DOR před extraligou

Dorostu ve čtvrtek začíná nová sezóna! Trenér Andrašovský: Věřím, že jsme dobře připravení

Mistrovská kocovina se u plzeňských dorostenců nedostavila, v minulé sezóně sahali Plzeňané po obhajobě titulu, nakonec však nastala doba stříbrná. Nicméně to je již minulost a už tento čtvrtek začíná nový ročník. Do něho úřadující vicemistři vstoupí domácím zápasem proti Táboru, jenž extraligovou příslušnost zachraňoval až v baráži.

Dorost indiánů v minulém ročníku dobře vstoupil do sezóny, v úvodním kole porazil na svém ledě Hvězdu vysoko 4:3, následně 4:1 Spartu. Za zmínku jistě stojí, že ve všech osmi brankách měl prsty Adam Benák, ten přestože je stále věkem dorostence, tak letos bude již nastupovat za A tým. Po dvou kolech ale přišla změna na trenérském postu. Kořínek s Bombicem povýšila k áčku, k dorostu nově nastoupili pánové Jiří Hanzlík s Dušanem Andrašovským. Po první části sezóny skončily mladé pušky na prvním místě, což již znamenalo jistotu vyřazovacích bojů. Do play off šla nakonec Škoda ze čtvrtého místa. V osmifinále vyřadila Plzeň houževnaté České Budějovice 2:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále čelili indiáni dokonce matchballu soupeře, ale po obratu vyřadili pražskou Slavii 3:2. V semifinále přišlo na řadu derby Škodovek, po dvou zápasech byl stav 1:1, nicméně v Mladé Boleslavi dokázala Plzeň oba duely zvládnout a po výhře 3:1 opět po roce postoupila do finále. Tam už byl Třinec nad plzeňské síly.

Jenže to je již jarní pohádka, nyní mají indiáni již úplně jiné starosti. Nově zeskládané mužstvo je před startem nové extraligové sezóny. Do ní vstoupí domácím dvojzápasem, ve čtvrtek 7. září přivítají na svém ledě Tábor a již v sobotu Spartu Praha.

V první fázi soutěže se modrobílí dále popasují se Slavií Praha, Spartou Praha, Karlovými Vary, Litvínovem, Libercem, Kladnem, Mladou Boleslaví a Českými Budějovicemi.

Během úvodní části čeká na indiány 27 zápasů, s každým celkem se utká Škoda třikrát, jednou doma, jednou na hřišti soupeře. Třetí vzájemný zápas se bude hrát na půdě lépe postaveného z loňské sezóny. Nejlepších pět týmů postoupí s jistotou play off do další fáze. Ostatní čeká ještě tuhý boj o vyřazovací část či přímý sestup do Ligy dorostu.

Po základní části startuje play off pro šestnáct nejlepších. Novinkou letošní sezóny je předkolo na dvě vítězná utkání, v němž se utkají týmy na páté až dvanácté pozici, které se bude hrát na dvě vítězná utkání. První čtyři celky si počkají na své soupeře pro čtvrtfinále hrané na tři vítězná utkání, stejný počet zápasů rozhodne v semifinále. Finále bude opět na čtyři vítězná utkání.

Dorostenecká extraliga bude v nadcházející sezoně určena zejména hráčům ročníků narození 2007 a 2008. Hracími dny základní části budou čtvrtek a sobota, nadstavba se vzhledem ke větším vzdálenostem bude hrát formou dvojzápasů pátek – sobota.

Dorost letos sehrál dvanáct přípravných zápasů, vše stihl v srpnu a nevedl si v nich vůbec špatně, ba naopak! Škoda nejprve prohrála v přestřelce s Davosem 4:6, avšak následně zvládla všech pět zápasů v rámci Mezinárodního turnaje, který hostila západočeská metropole. Indiáni si postupně poradili s Kolínem nad Rýnem (3:2), maďarskou Újpestí (6:3), Litvínovem (6:3), Ingolstadtem (8:0) a na závěr s Duklou Jihlava (2:0). Právem tam plzeňský kapitán Antonín Klatovský mohl nad hlavu zvednou pohár pro vítěze turnaje.

