Adam Benák

Snad mi získané zkušenosti v příští sezóně pomůžou, přeje si Adam Benák

Adam Benák má za sebou velmi náročnou sezónu, ve které toho zažil opravdu mnoho. V šestnácti letech si připsal i premiérové starty v Tipsport extralize, kde se sice gólově neprosadil, nicméně šancí měl opravdu dost. Plzeňský mladý útočník je považován za velký klenot českého hokeje. V rozhovoru prozradil, jaké byly jeho hokejové začátky, nebo kdo je jeho hokejovým vzorem.

Adam Benák se poprvé více do podvědomí plzeňských fanoušků zapsal v sezóně 2021/2022, kdy ve čtrnácti letech nastoupil v Extralize dorostu. Sezóna se nakonec zapsala do kroniky Škody zlatým písmem, ve finále indiáni přetlačili Spartu 4:2 na zápasy. Šestý zápas dospěl za stavu 2:2 do prodloužení, kde zlatý gól vstřelil právě Adam Benák. Ve své první sezóně v dorostu posbíral mladý šikula ve 48 zápasech 81 bodů. (36+45).


Následující ročník načal Benák znovu v dorostu, avšak vydržel zde pouze úvodních dvanáct zápasů, ve kterých měl průměr dvou bodů na zápas. Následně jeho kroky mířily do juniorky, první zápas odehrál na ledě Mladé Boleslavi. Během svého úvodního duelu hned posbíral tři body, dvě branky vstřelil, jednu Adamu Dvořákovi připravil. Do konce sezóny odehrál v juniorce 31 zápasu, v nich posíbral stejný počet bodů (10+21). Závěr sezóny si následně zpestřil znovu v dorostu, kterému pomohl k stříbru. V play-off vsítil šest branek, hned 24 jich následně připravil.


Před loňskou sezónou začal přípravu již v plzeňském A-týmu. Během přípravných zápasů se dokonce zapsal i do střeleckých listin, když skóroval na ledě Kladna. V kádru vydržel i do úvodních zápasů Tipsport extraligy, hned ve druhém kole si připsal asistenci. Následně se přesunul zpět do juniorky, kde měl opět bilanci jednoho bodu na utkání. Ke konci základní části už byl plnou součástí áčka, na svůj premiérový gól mezi dospělými si ovšem ještě musí počkat. Díky rychlému konci v předkole, pomáhal záhy i oběma mládežnickým celkům, medaile z toho avšak tentokrát nebyla.


Adam Benák nezpochyby nechybí ani v reprezentačních výběrech. V předloňské sezóně hrál za výběr do sedmnácti let. V letošní sezóně měl program opravdu nabítý. Nejprve kraloval na domácím Hlinka Grezky cupu, v listopadu odehrál za sedmnáctku neoficinální mistrovství světa World Hockey Challenge v Kadaně, v nedávné době se pro změnu vrátil z nepovedeného mistrovství světa osmnáctiletých, kde cesta českého výběru skončila ve čtvrtfinále.


Adam Benák
Adame, jaké byly tvoje hokejové začátky a co pro tebe hokej obecně znamená?
Na ledě jsem byl poprvé ve dvou letech tady v Plzni, ale svoje první zápasy jsem odehrál v Pardubicích, kde jsme strávili čtyři roky, protože táta tam hrál. Pak jsem hrál dva roky za Sokolov a od 5. třídy jsem v Plzni.

Byl hokej číslo jedna? Nebo ses rozmýšlel i mezi jinými sporty?
Hokejem žiju od malička a byl pro mě vždy na prvním místě. Když jsem byl menší, tak jsem hrával i fotbal, ale hokej mě vždy bavil víc, takže rozhodnutí bylo jasné.

Tvůj táta byl obránce, zatímco ty jsi si zvolil post útočníka. Bylo to tvé rozhodnutí?
Vždy jsem chtěl být útočník a dávat góly, táta mě jen podporoval.

Koukal jsi jako malý na hokej v televizi? Jaký zážitek si vybavíš jako první?
Na hokej v televizi jsem pouze koukal, když tam hrál táta. Jako první si vybavím, když táta vyhrál titul s Pardubicemi. To bylo úžasné.

Hraješ s devatenáctkou. Je tvé oblíbené nebo má číslo hlubší význam?
Se stejným číslem hrával i můj táta, takže mě pořád provázela, a tudíž s ní hraji už od mala.

Dodržuješ nějaké předzápasové rituály?
Rituály žádné nemám.

Máš nějaký hokejový vzor, ke kterému vzhlížíš? A pokud ano, čím si tě získal?
Můj vzor je Connor McDavid už asi od mých dvanácti let. Získal si mě svým bruslením a stylem hry. Je to pro mě nejlepší hráč na světě a jednou bych chtěl být jako on.

