Notes #23: Málek a Slavia - soupeři

P l z e ň - Duely Plzně a Slavia začínají být ostře sledované. Ne snad kvůli vzájemné rivalitě, atraktivitu zápasům dodávají hráčské přestupy. Letos se v televizním zápase Plzně a Slavie poprvé postaví proti hráčům svého mateřského klubu gólman Roman Málek. Fanoušci také uvidí poprvé na vlastní oči v akci v plzeňském dresu Ivo Proroka. Zápas, kterému budou asistovat televizní kamery, začíná v netradičním čase 17:00.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SLAVIA PRAHA

43. kolo – sobota 31. ledna 2004 - 17:00 na plzeňském zimním stadionu

Dlouholeté působení, dobré výkony, vstřícné vystupování vůči fanouškům, ale třeba i dávka šoumenství, to vše a mnohem víc pomáhá budovat dlouhodobý vztah fanoušků ke „svému“ hráči. Na takového hokejistu fanoušci nedají dopustit, provolávají mu slávu a leckdy i bez minimální dávky objektivity svého oblíbence hájí. Jako blesk z čistého nebe poté působí zpráva o odchodu takového hráče do jiného klubu. V Plzni by byl příkladem vyhlášeného oblíbence, jehož náhlý přestup fanoušky nemile překvapil, Petr Kořínek. Před časem šokoval veřejnost přestup sparťanské ikony Richarda Žemličky, další šok museli zanedlouho skousnout především fanoušci Slavie. Do Plzně se během loňské sezóny stěhoval Viktor Ujčík, který nakonec skončil ve Spartě. Uplynul rok a slávisté nevěřícně hleděli na zprávu o odchodu jejich chráněnce Romana Málka, taktéž do Plzně. Snový přesun jen potvrdil slova Ujčíka, tehdy již hráče Sparty. „Ne, myslím že klubismus už neexistuje.“ Jakoby jeho slova nevědomky potvrzoval svým tahem sám slávistický trenér a manažer Vladimír Růžička, považovaný za velkého klubistu a označujícího Málka za kovaného slávistu. Jakoby právě tento tah potvrdil, že klubismus byl v žebříčku priorit klubových šéfů přeskočen jinými kritérii. „Mrzí mě, že už je v mužstvu tak málo Plzeňáků,“ řekl pro deník Sport Jaroslav Špaček, který působí v národnostně velmi pestré NHL. Doba však pokročila i v Česku, přítomnost životodárných sponzorů a zodpovědnost vůči nim velí vše podřídit úspěchu. A případný úspěch klubu nijak nedegraduje skutečnost, že tým byl složený z hráčů třeba ze všech koutů světa. Fanoušci však mají situaci ztíženou. Profesionalismus vykukuje zpoza každého rohu a prostor pro vybudování dlouhodobého vztahu k hráčům se zužuje. Někteří příznivci se s tímto faktem smiřují hůře, na což existuje spolehlivý lék, úspěch.


HC SLAVIA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

HRÁČSKÉ ZMĚNY HÝBOU EDENEM

Vladimír Růžička po loňských vydařených hráčských přesunech vybojoval se svým týmem titul, a také v letošní sezóně si přichystal pro fanoušky mnoho změn. „Velkou rybu“ se Edenským podařilo získat již před sezónou v podobě dlouholetého sparťana Patrika Martince. Nedlouho po startu extraligy se do Vršovic stěhoval jihočeský Michal Vondrka.

Nejvíc však překvapil odchod Romana Málka, za kterého zamířili do Prahy z Plzně brankář Zdeněk Šmíd a „Růžičkův kůň“ Aleš Krátoška. Nejnovější změnou je odchod slovenského forvarda Radoslava Kropáče, který zamířil do Třince výměnou za obránce Tomáše Houdka a vyhlášeného bijce Marka Ivana.

Zřejmě největší otazník na cestě Slavie za obhajobou titulu visí nad výkony gólmanů. Odchod zkušeného Romana Málka otevřel prostor pro dvaadvacetiletého Lukáše Hronka, který byl postaven do role brankářské jedničky týmu. Mladému gólmanovi se však po odchodu Málka do Plzně příliš nedařilo. Dva zápasy v dresu Slavie odchytal plzeňský odchovanec Zdeněk Šmíd. Čtyřiadvacetiletý podal spolehlivé výkony při celkové úspěšnosti 92,2 %.

