Sezóna dorostu 2023/24

Letošní sezóna dorostu? Jak na horské dráze! Cesta skončila ve čtvrtfinále

V posledních dvou ročnících bral plzeňský dorost vždy medaili. V předloňské sezóně byly plzeňské mladé pušky zlatí, v loňské stříbrní. Letos jejich cesta bohužel skončila již ve čtvrtfinále, přesto budoucí naděje plzeňského klubu znovu rozdávaly radost.

Do sezóny vstupovali dorostenci pod novým trenérem, Jiřího Hanzlíka, jenž odešel k A-týmu Českých budějovic, nahradil Michal Straka, který se k plzeňské organizaci vrátil z Klatov. Asistentem zůstal i pro tento ročník Dušan Andrašovský. A do sezóny vstupoval tým indiánů v dobré formě, jelikož příprava před sezónou vyšla Plzni skvěle. Na úvod sice na západě Čech slavil Švýcarský dorost Davosu, poté už Škoda ale nepoznala hořkost porážky. Západočeši triumfovali i na domácím mezinárodním turnaji, kde brali zlato. Po úvodním nezdaru následně brali hned jedenáct výher v řadě.

I vstup do sezóny vyšel výsledkově dobře, z prvních dvou zápasů si připsali dorostenci šest bodů, následně ovšem přišla na tým menší krize. Z osmi duelů se Plzeň radovala pouze dvakrát, avšak následně se plzeňský express znovu rozjel. Do konce první části sezóny prohrál pouze tři zápasy, naopak hned čtrnáct jich dokázal dovést do vítězného konce. Tábor například Škoda rozstřílela čtrnácti góly, Kladno pro změnu si ze západu Čech odvezlo deset kousků. Ve výsledku to stačilo na třetí místo, lepší byly pouze Karlovy Vary a pražská Slavia. Pro Plzeň to znamenalo postup do lepší nadstavby, tudíž již v polovině prosince měli modrobílí jistotu play-off.

V nadstavbě se hrálo dalších osmnáct zápasů, ve skupině "O pořadí v play-off" se soupeřilo pouze o umístění, ve kterém poté vstoupily týmy do vyřazovacích bojů. Škodovka měla druhou část sezóny jako den a noc. Zatímco první polovina se povedla a Plzeň se dlouho držela v první čtyřce, která zaručovala přímý postup do čtvrtfinále, druhá půlka už byla o něco horší. Po úvodních devíti zápasech se Plzeň držela poblíž prvního místa, když šest zápasů dokázala vyhrát. Ovšem následně přišel propad tabulkou, když za tři body indiáni porazili v závěru pouze České Budějovice. Osud rozhodl o tom, že v osmifinále Škoda ze sedmého místa vyzvala Přerov.

Osmifinále, neboli předkolo play-off, se hrálo na dvě vítězná utkání. Začínalo se na ledě soupeře a modrobílí hráči vůbec nezačali dobře, na ledě Přerova totiž prohráli 1:2. Před přesunem na západ Čech tak měla Škoda nůž na krku. Na plzeňském ledě to byla ovšem zcela jiná písnička. Při souhře okolností navíc do kádru Škodovky spadlo zlato z nebe. A-týmu i juniorům skončila sezóna, do své věkové kategorie se tak mohl vrátit velký talent českého hokeje Adam Benák. Výsledkem toho byly dvě drtivé výhry (7:0, 8:1).

Čtvrtfinále se hrálo již na tří vítězné duely. Souboj proti úřadujícím mistrům začal ve Slezsku a lépe do série vstoupili Oceláři, kteří zvládli první střetnutí, když se jim povedl závěr zápasu. O den později ovšem vyšla indiánům skvěle odveta, za stavu 1:1 se tak série přestěhovala na západ Čech. Ve třetím duelu měla Škodovka na svém ledě velkou střeleckou převahu, avšak Třinec byl produktivnější a podruhé šel do vedení. První mečbol dokázala však Plzeň odvrátit, když po skvělém výkonu si vynutila rozhodující pátý zápas. V něm poslal Západočechy do vedení Matyáš Úbl, Oceláři ovšem přispěchali s rychlou odpovědí. Stejný hráč vstřelil ještě jednu branku, na třetí branku Třince už ovšem modrobílí odpověď nenašli. Letošní cesta dorostu tak skončila již ve čtvrtfinále.

Pojďme se nyní podívat na individuální statistiky. Začneme základní části, kde hned dva hráči dokázali na své konto posbírat 55 bodů. David Slačík během 41 duelů zaznamenal 19 branek a 36 asistencí, Matěj Tománek měl bilanci 21+32. Jen o bod méně zaznamenal Matyáš Úbl, ten ovšem odehrál oproti svým spoluhráčům nejméně zápasů. Nejlépe bodujícím obráncem byl Ben Reisnecker, který posbíral 38 bodů, člen stříbrné olympijské výpravy vstřelil tři branky a osmnáct jich připravil.

Nejlepším střelcem týmu Michala Straky byl se 24 trefami Matyáš Úbl. Mezi asistencemi kraloval jeho spoluhráč z první úderné formace David Slačík (36 asistencí). "Zlým" mužem modrobílého celku se stal Matouš Mašek, kterému chyběla jedna trestná minuta do rovné stovky. Naopak obránce František Hanzlík, syn Jiřího Hanzlíka, posbíral za celou základní část pouze tři fauly. V kategorii +- byl nejlepší bek Matouš Mašek se 21 kladnými body.

V brankovišti nejvíce duelů odchytal Eliáš Poustka, který nastoupil do 23 duelů s procentuální úspěšností nad devadesát procent. Rovným dílem si utkání rozdělily Štěpán Houdek a František Šátava. První jmenovaný nastoupil do brankoviště ve dvanácti případech, Šátava v jedenácti. Houdek nicméně odchytal dalších osm duelů za juniorku. Jeden zápas ještě odchytal Lukáš Pavlis. Ani jeden z brankářů nedokázal vychytat čisté konto.

V play-off následně kralovala dvojice Matyáš Úbl - Adam Benáka. První jmenovaný během osmi duelů vstřelil osm branek a hned dvanáct jich připravil. Benák vynechal první zápas v Přerově, poté začal rovněž úřadovat. Během sedmi zápasů vstřelil stejný počet branek a taktéž na dvanáct gólů přihrál. Třetí v pořadí byl s osmi asistencemi Jan Fodor.

Jako jednička vstoupil do vyřazovacích bojů brankář Štěpán Houdek, jenž odchytal úvodních šest zápasů. Jeho procentuální úspěšnost byla téměř 92 procent, v jednom zápase navíc neinkasoval ani branku. Eliáš Poustka odchytal závěrečné tři a plzeňský tým rovněž dokázal podržet. Při jedné brance si zase připsal asistenci.

Z Extraligy dorostu sestoupila do Ligy dorostu Olomouc, která v nadstavbě získala pouhých pět bodů, deváté Kladno hned o dvanáct bodů více. Naopak zajímavější to bylo rozhodně v play-off Ligy dorostu, kde kraloval plzeňský celek Pilsen Wolves. Ten před sezónou postoupil z Regionální ligy dorostu a coby nováček hned postoupil do play-off. Ve čtvrtfinále přehrál Techniku Brno, v dramatickém semifinále Vsetín a ve finále i nejlepší tým základní části Chomutov. Pilsen Wolves tak zažili největší úspěch ve své krátké historii klubu, příští rok nás tak čeká v Extralize dorostu pravé plzeňské derby.