Reprezentace U16

Reprezentační šestnáctka sehrála dva zápasy v Salzburgu! Indián Slováček: Reprezentovat je čest

Reprezentační šestnáctka má za sebou letošní druhé vystoupení ve slavné Akademii Salzburgu. Během toho týdne tam odehrál výběr Milana Razýma dvě utkání a vidět byli opět i Plzeňané.

Úvodní sraz v letošní sezóně se odehrál v srpnu, česká reprezentace do šestnácti let odehrála čtyři zápasy proti Salzburgu a hned z toho tři dokázala dovést do vítězného konce.

Hned tři plzeňští indiáni dostali pozvánku na druhý sraz. Obránci Ben Reisnecker s Jiřím Kamasem a forvard Jakub Slováček. Všichni byli ocenění za dobré výkony, které podávali v posledních týdnech.

Sraz všech zúčastněných byl v neděli 8. října na zimním stadionu Eden v pražských Vršovicích. Následně se mužstvo přesunulo do Rakouska.

První zápas se odehrál v úterý a hned z toho byla pořádná divočina. Salzburg se v první třetině dostal do dvou brankového vedení, avšak český výběr během jediné minuty dokázal srovnat. Ve druhé periodě se karta obrátila, to když Češi dokonali velký obrat a nyní si sami vypracovali vedení o dvě branky. Avšak dramatické utkání pokračovalo. Na začátku poslední dvacetiminutovky dokázali domácí opět srovnat. Ve 46. minutě nicméně brankáře Salzburgu překonal David Huk a na tento gól už Rakušané odpověď nenašli. Definitivu vítězství dal v předposlední minutě plzeňský Jakub Slováček, Češi tak v prvním utkání zvládli desetibrankovou přestřelku, když zvítězili 6:4.

O den později si obě mužstva střihla odvetu a tentokrát to bylo o poznání klidnější utkání. Český mančaft vstřelil v každé třetině po jednom gólu navíc brankář Jan Láryš dokonale zavřel svou svatyni. Česká reprezentace vyhrála 3:0, čímž završila povedený kemp.


Jakub Slováček
Jak moc tě potěšila pozvánka do národního týmu?
Pozvánka do národního týmu mě hodně potěšila. Je velká čest reprezentovat Českou republiku, takže jsem byl hodně rád, když na soupisce bylo napsáno moje jméno.

Když bys měl nejprve zhodnotit úterní první zápas? Padlo hned deset branek, divoké utkání?
Myslím si, že první zápas byl od začátku hodně divoký, nikdo nevěděl, co má od soupeře čekat. Ze začátku to s námi nevypadalo moc dobře, rychle jsme prohrávali 0:2. Následně jsme nicméně začali mít dobrý pohyb a tím jsme si i začali vytvářet šance, které jsme posléze i proměnili.

Ty jsi vstřelil při své premiéře hned gól, jak bys branku popsal a jak moc potěšila?
Můj gól mě samosebou hodně potěšil. Na prvním místě je sice vždy týmový výkon, ale i tak jsem za ní šťastný.

Středeční zápas už byl o porovnání chudší na branky, přesto jste znovu slavili vítězství? Co říci k druhému utkání?
Před zápasem jsme již tušili, co nás bude čekat, věděli jsme totiž, jak soupeř bude hrát. V zápase jsme tudíž byli více v klidu a nedělali tolik chyb jako v úterý. Určitě byla naše hra více seběvědomá.

Jak moc je těžké se z Extraligy dorostu přesměrovat na mezinárodní scénu a bleskově zase zpět?
Za mě to zase takový rozdíl nebyl, jelikož česká extraliga je hodně kvalitní soutěž, avšak rozdíl tam přece jen nějaký byl.

Ty jsi přestoupil před sezónou z Šumperku do Plzně, jak jsi se sžil s novým prostředím?
Myslím si, že vše je v naprostém pořádku. Hodně mi pomohli kluci z týmu. V Plzni je navíc perfektní zázemí.

Extraliga má za sebou úvodní třetinu základní části, Plzeň zrovna nezažívá nejpovedenější období, co je potřeba do dalších zápasů zlepšit?
Určitě musíme zlepšit pohyb a hru bez kotouče. Více se zaměříme také na razanci zakončení. Jinak si myslím, že nehrajeme špatně, jenom potřebujeme zlepšit produktivitu, dáváme málo branek.

Kubo, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.