Po 42 kolech se slávisté drželi na čtvrtém místě, které by jim zaručilo výhodu domácího prostředí v prvních dvou a případně i rozhodujícím duelu čtvrtfinálové série, kterou by při tomto stavu sehráli se svým pražským kolegou Spartou.

Sestava Slavie ze 43. kola:

Šmíd - J. Novák, D. Pojkar, Kolařík, O. Staněk, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, Beránek, Sup - Krátoška, P. Martinec, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Vondrka, Klepiš, Tomica.

Vršovická letka

Tímto názvem překřtili fanoušci na oficiálních stránkách Slavie nejlepší letošní útok extraligy Hruška-Beránek-Sup. Útok vedený zkušeným matadorem nastřílel ve 42 zápasech 53 gólů, tedy bezmála polovinu všech branek Pražanů. Za určený počet zápasů nasbíralo obávané trio dohromady 126 kanadských bodů! Celé trio funguje skutečně v obdivuhodné symbióze, Beránek vévodí produktivitě hráčů extraligy, Sup střelcům a Hruška je nejlepší ve statistice +/-, přičemž jeho nejvážnějšími konkurenty jsou Beránek se Supem. Všem třem forvardům se zatím také vyhýbají zranění, ani jeden doposud Slavii nechyběl ani v jednom zápase.

Slávisté v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Beránek 56 (15+41)
Sup – 26
Beránek – 41
Hruška – 5
Krátoška – 2
Hruška – 30
Vondrka - -7
Krátoška - 84

Slavia v televizi

Letos si slávisté již čtyřikrát zahráli před televizními kamerami. První zápase zastihl obhájce na počátku krizového období a Edenští odjeli v sobotní předehrávce s porážkou 2:3 z Liberce. Druhé televizní utkání slávistů bylo naopak zlomem té samé série. Duel Kladno-Slavia rozhodli hosté ve svůj prospěch v poměru 3:0 a na startovali svůj vzestup. V pořadí třetí duel slávistů za asistence kamer byla repríza loňského finále Pardubice-Slavia. Východočeši se dostali do tříbrankového vedení, které Pražané smazali, ale na další dva zásahy Pardubických již neodpověděli, zápas skončil 5:3 pro domácí. Doposud poslední televizní duel Slavie skončil 3:1 pro slávisty, kteří na svém ledě přivítali Třinec. Bilance Plzně je skromnější, v televizi se Západočeši letos objevili pouze jednou a přehráli v tomto utkání Spartu 4:2.

Slávisté na hřištích soupeřů

Ze 22 zápasů vytěžili Pražané 29 bodů při aktivním skóre 53:50, s touto bilancí jim patří třetí místo v této bilance. Devětkrát dokázali slávisté zvítězit (z toho dvakrát v prodloužení), třikrát remizovat a desetkrát prohráli (z toho jednou v prodloužení).


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

DVA BODY, MÁLO NEBO DOST?

Každý duel do konce extraligy bude nadmíru důležitý. Souboj s přímým soupeřem o play-off však dvojnásob. Právě jeden ze soupeřů o osmé postupové místo čekal Plzeňáky ve 43. kole, Litvínov. Chemiky letos hokejisté Lasselsbergeru do té doby ještě neporazili. "Ty zápasy se nám prostě nepodařily, teď nezbývá než vyhrát," burcoval obránce Mario Cartelli.

Přesně v tomto duchu také Plzeňáci do utkání vlétli. Litvínovský gólman Michal Mařík měl plné ruce práce, jenže převaha byla vyjádřena "pouze" jedním gólem, o který se postaral přesnou střelou v přesilovce Milan Nedoma, jenž se v posledních zápasech dostává do výtečné formy. Plzeň nakonec vedení z první třetiny neudržela. Ve výrazně „přitvrzeném“ zápase se hosté dokázali dostat do vedení díky zásahům Lukáše Havla.

Alespoň trochu zbavil domácí trápení Michal Důras, který stav bleskově srovnal, to běžela 36. minuta. Nervózní Plzeňáci poté nabízeli chemikům šance na výhru, za domácí odpovídal velmi agilní Martin Špaňhel. Zápas nakonec dospěl do prodloužení, z čehož měli více radosti hosté.

