Reprezentace U17

Reprezentace U17 veze triumf z Finska! Indián Úbl: Závazek, abych stále na sobě pracoval

Česká reprezentace do sedmnácti let odehrála na konci roku 2023 turnaj ve finském Vierumäki. V kádru české reprezentace byl i šestnáctiletý Matyáš Úbl, pro něhož to byla premiérová zkušenost.

Mimo České republiky se Turnaje 5 zemí také účastnili domácí Finové, Slovensko, Švýcarsko a Švédsko.

Plzeňské barvy tentokrát hájili dva zástupci, krom již zmíněného Matyáše Úbla, dres národního týmu oblékl taktéž jeho kolega z plzeňské první formace Antonín Klatovský.

V zemi tisíce jezer začali mladí reprezentanti skvěle. Na úvod turnaje totiž zničili domácí Finsko vysoko 6:1. Pomohli si zejména v přesilových hrách, ve kterých hned třikrát udeřili.

Ve druhém utkání se svěřenci Pavla Patery popasovali ve federálním derby se Slovenskem. Začátek střetnutí patřil našim východním sousedům, ti se dostali do dvoubrankového vedení, avšak Češi dokázali manko smazat a nakonec utkání překlopit na svou stranu. Jednou brankou týmu pomohl i plzeňský útočník Matyáš Úbl, před jeho trefou navíc skvělou práci odvedl další Plzeňan Antonín Klatovský.

Třetí utkání na turnaji přineslo pořádnou divočinu, v zápase se Švýcarskem padlo totiž rovnou hned třináct branek, česká reprezentace vyhrála 8:5. Vzhledem k výsledku asi není úplně na místě říct, že Česko mělo utkání pod kontrolou, nicméně přes padesát minut v něm vedlo a Švýcaři pouze dotahovali.

V závěrečném zápase bojovali Češi o celkový triumf na turnaji a to se jim nakonec také povedlo. Utkání pro Švédsku bylo nicméně velmi vyrovnané. Čtvrtou výhru ve čtyřech dnech trefil v předposlední minutě Kucharčík, česká reprezentace vyhrála těsně 4:3.

Matyáš Úbl
V první řadě nehokejová otázka. Jak sis užil Vánoce?
Vánoce jsem strávil s rodinou a moc jsem si je užil. Byly nicméně kratší, protože už druhý den ráno jsme měli sraz ve Velkých Popovicích.

V sezóně jsi zatím posbíral ve 23 zápasech 36 bodů. Za své dobré výkony jsi dostal premiérovou pozvánku do reprezentace, jakou ti udělala radost?
Určitě velkou a vážím si toho, že jsem mohl reprezentovat Českou republiku.

Na úvod turnaje jste celkem jednoznačně porazili domácí Finsko. Ideální vstup do turnaje?
Je pravda, že vstup do turnaje se nám povedl. Finsko nebyl snadný soupeř, ale porazili jsme je 6:1. Toto nám dodalo sebevědomí do dalších zápasů.

Jaký to byl pocit obléknout reprezentační dres?
Pro každého sportovce, tak i pro mě, bylo odměnou obléknout reprezentační dres.

Byl jsi před prvním zápasem lehce nervózní?
Ani ne. Cítil jsme se dobře, v kabině byla pohodová nálada. Těšili jsme se, až vyjedeme na led.

Ve druhém zápase proti Slovensku jste otočili zápas z 0:2. Ukázala se zde síla českého týmu?
Určitě! Sice jsme v první třetině dostali dva slepené góly, ve druhé třetině jsme se nicméně zvedli a dovedli zápas do vítězného konce.

Ty jsi navíc v utkání zaznamenal svou premiérovou trefu v reprezentaci, jaký to byl pocit?
Super pocit! "Klaťák" zavezl puk k brance a pro mě už to byla následně snadná dorážka.

Turnaj jste nakonec odehráli bez ztráty kytičky. Jak bys zhodnotil celkově sraz? Je to třeba pro tebe závazek na sobě čím dál více pracovat?
Bylo pro mě dobré se porovnat s mezinárodní konkurencí. Určitě chci na sobě pracovat a zlepšovat se, abych se třeba v budoucnu dostal do další nominace.

Přichází rok 2024, co by sis přál z osobního i týmového hlediska?
Přál bych si, abychom s Plzní vyhráli Extraligu dorostu a také, abychom byli všichni zdraví.

Matyáši, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!