě v Žilinském kraji. Prošel si tamní mládeží a probojoval se i na mistrovství světa do 18 let. V sezóně 2018/19 zamířil do americké juniorské soutěže USHL a oblékal dres týmu Lincoln Stars. Ve stejném ročníku reprezentoval národní tým do osmnácti i do dvaceti let na daných světových šampionátech.

Talentovaný gólman následující dvě sezóny strávil v kanadské juniorce, konkrétně v celku Sherbrooke Phoenix a opět pilně reprezentoval svou zemi na mistrovství světa do dvaceti let.

Pro své první dvě sezóny v dospělém hokeji se vrátil na Slovensko do bratislavské organizace a chystal jak za extraligový Slovan, tak za místní „B“ tým Modrých Křídel o soutěž níže.

Nyní se 193 cm vysoký gólman posouvá v kariéře opět o krok výše, na dvě sezóny se dohodl na spolupráci s HC Škoda Plzeň.


Zdroj záběrů: Youtube

Info: k 1.5.2023

Foto: HC Slovan Bratislava