Poté se svěřenci Michala Straky utkali proti německému Mannheimu a indiáni na svém ledě zvítězili 5:2. Následovalo první venkovní utkání a Plzeň si na severu Čech proti Liberci otevřela střelnici, svého soupeře rozstřílela vysoko 8:3. Následně hrály plzeňské mladé pušky znovu proti německému celku, na svém ledě rozdrtily Norimberk vysoko 12:0. Následovala odveta s Bílými Tygry, tentokrát modrobílí hostili Liberec na svém ledě, vyrovnané utkání za stavu 3:3 dospělo až do nájezdů, kde byla Škodovka šťastnější. O den později přijela na západ Čech pražská Slavia, ta přestože měla dobrý úvod, vedla o dvě branky, nakonec prohrála 3:4. Poslední duel se hrál minulý čtvrtek, České Budějovice ještě v 55. minutě vedly o dvě branky, avšak nakonec zase slavili Západočeši, kteří zvítězili 3:2 po samostatných nájezd. Aktuálně tak má Škodovka v zádech hned jedenáct vítězných zápasů v řadě!

Podrobnosti i přípravných zápasech ZDE!


Dušan Andrašovský

Pane trenére, v srpnu jste odehráli hned dvanáct zápasů, jak jste s přípravnými zápasy spokojený?
Já jsem zde kvůli pracovním povinnostem nemohl být celou dobu, avšak samozřejmě jsem vše poctivě sledoval a s Michalem jsem byl v každodenním kontaktu. Za nás panuje spokojenost, ale vše ve finále stejně ukáže až samotná sezóna. Věřím, že jsme dobře připravení. Kluci se stále zlepšují po všech stránkách. Myslím si, že i poslední zápasy nám ukázaly, že po fyzické stránce jsme rovněž dobře připravení, v koncích zápasech se nám pravidelně dařilo otáčet nepříznivé výsledky.

Jak už jste zmínil, často jste v zápasech prohrávali o dvě branky, Ukázaly vám duely i fakt, že přestože se vám tolik nedařilo, tak silou vůle, a fyzickou připraveností, jste zápasy dokázali dovést do vítězného konce?
To jsou v podstatě puzzle našeho výkonu. Možná hlava nebyla na začátku dostatečně připravená, neviděl jsem všechny zápasy, ale hráči mají stále důvěru v to, že skóre mohou otočit a znova opakuji, rozhoduje i naše slušná fyzická vybavenost.

V brankovišti se protočilo několik brankářů, máte jasno o prvních dvou gólmanech?
Asi již máme ve všem jasno. Sestava, která nastoupila v posledním zápase proti Českým Budějovicím by měla být podobná tomu ve čtvrtek proti Táboru. Avšak i náhradníci zde budou stále s námi, budeme se snažit jim najít vyšší vytíženost někde jinde. Pro mladé hráče platí obecně, že musí tvrdě trénovat a hrát kvalitní zápasy.

V čem byl měla být hlavní síla momentálního týmu? V minulých letech zde byly velké individuality...
Letos si myslím, že to bude velká vyváženost minimálně prvních dvou lajn. Ale v posledních dnech se skvěle přidávala i třetí a v zápase proti Motoru hrála velmi dobře i čtvrtá. Není to ojedinělý jev. Věřím, že nám dobře budou chytat gólmani, s obranou se dá dobře pracovat a útočníci jsou rovněž velmi šikovní. Přál bych si, aby jim to tam padalo.

Příští týden začíná konečně extraliga. Panuje už mezi trenéry a hráči natěšenost?
Samozřejmě! Každý hráč i trenér se dlouho těší na samotnou sezónu. Věřím, že ta nadcházející bude minimálně stejně úspěšná, jako ta loňská. Jde ale také o rozvoj hráčů, stále se musí učit, aby posléze byli dobře připravení do A týmu.

Hádám, že prvotním úkolem je postoupit z první části do té lepší nadstavby?
O tom se vůbec nechceme bavit, chceme za každou cenu postoupit. Nebude to pochopitelně jednoduché, ale budeme pro to dělat všechno, abychom tam byli. Důležité také bude mít určitou sezónní vyrovnanost výkonů a výsledků.

Plzeň byla v minulém týdnu opět oficiálně vyhlášená nejlepší Akademií, je to pro vás určitý závazek do další práce?
My jsme rádi, že tu v Plzni máme ty nejlepší podmínky pro práci, s kterými můžeme počítat. Samozřejmě v této těžké ekonomické situaci se některé věci změní o proti minulému roku, to je realita. Pro nás jako trenéry je to zavazující, abychom nadále dělali tu nejlepší práci, protože tu pro to máme ideálně vše nastavené.

Pane trenére, děkuji za rozhovor a hodně štěstí do nové sezóny!