Martin Straka

Velký rozhovor s Martinem Strakou! Jak hodnotí skončenou sezónu?

Sezóna 2023/24 skončila pro plzeňské indiány v předkole, kde nestačili na Litvínov. Pojďme si nyní v otevřeném rozhovoru s Martinem Strakou celou sezónu zhodnotit.

Zhodnocení sezóny

Stále převažuje zklamání, určitě jsme chtěli postoupit dál. Minimálně jsme chtěli hrát ještě jednou doma. Kdybychom to utkání zvládli, tak všichni víme, že v tom rozhodujícím se může stát cokoliv. Sezóna se nějak vyvíjela, pozitivně ji ale určitě hodnotit nemůžeme. Play off je nastavené tak, že i když jdeme do vyřazovací části z dvanáctého místa tak šance postoupit je veliká.

Sezóna přitom začala dobře, bohužel výhru s Třincem a následný dobrý výkon v Litvínově jsme nedokázali potvrdit i v dalších zápasech. Vždycky jsme měli dobrý jeden, maximálně dva zápasy, naše výkony poté šly zase dolů a opět jsme začínali od začátku. Chyběli nám i rozdíloví hráči, kteří by dokázali zápas zlomit v momentě, kdy se týmu zrovna nedařilo. To nás trápilo celou sezónu.

Od celé sezóny jsme rozhodně čekali více. Převážně celou dobu jsme se pohybovali na místech, kde jsme být nechtěli. Našim přáním bylo sedmé až deváté místo, avšak motali jsme se spíše u chvostu tabulky. Pochopitelně je následně daleko větší tlak na všechny, ve hře je spousta nervozity. Ještě, že zkraje nového roku mělo Kladno horší období a trošku se na posledním místě utopilo. Za celou sezónu jsme nedokázali vyhrát tři utkání za sebou.

Nejvíce nás v sezóně trápily přesilové hry, zde byl průšvih, kde se lámal chleba. Spousta zápasů byla o jeden gól, a když jsme v nich dostali přesilovky, tak my je nedokázali využít. K tomu je potřeba mít rozdílové hráče a my je neměli. Namátkou Sparta má Řepíka, Budějovice Gulaše, Pardubice netřeba komentovat. V minulosti nám pomáhali, jenomže hráč typu Čerešňáka, Bulíře, Gulaše tu letos nebyl. V minulých letech se nám v přesilovkách dařilo, letos jsme v nich skončili dvanáctí, a to o něčem svědčí. V početních výhodách se rozhoduje. Nám chyběla určitá kreativita, příkladem může být i Pavel Horváth ve fotbale, moc toho nenaběhal, ve finále, ale vždy rozdal fantastické balony.

Hráčský kádr

Měli jsme v týmu dobré hráče. Hodně nám pomohl příchod Tima Söderlunda, to byl zlatý poklad, který nás z krize mírně dostal. Ve výsledku je celkem ostuda, když kanadské bodování vyhraje obránce.

Honza Schleiss je příkladný kapitán, který v zápase i na tréninku nechal zcela všechno. Je jedno, zdali se mu zrovna daří, či ne, každý den tvrdě maká. Samozřejmě ani on v sobě neměl pohodu, ostatně jako celý tým, ale všichni hráči se od něho mají co učit.

Téma bylo taky příchod Luka Adama. Zde je rozdíl, když se do kádru vezme Kanaďan za dvě stě tisíc, tak je to vždycky trošku loterie. Může se také vzít hráč za šest set tisíc a z devadesáti procent můžete tušit, že on tím rozdílovým hráčem bude, tak to prostě je. Když se člověk podívá na historii opravdu dobrého hráče, tak ten nám do Plzně nepůjde, ten si raději vybere například Švýcarsko. V minulosti jsme měli velké štěstí na příchody, nyní se nám to dva roky po sobě příliš nepovedlo.

Dominik Pavlát: My jsme to již vysvětlili, avšak je dobré to zmínit ještě jednou. My jsme ho v první řadě vůbec pustit nechtěli, přání přišlo od samotného Dominika. V listopadu jsme s ním chtěli prodloužit smlouvu, avšak on sám nám pověděl, že chce odejít do zahraničí. Mluvili jsme spolu otevřeně, on byl profesionál a respektoval by i rozhodnutí, kdyby tu musel zůstat. Kdyby nám eventuálně ještě hrozil pád na třinácté místo, tak bychom tento obchod neudělali za žádnou cenu.

Nyní se tým před nadcházející sezónou také promění. Jak již bylo řečeno, z důvodů počtu omezující cizince odchází Aleksi Rekonen. Dále je jistý, že tu nebude ani Jakub Pour, Martin Bučko a Milan Klouček.

Aktuálně dotahujeme druhého gólmana k Samuelovi Hlavajovi. Kdybychom obchod Pavlát - Klouček zrealizovali hned na začátku ledna, tak by tu Klouček zůstal, bohužel se vše dotáhlo až ke konci, kdy už Milan měl podepsáno jinde.