„Nedáš-dostaneš“ tentokrát zahrálo do karet Plzeňákům. Trávníček ztroskotal na vynikajícím Málkovi v souboji jeden na jednoho, zato Hurtaj si s Maříkem dokonale pohrál a připsal Plzni druhý bod – 3:2. "Ztratili jsme bod na play off, ale určitě jsou dva body lepší než jeden, takže takhle to bereme a je to vítězství a lepší než remíza,“ bral výsledek optimisticky Josef Straka. Po tomto zápase však byla před Plzeňáky ztráta pět bodů na play-off a dva zápasy s týmem z první čtyřky.

Sestava Plzně ze 42. kola:

Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, M. Straka, Matějovský - Špaňhel, Hurtaj, Důras - Dvořák, Kracík, Šaffer.

+/-

Bilanci plusových a minusových bodů za pozitivní a negativní účast na ledě vede s náskokem tří bodů posila z Karlových Varů Lukáš Krajíček. Do Plzně přicházel s +5 body, svoji statistiku tak v západočeské metropoli rozšířil o další čtyři.

Statistika +/-
Lukáš Krajíček 9
Josef Straka
Dušan Andrašovský
6
Milan Nedoma 5
Martin Výborný 4
Lubomír Hurtaj
Martin Špaňhel
Marián Morava
2

Bývalý Plzeňáci měnili působiště

Bývalý útočník Plzně Jozef Voskár byl před nedávnem propuštěn z týmu Žiliny, nové působiště našel v klubu HK 36 Skalica. Zdeněk Sedlák, který letos odešel na hostování do Sparty, kde podepsal novou tříletou smlouvu, byl pražským klubem vyměněn do Vsetína za obránce Petra Kuboše. Jde o hostování do konce sezóny.

Jak doma, jak venku

V tabulce domácích zápasů mají Plzeňáci na svém kontě 35 bodů ze 22 zápasů, tedy 66 možných bodů. Po 42 kolech patřilo Plzni v této statistice až 10 místo. Lasselsberger Plzeň inkasoval na svém stadionu nejvíc branek ze všech týmů extraligy, poslední Budějovice inkasovali ve 21 zápasech o plných 10 branek méně. 17 ze 63 možných bodů získali Západočeši na stadionech soupeřů a patřila jim v tabulce zápasů venku před pátečním kolem také desátá příčka. Obranná činnost na hřištích soupeřů je o mnoho lepší, Milan Nedomav počtu inkasovaných branek Plzeňákům patří 7.-8. místo.

Nedoma nejproduktivnějším obráncem

Ostřílený bek se vyšvihl na pozici nejproduktivnějšího obránce Lasselsbergeru. V dosavadním průběhu extraligy vstřelil mohutný bek dva góly, Spartě a Litvínovu, na dalších devět branek přihrál, celkem tedy zaznamenal 11 bodů. Zároveň Nedomovi patří 25. místo v rámci celé extraligy. Nejvážnějším konkurentem Nedomy je Mario Cartelli s devíti body (3+6).


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie Praha se začala psát od sezóny 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Slavia
401441899:1206

V prvním letošním vzájemném duelu
se radovali Plzeňáci, po vítězství 3:2 v Edenu.
Plzeňané také narazili na Slavii v osmifinále play-off, a to v sezóně 1995/96, kterou Plzeň sehrála pod názvem HC ZKZ. Série však skončila jednoznačným vítězstvím slávistů 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Slavií Praha? Z celkových osmnácti zápasů Plzeňané dokázali sedmkrát vyhrát, pětkrát remizovat a pětkrát prohráli, při pasivním skóre 42:44. Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2). Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích zápasech proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu branky! Ovšem zápasy na Slavii také nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem mezi těmito soupeři padly v této sezóně ve čtyřech zápasech pouze čtyři branky.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SLAVIA

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučení 11 (5-6)
Průměrný počet střel 57 (31-26)
Průměrný počet diváků 4 658
- v Plzni 6 293
Nejrychlejší branka 02:40
Růžička
(1997/98)
Nejpozději vstřelená branka 59:58
Ujčík
(2001/02)

Letošní tři vzájemné duely skončily dvakrát vítězstvím Slavie, která oplatila Plzni na jejím ledě porážku v prvním duelu v Edenu a v doposud posledním vzájemném zápase uštědřili Pražané hokejistům Lasselsbergeru debakl 6:2. Svůj první gól za Plzeň vstřelil v tomto zápase slávistický odchovanec Adam Šaffer.