Ty už máš na kontě jeden titul s dorostem. Ve finále se Spartou jsi vstřelil v prodloužení šestého zápasu zlatý gól. Nepopsatelné pocity?
Finále se Spartou bylo náročné, ale věděli jsme, že chceme vyhrát a šli jsme si za tím. Když jsem vstřelil ten vítězný gól, byl jsem neskutečně šťastný. Byl to opravdu skvělý pocit.

Kteří trenéři ti v hokejovém růstu zatím nejvíce pomohli?
Každý trenér mě určitě nějak posunul, ale asi nejvíc mi pomohl Pavel Vostřák, který mi jako první trenér dal šanci hrát s o dva roky staršími. Samozřejmě poté můj táta, který mě sice netrénoval v klubu, ale od malička mi radí a vede mě.

Sen každého hokejisty je NHL, tvůj jistě nebude jiný. Máš nějaký oblíbený tým?
Můj nejoblíbenější tým je asi Edmonton Oilers, protože tam hraje Connor McDavid

Ty pochopitelně často nechybíš ani v reprezentaci. Co to pro tebe znamená?
Hrát za národní tým je samozřejmě velká pocta a každé šance zúčastnit se repre zápasů si moc vážím.

Když už jsem u reprezentace, jak se zpětně ohlížíš za nedávném nepovedeném mistrovství světa U18?
Všechny nás to hodně mrzí, že se nám mistrovství nepovedlo, určitě jsme chtěli dojít co nejdál.

Po vydařeném Hlinka Gretzky cupu jste jistě mířili výše že?
Přesně tak. Chtěli jsme navázat na úspěch z domácího turnaje, ale bohužel mistrovství světa ve Finsku nám vůbec nevyšlo.

Jak příjemné bylo si po roce zase zahrát v jedné lajně s Adamem Titlbachem?
Nehráli jsme spolu celou sezónu, takže jsem se těšil, že si spolu opět zahrajeme v jedné formaci. Možná i tím, že jsme spolu dlouho nehráli, tak nám to tak nešlo, jak bychom si oba představovali.

Hokej přináší výhry i porážky, je to například také motivace, abyste příští rok nezdar napravili?
Určitě každý nás bude chtít v příští sezóně udělat úspěch, budeme pro to dělat všechno.

Ty máš za sebou náročnou sezónu, jak nyní nejlépe dokážeš od hokeje vypnout?
V první řadě si teď musím dodělat školu, na ní se nyní soustředím nejvíce.

Jak těžký byl v loňské sezóně pro tebe přechod z juniorského do dospělého hokeje? Kde vidíš největší rozdíl?
Bylo to náročnější, než jsem sám čekal. Hlavně po fyzické stránce, ale za získané zkušenosti jsem moc rád. Doufám, že mi v příští sezóně pomůžou.

Nakonec si vystřídal prakticky vše, po Áčku, juniorce, jsi sezónu dohrával v dorostu. Tam to vypadalo, jako byste s Matyášem Úblem hráli prakticky naslepo...
Po vypadnutí juniorky v play-off jsem byl rád, že jsem si mohl prodloužit sezónu ještě v dorostu. Pro mě to bylo naposledy. Bohužel, ani tam jsme nakonec nedošli moc brzy, když jsme vypadli ve čtvrtfinále.

Avšak vyražení od Třince v pátém zápase jistě zamrzelo že? Postup nebyl daleko…
Všechny nás to moc mrzelo. Myslím, že jsme byli v sérii lepším týmem, ale chybělo nás trochu i toho pověstného štěstí.

Nyní už bude pomalu v plném proudu příprava na příští ročník, jak ty máš v oblibě letní přípravu?
Letní přípravu moc v oblibě nemám (smích). Nicméně k hokeji to patří, bez toho to nejde.

Je příprava na suchu o mnoho náročnější v áčku než v mládeži? Máš například také nějak upravené tréninky nebo jdeš jako ostatní do všeho stejně?
Náročnější to o něco je. Já pouze zvedám menší váhy, jinak trénuji stejně jako všichni ostatní.

V nedávné době jsi prošel draftem do americké USHL, když si tě vybral Youngstown. Znamená to pro tebe něco?
Mám z toho radost, ale abych řekl pravdu, nijak zvlášť jsem to zatím neřešil.

V těchto dnech probíhá v Praze a Ostravě MS, sleduješ, popřípadě chystáš se nějaký zápas i osobně navštívit?
Dívám se víceméně na každé utkání, ale naživo bohužel žádný zápas neuvídím.

Adame, děkujeme za rozhovor.