Aktuálně máme podepsané dva obránce, tři útočníky, brankář snad bude v nejbližších dnech. Stále ještě budeme jednat o jednom útočníkovi, který se bude "rvát za tým". Ti tři podepsaní by měli být hodně ofenzivní.

Trenéři

Můžu prozradit, že pokud bychom nevyhráli v Boleslavi, kde jsme prohrávali 0:3, tak by trenérský štáb skončil po tomto utkání. My jsme se touto výhrou mírně nakopli, začalo se to lámat. Hlavně velké možnosti jsme také neměli, jednoho trenéra jsme oslovili, ten však chuť přijít do Plzně neměl. Člověk také musí být přesvědčený, že když chce přivést někoho nového, tak musí vědět, že je schopný tomu týmu něco dát, a v tu dobu nikdo takový volný nebyl.

Aktuálně je jasné, že dvojice Petr Kořínek s Františkem Bombicem u plzeňského áčka pokračovat nebudou, ani já na střídačce už nebudu. Pracujeme na příchodu nových trenérů, máme vytipovaná nějaká jména, uvidíme, jak to dopadne.

Mladí hráči

Sezóna se nevyvíjela dobře, často nám lidé psali, proč jsme hráli pouze s deseti útočníky. Doba byla taková, že ani juniorům se nevyvíjela sezóna dle představ, tak jsme ji museli zachraňovat. Junioři i dorostenci jsou nedílnou součástí A týmu, pokus bychom neměli vlastní odchovance, tak to tady můžeme všichni zabalit. V první fázi sezóny se junioři nedostali do nadstavby, kde by byla jistota play off, hrozba sestupu nebyla příjemná. Všechny mladé hráče jsme tak museli přenechat juniorce. Až když jsme věděli, že junioři mají dostatečný náskok, tak jsme si Šilera, Soukupa nebo Benáka vzali zpátky do áčka.

Marek Soukup mě neskutečně potěšil v play off s Litvínovem, dostal jasný cíl být poctivý, hrát oslabení a on byl jeden z nejlepších. Dvacet zápasů v jedné sezóně ovšem nedělá celou kariéru, příští rok to musí potvrdit a být zase lepší.

Jakub Šiler byl nejlepší útočník celé Extraligy juniorů, nicméně v dospělém hokeji to vůbec nic neznamená, o čemž se sám přesvědčil. Měl by nadále na sobě hodně pracovat, aby pomalu vytlačoval hráče ze druhé, třetí lajny. On to v sobě má, také mu hodně věříme, že se více prosadí.

Velkou chybu jsem udělal u Adama Benáka. Podle mě jsme ho hodně dlouho drželi v áčku, kde jsme nebyli v dobrém rozpoložení, což mu také nepřidalo. Hodně jsem mu tím ublížil, protože ten klid v týmu nebyl takový, aby se hrálo dobře. Ty jeho dovednosti nemohl naplno ukázat. Následně jsme ho nějakou dobu dávali dohromady v juniorce, avšak ta na tom nebyla o mnoho lépe. Není to žádná sranda, přechod do dospělého hokej je hodně náročný. Všichni jsme mu přáli, aby dal gól, šancí měl mnoho. Je to skvělý hokejista, má to v sobě. Když už byl v kádru áčka, tak nemá cenu, aby hrál pět minut, tak jsme mu ten prostor dali.

Fanoušci

Je dobré s nimi komunikovat a být otevření. Předtím jsme byli hodně za to kritizovaní. Snažíme se s nimi spolupracovat a být s nimi v kontaktu. Myslím, že momentálně náš vztah s kotlem je nadstandardní. Je to zejména práce Honzy Šmuclera.


Budoucnost, sponzoři

Dle mého nám aktuálně v klubu zaostává práce skautingu, na to bych se také rád hodně zaměřil. Ať jde například o slovenskou či německou ligu. Ono je hezké se podívat na hráče na videu, nicméně tam to vždy vypadá trochu jinak. Když ho člověk vidí osobně, tak ho pozoruje jak se chová, jakou má řeč těla, jeho emoce během zápasu, zkrátka všechno co video neukáže.

Máme připravený plán, jak bychom se chtěli vyvíjet. Není to tak, že budeme příští rok čtvrtí, ale všechno musí mít pomalou vzestupnou tendenci. Je to běh na dlouhou trať. Nikdo nemohl očekávat, že když do klubu vstoupí nové vedení, že se vše otočí mávnutím proutku. Důležité pro nás také bude navázání hlubší spolupráce s městem a krajem nejen pro A tým ale i pro mládež. Žádný ze sponzorů nám neodešel, s většinou máme podepsaný kontrakt i na další sezónu. Na nových sponzorech samozřejmě pracujeme, máme něco rozdělaného. Během skončeného ročníku se k nám vrátili i sponzoři, kteří tu byli v dřívějších dobách, obnovily se smlouvy. Všem jim za to děkujeme.