Devítka před finále

Devítce chybí poslední krok! Trenér Pejchar: Jdeme si finále užít a podat co nejlepší výkon!

Modrobílí mají před sebou finálovou sérii. Po opanování nadstavby a vyřazení Vítkovic, Motoru a Mladé Boleslavi je nyní čeká boj o titul s Libercem!

V první fázi soutěže se všechny celky rozdělily do tří skupin, na Plzeň čekal Chomutov, Kladno, Litvínov, Wolves, České Budějovice, tradiční západočeské derby s Karlovými Vary a perličkou byl rakouský Salzburg. Další dvě skupiny tvořily: Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice, Mountfield, Slavia Praha, Tábor, Sparta Praha a Havlíčkův Brod, uskupení Východ zase: Třinec, Vítkovice, Kometa Brno, Jihlava, Warriors Brno, Vsetín, Zlín a Šumperk.

Škoda nakonec vybojovala co do počtu nasbíraných bodů celkově třetí pozici. Skončila dva body za karlovarskou Energií a šest za celkovým nejlepším sběračem bodů z Brna. S ním se indiáni nepotkali, se západočeským rivalem vybojovali sedm bodů z dvanácti možných.


Tabulka skupiny A

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Energie Karlovy Vary 138:81 69
2. HC Škoda Plzeň 151:65 67
3. Banes Motor ČB 93:95 45
4. Piráti Chomutov 88:85 44
5. EC Red Bull Salzburg 116:104 43
6. Pilsen Wolves 77:101 31
7. Rytíři Kladno 86:155 24
8. HC Verva Litvínov 67:130 13


Po úvodní porci osmadvaceti kol první čtyři celky z každé skupiny postoupily do nadstavby. Těchto dvanáct mužstev již mělo jistou účast v play off a územně se rozdělily na dvě skupiny po šesti a bez započítání výsledků z první části se každý s každým popasoval dvakrát. Indiáni si vedli tentokrát ještě lépe, svou skupinu opanovali a ani ve druhé neposbíral nikdo více bodů!

Před třemi týdny již bylo odehráno první kolo play off startující od osmifinále. To se stejně jako čtvrtfinále a semifinále odehrálo na dva vítězné duely s tím, že se začínálo na ledě hůře postaveného týmu. Finále se pak odehraje na tři vítězné souboje.

V prvním kole na modrobílé čekaly Vítkovice, se kterými se indiáni v lize do té doby ještě nepotkali. Začínalo se v Ostravě a domácí ještě přibližně pět minut před závěrečnou sirénou vedli 2:1. Avšak poté převedli sérii faulů, dokonce i jeden do konce zápasu, čehož Západočeši využili k otočce na konečných 5:2. Doma poté stvrdili svůj postup výsledkem dokonce 11:1.

Nejkratší možnou cestou ještě do čtvrtfinále postoupil Motor přes Třinec, Mladá Boleslav přes Zlín, Energie přes Jihlavu, Pardubice přes Wolves, Slavia přes Chomutov a Liberec přes Mountfield. Na tři zápasy se protáhla série mezi Kometou a Spartou.

Na mladé indiány poté čekaly České Budějovice, se kterými se již modrobílí potkali ve všech předchozích částech soutěže. Oba celky tak spolu sehrály šest utkání a hned pětkrát uspěla Plzeň - 6:2, 4:1, 5:1, 8:1 a 7:3 - Jihočeši kontrovali v jediném zápase 5:2. A ve čtvrtfinále nastolený trend pokračoval. Jihočeši sice v prvním duelu otevřeli skóre, avšak Škoda nakonec uspěla 6:1. V odvetě již drama nepřipustila a zvítězila dokonce 13:2.

I v semifinále začala Plzeň dobře, v Mladé Boleslavi uspěla 3:1 a byla to již třetí výhra ze tří vzájemných letošní duelů. Avšak hosté v Plzni odpověděli 4:2, čímž pro modrobílé připravili nezdar po třinácti zápasech. V rozhodujícím duelu ale již modrobílí nezaváhali a zvítězili 7:1.

Tygři naopak ještě v play off neztratili. Bez ztráty kytičky vyřadili Mountfield, Karlovy Vary a naposledy Pardubice. S Plzní se letos potkali dvakrát v nadstavbě a vždy se radovali hosté - Severočeši 5:4 v prodloužení a Západočeši dokonce 11:1.

