Skok v repre

Česká reprezentace U18 bojovala v USA! Indián Skok: Jsme spokojení, třetí místo je super

Česká reprezentace do osmnácti let sehrála v americkém Plymouthu Turnaj pěti zemí. Na silně obsazeném klání skončili čeští mladíci na třetím místě.

Plzeňské barvy tentokrát hájil obránce Jan Skok a útočník Adam Benák. Pro oba zmiňované to byla již několikátá pozvánka do národního týmu v aktuální sezóně.

Sraz všech zúčastněných byl v pondělí 3. února na Zimním stadionu ve Slaném. Následně druhý den se celá výprava přestěhovala z Frankfurtu do amerického Detroitu, odkud to již nebylo daleko do Plymouthu, místa konání Turnaje pěti zemí.

Ve středu 7. února přišel na řadu první zápas. Ve velké divočině nicméně slavili Švédové, kteří ustáli třináctibrankovou přestřelku. U porážky 4:9 jednou asistoval bek indiánů Jan Skok. Následný duel proti Finsku už byl zcela o něčem jiném. Svěřenci Davida Čermáka v zápase dominovali a po skvělém výkonu přejeli Finsko 5:0, Adam Benák se navíc blýskl parádním gólem.

Následovalo těžké utkání proti zámořskému celku. Celek USA prokázal své velké kvality, přestože se čeští reprezentanti snažili soupeři ve všem vyrovnat, nakonec prohráli 2:6. Po oběma góly byl znovu podepsán Adam Benák. Na závěr turnaje přišlo vyrovnané klání se Švýcarskem, které dospělo až do prodloužení.

Česká reprezentace skončila se čtyřmi body na třetím místě. Oběma plzeňským zástupcům patří poděkování za vzornou reprezentaci klubu.


Jan Skok
Honzo, ty už jsi stálicí reprezentační osmnáctky, přesto, jak tě potěšila pozvánka na zámořský turnaj?
Určitě mě nominace moc potěšila, nic není samozřejmostí. Každý se chce podívat do Spojených států a zahrát si tak skvělý turnaj.

Hned na úvod se svedla velká bitva se Švédskem, padlo rovnou třináct branek, i ty ses zapsal do statistik asistencí. Jak jsi viděl zápas?
Švédi na nás hned od první minuty vletěli a již ve druhé minutě se jim povedlo vstřelit branku. Řekl bych, že prakticky celý zápas bylo utkání na jejich straně.

O dva dny později proti Finsku to byla zcela jiná písnička, co se změnilo? Adam Benák se navíc blýskl parádním gólem…
V kabině jsme si hned po zápase se Švédskem řekli, že je potřeba do dalšího duelu všechno změnit a rapidně se zlepšit. Tentokrát jsem se hned od úvodu drželi našeho plánu a bojovali jsme jeden za druhého. Benyho gól? To byla paráda! Tyhle kličky stále zkouší na tréninku, tak byla jen otázka času, kdy se mu to povede i v zápase.

Zámořský celek následně ukázal svou sílu. Jak je těžké bránit americké útočníky, v čem je jejich největší přednost?
Rozhodně to není nic jednoduchého. Jejich největší předností je určitě hra s kotoučem ve velké rychlosti a svižná střela na bránu.

Na závěr přišel vyrovnaný duel se Švýcarskem. Turnaj jste zakončili se čtyřmi body na třetím místě. Spokojenost?
Určitě jsme spokojení. Na takto silně obsazeném turnaji je třetí místo super.

Říká se, že vše zlé je pro něco dobré. Díky zranění spoluhráčů hraješ v poslední době za plzeňské áčko. Jak bylo náročné si znovu zvyknout na extraligové tempo?
Měl jsem výhodu, že jsem již věděl, do čeho půjdu. Od prvního zápasu jsem se snažil hrát co nejlépe, snad jsem důvěru trenérů nezklamal.

Co by sis přál do zbytku sezóny?

Mo bych si přál se dostat do závěrečné nominace na mistrovství světa osmnáctek a s plzeňskou juniorkou uhrát co nejlepší výsledek v play off.

Honzo, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!

Fota: Lukáš Filipec, Ronald Hansel