Indián Cup 2024

Čtvrťáci obhájili loňské prvenství na domácím mezinárodním turnaji!

O uplynulém víkendu proběhl na plzeňském zimním stadionu již druhý ročník mezinárodního turnaje Indian Cup hráčů ročníku 2014. Velkého klání se tentokrát účastnilo 14 týmů z Dánska, Německa, Rakouska, Slovenska a České republiky. Plzeňská HC Škoda pod vedením trenéra Františka Roubala vyslala do turnaje dva týmy – modrý a bílý.

Celkyy byly rozlosovány do dvou skupin, ve kterých byly nejprve sehrány zápasy každý s každým. V další fázi bojů se první čtyři týmy z každé skupiny pustily do bojů klasického play off, zbylé na spodních třech místech z každé skupiny pokračovaly ve vzájemných střetnutích o umístění na 9. – 14. místě.

Po odehrání základních skupin postavilo hned čtvrtfinále proti obě obě plzeňské sestavy. Nutno říci, že se jednalo o napínavou bitvu, ve které bílý tým dlouho vzdoroval favoritům, kteří v dosavadním průběhu neztratili ani bod. Několik střídání se modří nedokázali prosadit, a to zejména díky parádnímu výkonu gólmana Jakuba Nováka v brance bílých. Nakonec však modří zužitkovali svou herní převahu a po čtyřiadvaceti minutách odešli z utkání vítězně.

Bílí poté pokračovali v soubojích o 5. - 8. místo a nakonec vybojovali skvélě sedmé místo. Modří v následujícím semifinále rozstříleli německý ESVK Kaufbeuren 15:3, který na své cestě do semifinále překvapivě vyřadil jednoho z kandidátů na celkové vítězství - rovněž německý AEV Augsburg 5:4 po samostatných nájezdech. Ve finále se modří setkali s hráči českobudějovického Motoru, kteří v dosavadním průběhu turnaje ztratili pouze dva body.

Strhující finále před bouřlivou atmosférou vytvořenou rodiči a hráči všech ostatních týmů mělo napínavý průběh, Plzeňští museli otáčet nepříznivé skóre 0:2. V dalším průběhu příkladně v duchu fair play odvolal trenér František Roubal sporný gól do budějovické branky. Přesto díky nasazení všech třech útočných řad podpořené spolehlivým výkonem brankáře Allana Dietla se po třiceti minutách radovali nejen z výhry 9:5, ale hlavně z celkového vítězství v turnaji, kde neokusili hořkost prohry!

Při závěrečném ceremoniálu si převzali zlaté medaile z rukou hráčů A týmu Miroslava Indráka, Jakuba Poura a Tomáše Mertla. A manažerovi mládeže panu Jaroslavu Špačkovi tak obrazně na dálku poslali ten nejlepší dárek k jeho kulatým narozeninám jako poděkování za podporu tohoto skvělého turnaje.

Čtvrťáci tak nejenže dokázali obhájit své loňské vítězství, ale rovněž úspěšně navázali na svůj triumf v podobě vítězství na nedávném Vánočním turnaji hraném před domácími fanoušky na velkém hřišti - podrobnosti ZDE!

Sestava HC Škoda Plzeň bílý tým: Novák – Lambot, Budín, Liška – Krofta, Vajskébr, Vašta – Novotný L., Halama, Pelikán, Zrna

Sestava HC Škoda Plzeň modrý tým: Dietl – Palek, Kejř, Paštěka – Vítovec, Uxa, Pohanka – Čížek, Větrovský, Macháček

Trenér František Roubal
Předně bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že jsme mohli tento mimořádný turnaj v Plzni uspořádat. Smekám před lidmi, kteří se toho chopili a dotáhli to do zdárného konce. Odměnou jim bylo uznání a poděkování za skvělý turnaj od zástupců všech týmů.

Do turnaje jsme měli přihlášené dva týmy. A musím bez přehánění říct, že sedmé místo „bílých“ má pro mě stejnou váhu jako zlatá medaile „modrých“.

Ti během celého víkendu své soupeře výrazně přehrávali a šlo o to, aby nepolevili a byli stejně dominantní i s těžšími soupeři. To se nakonec podařilo i v zápase s Augsburgem i v utkáních o medaile. Semifinále proti fyzicky vyspělejšímu soupeři z Kaufbeurenu kluci odjezdili ve velkém tempu a hosty téměř nenechali hrát na kotouči. Ve finále jsme se potkali s českobudějovickým Motorem, nejhokejovějším týmem druhé skupiny. Po zaváháních v úvodu jsme nabrali dvougólové manko, což bylo nepříjemné. Ale nasazení a touha kluků celý turnaj vyhrát, byla obrovská. Zápas jsme otočili v náš prospěch a koncovku už kontrolovali.

U „bílých“ nebyly ambice tak vysoké. Šlo o to, aby i další kluci z týmu měli možnost hrát zápasy a nedívat se pouze z tribuny na ty, kteří jsou momentálně hokejově o kousek před nimi. Měli to těžší, ale musím všem dát palec nahoru. Po sobotním nepodařeném utkání s německým Ottobrunnem, kdy se nám nedařilo vůbec nic, to vypadalo, že jsme úplně dole. Ale v neděli se kluci neskutečně semkli a dokázali ještě vybojovat postup do play-off. Tam jsme se potkali proti sobě s modrým týmem, ale bojovnost a nasazení bylo od všech skvělé. Následující utkání s favorizovaným Augsburgem jsme rozehráli výborně, ale bohužel jsme si neuhlídali tříbrankový náskok. Chuť si kluci, a snad i rodiče, spravili v závěrečném utkání proti karlovarské Energii, kterou dokázali porazit 3:2 a zajistili si umístění v horní polovině tabulky. Za mě skvělý výsledek.


Konečné pořadí 2. ročníku turnaje Indian Cup
1. HC Škoda Plzeň „Blues“
2. HC Banes Motor České Budějovice
3. HC Letci Letňany
4. ESVK Kaufbeuren
5. HC Piráti Chomutov
6. AEV Augsburg
7. HC Škoda Plzeň „Whites“
8. Energie Karlovy Vary
9. HC Meteor Třemošná
10. HK Karpatský Sokol
11. Musketeers Skillmaster
12. EHC 80 Icetigers Norimberk
13 .ERSC Ottobrunn
14. HC Copenhagen Falcons