Reprezentace U17

Reprezentace U17 statečně bojovala v Kanadě. Indián Benák: Škoda, že jsme nedosáhli na medaili

Česká reprezentace do 17 let odehrála v Kanadě turnaj World Hockey Challenge, který je považován za neoficiální mistrovství světa. V kádru české reprezentace byl i Adam Benák, který si na stejném turnaji zahrál i minulý rok.

Mimo České republiky se turnaje také účastnili Švédové, Finové, Američani a dva výběry Kanady. Minulý rok slavil celek USA, předtím musely být dva ročníky kvůli covidové situaci zrušené.

Plzeňské barvy tentokrát hájil pouze obránce Adam Benák, který ale podal velmi dobrý výkon a připsal si hned osm bodů.

V minulém roce Češi nevyhráli ani jeden zápas, letos nicméně do turnaji vstoupili to pravou nohou, na úvod totiž porazili po samostatných nájezdech Bílí celek Kanady. O den později ovšem přišla tvrdá lekce od Američanů, kteří do české brány nasázeli hned deset branek. Ovšem na porážku Češi odpověděli nejlépe jak mohli, výhrou 4:0 nad druhým týmem Kanady! Na závěr základní části přišly dvě těsné porážky od Finska a Švédska.

Následovala vyřazovací část, ve čtvrtfinále se česká reprezentace utkala znovu s Finskem, tentokrát ale s daleko lepším konce. Minutu před koncem trefil postup Mrtka. V semifinále nicméně hokej ukázal, jak může být krásný, ovšem někdy hrozně bolestivý. Češi sahali po obrovské senzali, když drželi ještě v poslední minutě vedení nad USA, leč 0.7 vteřin před koncem zámořský celek vyrovnal a zkraje prodloužení rozhodl o svém postupu do finále. V následném boji o bronzové medaile slavili Švédové.


Adam Benák
Před samotným turnajem se v kuloárech řešilo, na jaký reprezentační sraz vůbec pojedeš. Bylo ti to jedno nebo si mohl do toho dokonce nějak mluvit?
Upřímně, vůbec jsem neřešil reprezentaci. Poté mi doma táta řekl, že pojedu na World Hockey Challenge se sedmnáctkou do Kanady. Minulý rok se nám to tam výsledkově moc nepodařilo, tak jsem měl alespoň větší motivaci udělat nějaký větší úspěch.

Na úvod jste porazili Bílí celek Kanady. Dodala hráčům tato výhra fakt, že se můžete rovnat s kýmkoliv?
Ano, určitě nám ta výhra přinesla sebevědomí, které jsme na úvod turnaje hodně potřebovali.

Poté jste prohráli vysoko s USA, avšak poté jste porazili i druhý tým Kanady. Co říci k jednotlivým zápasům?
Myslím, že každý zápas na turnaji, tedy až na utkání ve skupině s Amerikou, byl vyrovnaný. I my jsme dle mého předváděli velmi dobré výkony.

Před play off jste ještě odehráli zápasy proti Finsku a Švédsku. Jednalo se o těsné prohry, byly znát nějaké rozdíly mezi zámořskými a evropskými celky?
Myslím, že žádné dramatické rozdíle ve hře zná nebyly. Každý tým na turnaji hrál velmi dobře, takže bylo ve finále celkem jedno, proti komu jsme zrovna hráli.

Ve čtvrtfinále se svedla tuhá bitva s Finskem. Jak máš rád takové duely, kde rozhoduje jedna chyba?
Tyhle utkání mám hodně rád, všichni mají větší motivaci vyhrát, než v zápase ve skupině. Vždycky se na tyhle zápasy hodně těším.

V základní skupině jste s USA vysoko prohráli, co jste si říkali před semifinále?
Na prohru ve skupině jsme před zápasem vůbec nemysleli. Chtěli jsme dokázat, že můžeme hrát vyrovnaně s každým a to se nakonec i podařilo.

Byla tahle porážka s USA zatím nejbolestivější v dosavadní kariéře? Přece jen od finále vás dělila méně než jedna vteřina...
Tahle porážka bude mrzet ještě hodně dlouho, avšak myslím si, že prohra ve finále Hlinka Gretzky cupu byla ještě bolestivější.

Nakonec bohužel necinkla ani ta bronzová medaile. Jak bys zhodnotil celý turnaj? Tys posbíral osm bodů, byl jsi spokojený se svými výkony?
Na turnaji jsme podávali podle mě dobré výkony a je škoda, že jsme nepřivezli medaili, na kterou jsme určitě měli. Z mé strany to také určitě mohlo být ještě lepší. Nejen bodově, ale i herně.

Adame, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.