Boj o titul startuje pro Škodu ve středu 3. dubna v 17:00 na Malé hale, odveta hned o den později ve stejný čas na stejném místě. Série, která se hraje na tři vítězná střetnutí, bude pokračovat v neděli a případně pondělí v Liberci vždy od 16:00, pokud bude stav 2:2 na zápasy, odehraje se rozhodující duel celé sezóny na západě Čech ve středu 10.4.2024 od 17:00.


Tabulka skupiny nadstavby D

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Škoda Plzeň 56:27 24
2. Bílí Tygři Liberec 35:32 22
3. HC Energie Karlovy Vary 32:28 17
4. BK Mladá Boleslav 33:25 15
5. Banes Motor ČB 32:36 12
6. Piráti Chomutov 21:61 0


Kompletní rozpis duelů ZDE!


Trenér Tomáš Pejchar
Pane trenére, jak se budete připravovat na Liberec?
Moc času na přípravu nemáme, jelikož jsme hráli poslední utkání v neděli. V pondělí měli kluci volno. Takže náš čeká jen úterý a hned do toho vletíme. Ono je to možná i lepší, jsme v zápasovém rytmu a na tréninku doladíme jen pár detailů.

V sezóně jste se potkali s Tygry dvakrát - jaký je to soupeř?
Z mého pohledu je to velice silný tým a oprávněně jsou ve finále. Mají v kádru spoustu šikovných hokejistů. Navíc jim po neúčasti dorostu v play off vypomáhá Lukáš Kachlíř, který je součástí národního týmu U16 a ve svém ročníku jednoznačně nejlepší obránce - takže velké posílení pro Liberec. Proti nám navíc ani jednou nehráli v plné sestavě. Vždy někdo chyběl, takže momentálně budou ještě silnější než v odehraných utkáních.

Jste rád, ze již konečně sérii začínáte doma?
Jsem rád, že série bude na 3 vítězné zápasy. Jsou to pro kluky velice cenné zkušenosti a nezapomenutelné zážitky. Jdeme si finále užít a podat co nejlepší výkon.

Jak se ohlížíte za celou situací po semifinálové sérii?
Hned na úvod se sluší říci, že takové chování do hokeje a celkově do sportu vůbec nepatří. Uznávám špatné chování svých svěřenců, rozhodně jej nepodporuji. A už vůbec k tomu své hráče já a ani nikdo z realizačního týmu cíleně nevede. Velice mě zaráží a mrzí, že si to někdo myslí. Celou záležitost budeme řešit interně v klubu a jestli přijde nějaký dodatečný trest, s pokorou ho přijmeme. Takhle se vážně prezentovat nechceme a nebudeme. Osobně jsem zákroky v zápase neviděl, až večer po zpětném zhlédnutí utkání. Z obou stran tam bohužel byly přihrané zákroky, které tam rozhodně nepatří. Ani pro rozhodčí to nebyl jednoduchý zápas. Jsou to také jen lidé a logicky nemohou vidět vše. Těm bych to za vinu nedával, byl to pro ně těžký zápas. Na zvážení je samozřejmě účast dvou hlavních rozhodčích, přeci jen už je to play off extraligy 9. tříd. My trenéři jsme tam od toho, abychom kluky vychovávali, dávali jim správný směr. Bohužel se stalo, teď už to nevrátíme. Věřte mi, že kluky vedeme k čestnému a férovému boji. Během sezóny i play off jsme i řadu faulů sami odvolali. Play off je plné emocí, hráči zažívají takhle vypjaté a emotivní okamžiky poprvé ve sportovní kariéře. Každý chce na ledě nechat maximum a zvítězit, ale vždy to musí být cestou fair play. Tím je neomlouvám, ale každý dělá špatná rozhodnutí a myslete na to, že se bavíme o čtrnáctiletých klucích. Stále je formujeme, vychováváme. Ano, udělali chybu, ale teď je důležitá sebereflexe, mluvit s nimi a situaci řešit, aby se neopakovala. A taková z mého pohledu mediální masáž je velmi nešťastná. Abych řekl pravdu, tak z celé situace jsem velice zklamán. Především z reakcí většiny lidí na sociálních sítích, jak sprostě uráží klub, obviňují mě a především čtrnáctileté kluky. To mi přijde trochu přes čáru. Osobně se mi nelíbí, že celá záležitost vznikla bez mého vědomí. Článek byl veden jen proti nám. Celá situace mě velmi mrzí a za sebe a svůj tým se omlouvám.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se daří!