Reprezentace U16

Reprezentace U16 přivezla z Olympiády skvělé stříbro! Indián Reisnecker: Neskutečný úspěch!

Na konci ledna se konaly zimní olympijské hry mládeže v jihokorejské provincii Kangwon. Český reprezentační výběr do šestnácti let dosáhl fantastického úspěchu, když jedinou porážku zaznamenal až ve finále. Plzeňské barvy hájil obránce Ben Stefan Reisnecker.

Plzeňské barvy tentokrát hájil pouze obránce Ben Reisnecker, který v letošní sezóně má již bohaté reprezentační zkušenosti. I díky tomu se v Jižní Korei stal asistentem kapitána.

Sraz všech zúčastněných byl v pondělí 22. ledna na Zimním stadionu Eden. Následně druhý se celá výprava přestěhovala do více než osmi tisícové vzdálené destinace.

Ve čtvrtek 25. ledna přišla na řadu generálka proti domácímu výběru. Zde se již začala naplno ukazovat síla českého výběru, který nenechal nic náhodě a po skvělém výkonu Češi zvítězili 8:1. O tři branky českého výběru se postaral Matěj Weiss. Další přidali Petr Hanyš, Šimon Bělohorský, Adam Klaus, Petr Tomek a Šimon Katolický.

Šestnáctka se posléze přesunula do olympijské vesnice a v neděli vstoupila do programu hokejového turnaje Olympijských her mládeže. V aréně v Kangnungu ji v rámci základní skupiny B nejprve čekali Slováci. Už před zápasem bylo jasné, že v případě výhry si svěřenci trenéra Milana Razýma zajistí postup do semifinále. Po čtyřiceti minutách platil stále bezbrankový stav. V posledním dějství šli jako první do vedení naši východní sousedé, jenomže Češi zápas skvěle otočili a zvítězili 3:2.

O den později čeští mladíci šokovali hokejový svět. Zkraje druhé třetiny se dostali Američané do vedení již o tři branky, jenomže hráči se lvem na prsou předvedli fantastický obrat. Za stavu 5:5 nakonec utkání dospělo až do samostatných nájezdů, kde byli Češi úspěšnější. Druhou výhrou na turnaji si tak zajistili postup do semifinále z prvního místa!

V boji o finále se česká reprezentace utkala s Finskem. Po bezbrankové první třetině se Češi rozstříleli a ve druhé části zasypali Finsko hned třemi brankami. Hráči ze země tisíce jezer už stačili v poslední periodě jen snížit na konečných 3:1. U vítězné branky měl navíc prsty plzeňský obránce Ben Reisnecker, který za brankou parádně vybojoval kotouč, který následně ideálně předložil na kruh.

Ve velkém olympijském finále se Češi utkali znovu s celkem USA. Přestože Češi soupeře v zápase přestříleli, kotouč do sítě ani jednou nedostali. Američani zvítězili 4:0, avšak i stříbrná mediale je pro český celek fantastický úspěch.

Ben Reisnecker
Bene, snem každého sportovce je jistě dostat se na Olympijské hry... Jak tebe potěšila pozvánka na tu mládežnickou verzi do daleké Koree?
Nebudu lhát, moc mě to potěšilo. Reprezentovat Českou republiku je velká čest, hlavně na takové akci jako byla Olympiáda mládeže v Jižní Koreii.

V letošní sezóně se zatím reprezentaci U16 daří. Věřili jste po dobře sehrané generálce, že by to mohlo skončit úspěchem?
Byla to skvělá prověrka. Výsledek nebyl tak důležitý, avšak byli jsme rádi, že jsme si s chutí zastříleli a dobře se připravili na hlavní turnaj.

Hned po vítězství nad Slováky jste měli jisté semifinále, dodalo to menší klid na hokejky do dalšího zápasu?
Už před zápasem jsme věděli, co je v sázce. Proto možná byly dvě třetiny takové opatrnější. Ve třetí části jsme ale zvládli utkání skvěle otočit, což nám dodalo další sebevědomí do příštích zápasů.

Zápas proti Američanům přinesl fantastickou podívanou, jak ty jsi ho viděl ze svého pohledu?
Utkání proti USA bylo skvělé! Američani jsou velmi dobří hokejisté. Do zápasu jsme se hned dvakrát dokázali vrátit, to bylo něco neskutečného. Nakonec přišly na řadu samostatné nájezdy, což byly pěkné nervy, avšak zvládli jsme to.

V semifinále jste narazili na Finsko. Jak bys popsal tento duel? Ty sis navíc připsal asistenci na vítězný gól!
Semifinále proti Finsku byl další famózní zápas. Dali jsme do toho všechno a dle mého jsme si zasloužili více vyhrát. Určitě je skvělý pocit, když moje přihrávka pomohla týmu. Za to jsem byl určitě také moc rád.

Ve velkém finále proti Američanům už to sice neklaplo, přesto stříbro je skvělý úspěch. Jak bys zhodnotil celou Olympiádu. Jaké bylo zázemí, město, fanoušci?
Bohužel zlato již necinklo, protože bez gólu se nedá vyhrát. Nicméně i tak to byl pro nás neskutečný úspěch, jak pro nás, tak pro celou Českou republiku. Zázemí celé Olympiády bylo skvělé. Vzhledem k tomu, že místní stadion byl vybudovaný pro chlapskou olympiádu, tak to bylo přímo luxusní. Do města jsme se příliš nepodívali, až poslední den, avšak bylo také krásné. A fanoušci? Ti bylo přímo fantastičtí! Takovou atmosféru jsem v životě ještě nezažil.

Jaké byly oslavy? Dle tvého streamu na instagramu jste to uměli dobře rozjet..
Samozřejmě, že v prvních chvílích jsme brečeli, ale po pár hodinách se pláč změnil v úsměv na tváři a mohli jsme začít naplno slavit.

Nyní se doma ohřeješ jen pár dní a hned míříš s reprezentací do Finska. Těšíš se i na sever Evropy?
Na další sraz se znovu ohromně těším. Ve Finsku jsem ještě nebyl, takže jsem rád, že poznám další kousek světa. Avšak letíme tam přece kvůli hokeji, tak na poznávání země nebude čas (smích).

Bene, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: oisphotos, Joel Marklund./