Reprezentace U18

Reprezentace U18 slavila ve Švýcarsku! Indián Benák: Jsme spokojení, turnaj se nám povedl

Česká reprezentace do osmnácti let odehrála na konci roku 2023 turnaj ve švýcarském Zuchwilu. V kádru české reprezentace byl i šestnáctiletý Adam Benák.

Mimo České republiky se Turnaje 5 zemí také účastnili domácí Švýcaři, Finsko, Slovensko a Německo.

Plzeňské barvy tentokrát hájili dva zástupci, krom již zmíněného útočníka Adama Benáka, taktéž talentovaný obránce Jan Skok, který v minulé sezóně odehrál i několik zápasů v Tipsport extralize.

Na úvod turnaje nedali svěřenci Davida Čermáka šanci Německu, to když zvítězili vysoko 7:0. Čeští mladíci měli jasnou převahu už v první třetině, po které drželi dvoubrankové vedení. Náskok postupně navyšovali až na konečných 7:0, pro českou osmnáctku to byl tak ideální vstup do turnaje. K vysoké výhře pomohl jednou brankou i Adam Benák.

O den později proti Švýcarsku se psal zcela jiný příběh. Domácí Švýcaři byli první dvě třetiny aktivnější, Češi nejprve vzdorovali, ale pak si soupeř vytvořil zasloužený náskok. Během tří minut ve třetí třetině bylo ovšem všechno jinak. K velkému obratu zavelel druhou brankou na turnaji Benák, národní tým následně sahal po plném bodovém zisku, ale za stavu 5:5 musel jít zápas do prodloužení. Češi si druhou výhru vybojovali až po samostatných nájezdech, ve velkém dramatu zvítězili 6:5.

Následoval zápas proti Finsku. Ve druhé periodě si český celek vypracoval již tříbrankový náskok, nicméně Seveřané nedali svou kůži v závěru lacino. Výhru 3:2 již v posledních minutách uhlídali a měli tak nakročeno k celkovému vítězství na turnaji.

O něm rozhodli v závěrečném utkání, kdy se utkali ve federálním derby se Slovenskem. Zápas se hrál od první minuty prakticky na jednu bránu, výsledkem toho bylo druhé drtivé vítězství na turnaji. Česká reprezentace zvítězila vysoko 8:0, druhou nulu na turnaji vychytal explzeňský brankář Matyáš Mařík, momentálně ve službách jihočeského Motoru.

Adam Benák
V první řadě nehokejová otázka. Jak sis užil Vánoce?
Vánoce byly krátké jako každý rok, už jsem na to trošku zvyklý (smích). Štědrý den jsme měli už 23. prosince, jelikož hned 25. prosince ráno už jsme, já a táta (pozn. Václav Benák je asistentem trenéra v kategorii U16), odjížděli do Švýcarska, tak jsme si to chtěli doma více užít. Samozřejmě jsme si pochutnali i na cukroví, máme rádi vosí hnízda, ty jsme snědli všechna.

Hned na úvod jste vysoko porazili Němce. Ideální vstup do turnaje?
Výhra v prvním zápase je vždy důležitá. Dala nám sebevědomí do dalších duelů.

Ve druhém zápase jste skvěle dokázali otočit zápas proti Švýcarsku, ukázala ze zde síla českého týmu?
Ano, i když jsme prohrávali, tak jsme pořád věřili, že můžeme tohle utkání dovést do vítězného konce. Nakonec jsme byli moc rádi, že se nám to také povedlo.

Proti Finsku to nejprve zdánlivě vypadalo, že zápas dovedete jasně do vítězného konce, ale Finové začali v závěru kousat. Co říci k tomuto utkání?
Podle mě, jsme celý zápas byli lepším týmem. Jak se utkání blížilo ke konci tak jsme ale trochu přestali hrát, v konečném součtu jsme ale zaslouženě vyhráli.

Na závěr jste následně drtivě porazili Slovensko a turnaj ovládli. Jak bys zhodnotil celkově tento sraz?
Myslím, že jsme podali v každém zápase na turnaji dobrý výkon. Celkově se nám turnaj ve Švýcarsku povedl, mohu ho zhodnotil jenom pozivitně.

Přichází rok 2024, co by sis přál z osobního i týmového hlediska?
Přál bych se dostat do konečné nominace na mistrovství světa do osmnácti let. Samozřejmě nechci zapomenout ani na plzeňskou juniorku, cílem je skončit na místech zaručující play-off a tam udělat nějaký úspěch.

Adame, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.