Jiříček v U20

Stříbrná dvacítka ve Švédsku! Indián Jiříček: Mohli jsme ale sahat po prvním místu

Pořádně nabitý program má plzeňský bek Adam Jiříček. Na začátku srpna dokráčel s českou osmnáctkou na vyhlášeném Hlinka Gretzky Cupu ke stříbru, nyní sedmnáctiletý bek podobně úspěšně válel za reprezentační dvacítku.

Nejstarší mládežnická kategorie se vydala v závěru srpna do Švédska, kde v Nyköpingu odehrála během pěti dní čtyři duely. Ten první byl speciální i tím, že proti Švýcarsku z důvodu ztráty dresů po cestě museli mladíci nastoupit ve vypůjčených domácího klubu. Přesto se nezalekli a uspěli 5:2.

Druhý zápas byl ve výsledku finále, protože prohra 1:2 nakonec národní tým odsoudila ke stříbrným medailím a naopak Finy k celkovému prvenství. Dlouho bezbrankový souboj otevřel sice Šapovaliv ve dvaapadesáté minutě, leč do do konce základní hrací doby stihl soupeř duel ještě otočit.

O den později přišlo na řadu federální derby, které i přes velkou herní převahu nakonec Češi opanovali "jen" 3:2. Na závěr čekali domácí a po čtyřbrankové vyrovnané třetině už v každé periodě jednou udeřili pouze Češi. Tím Švédy odsoudili k bronzu, čtvrtí skončili Slováci a poslední Švýcaři.


Adam Jiříček
Adame, jak jste se cítil na kempu “starších” a jaký to byl rozdíl oproti předchozímu kempu osmnáctky?

Bylo znát rychlejší tempo a fyzicky náročnější hokej. Ale čekal jsem rozdíl ještě větší, myslím že jsem si vedl dobře.

Jak byste popsal jednotlivé zápasy?
Do turnaje jsme vstoupili výborně zápasem se Švýcarskem. V první třetině nám tam spadly tři góly a bylo prakticky hotovo. Druhý duel s Finy byl také hodně povedený, myslím si, že nejlepší, co jsme předvedli. Ovšem shodou okolností jsme zrovna toto klání jako jediné prohráli. Výkon od nás v duelu se Slováky nebyl nejlepší a zvládli jsme si to i tak pohlídat. Poslední střetnutí se Švédy bylo hodně kuriózní. Hráli jsme velice dobře, drželi jsme krok, pak se ale našla na ledě obrovská díra a zápas tak malém skončil. Nakonec se přesunul na malou halu, kde pokračoval, akorát naneštěstí se mi po přechodu na malou halu v prvním střídání rozbila brusle a musel jsem odstoupit. Kluci nakonec duel zvládli úspěšně.

Co chybělo v duelu s nakonec prvním Finskem?
Výpadek po našem vstřeleném gólů, kdy jsme dostali rychle dva góly. To se ukázalo jako moment, kdy jsme ztratili zápas. Byla to velká škoda, protože v utkání jsme si vedli velice dobře a mohli jsme sahat po prvním místu.

Co vás nyní čeká v klubu po návratu?
Ve středu jsem se připojil zpět k týmu a zapojil se opět do tréninkového procesu.

Adame, děkujeme za rozhovor, ať se daří!


Foto: Juniorský hokej