Přípravná derby Plzni nevyšla, jak dopadne extraligové?

P l z e ň - Zahřátý plzeňský hokejový motor se rozjíždí k dalšímu zápasu, a to hned k prestižnímu západočeskému derby. Lasselsberger získal skalpy Jihlavy a Pardubic, lázeňští hokejisté naopak tři kola za sebou nevyhráli. V extralize se poprvé proti Plzni postaví její dlouholetý útočník Michal Dvořák, chybět naopak Energii bude Lubomír Hurtaj, nejistý je start obránce Lukáše Krajíčka. Dle aktuální tabulky půjde o souboj jedenáctého týmu s devátým. Zápas na karlovarském zimním stadionu začíná v neděli v 17:30.

Varští letošní ročníka začali optimisticky, výhrou nad Kladnem. Následovala porážka ve Znojmě, doma s Litvínovem a ve Zlíně. Zejména v duelu s chemiky fanouškům zatrnulo, zápas se vůbec nepovedl předpokládané gólmanské jedničce lotyšskému reprezentantu Edgarsu Masalskisovi (viz. foto), který po 24 minutách opouštěl led za stavu 2:5 a se slabou úspěšností 67 %. V posledním odehraném kole však Masalskis opět ukázal, že může být pro Vary velkou posilou. Na ledě mistrovského Zlína pustil pouze jeden gól při celkové úspěšnosti 97,37 %.

Mnout ruce si západočeští sousedi mohou nad návratem útočného obránce Martina Hlavačky (viz.foto), aktuálně nejproduktivnějšího hráče týmu Energie. Hlavačka vsítil již dvě branky, jeho výkon vyrovnali i Petr Kumstát a Róbert Tomík, další z navrátilců do karlovarského dresu. Úspěšnými střelci se již letos stali také jednogólový Alinč, Dvořák a Skuhravý. Velkou údernou silou Energie měla být slovenská lajna Tomík-Hurtaj-Lipianský, ovšem dvě zahraniční posily se potýkají se zdravotními problémy. Hurtaj laboruje se zraněným žebrem, Lipianský nehrál ve Zlíně kvůli zablokované krční páteři.

Karlovy Vary jsou jediným týmem, který doposud nezískal do svého středu žádného hráče z NHL. Nagy, Štrbák, Prospal, Dvořák, Chára, všechna tato jména padala v souvislosti se stávkou a Energií. Prospal s Dvořákem se nakonec rozhodli pro České Budějovice, Nagy z rodinných důvodů zůstal na Slovensku, Chára zamířil do Švédska. Na Slovensku zůstal nakonec také Martin Štrbák. Aktuálně vedení Karlovarských vyjednává o angažmá s Janem Hrdinou.

vs. HC Energie Karlovy Vary HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 11. 9.
Skóre 9:14 10:9
Výhry 1 2
Remízy 0 0
Prohry 3 2
Body 3 6
Hráči
Nejproduktivnější hráč Hlavačka - 4 (2+2) Josef Straka - 3 (2+1)
Nejlepší střelec Kumstát, Tomík, Hlavačka – 2 Josef Straka - 2
Nejvíce trestných minut PHlavačka - 18 Martin Straka - 12
Nejlepší +/- Míka - +2 Výtisk - +3
Brankáři Masalskis - 89,74 % Duba - 93,18 %
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 7,96 % 6,18 %
Využití přesilovek 13,33 % 6,66 %
Ubráněná oslabení 55,55 % 92,30 %

Statistiky úspěšností týmů jsou po třech kolech. Vary jsou nehorším týmem v procentu ubráněných oslabení, v němž je naopak na špici Plzeň. Lasselsberger má na druhou stranu oproti energetikům poloviční využití přesilových her, jedné z klíčových zápasových situací.

Sestava Energie z posledního kola:
Masalskis - Kutlák, Ptáček, Suur, Hlavačka, Bauer, J. Polák - Tomík, Míka, Košťál - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Dvořák, Alinč, Milan Procházka.

Sestava Plzně z posledního kola:
Duba - Výborný, Šrek, Jindřich, Trnka, Výtisk, Špaček - Mich. Straka, Kraft, Mar. Straka - Šaffer, J. Straka, Andrašovský - Mrázek, Kracík, Důras - Adamský, Pospíšil, Matějovský.

Obě mužstva spolu sehrála dva přípravné duely. V obou zápasech byli úspěšnější hokejisté Energie, kteří nejprve vyhráli v Plzni 5:3, poté na svém ledě 4:3.