Zakletý vítkovický led

P l z e ň - Kde se Plzni dlouhodobě nedaří? Ve Vítkovicích! A právě vítkovický led bude místem, kde se Plzeňáci utkají o další body. Naposledy zde však zvítězili 15.3.2002, od té doby v Ostravě šestkrát po sobě Plzeň prohrála. Letos je však Lasselsberger na stadionech soupeřů postrachem a Vítkovickým se doma příliš nedaří. Proti Plzni domácí vyjedou již s navrátilcem Vladimírem Vůjtkem. Chybět budou na jedné straně Ivan Padělek a Marek Černošek, na druhé Pavel Šrek a Mario Cartelli.
Zápas ve vítkovické ČEZ aréně začíná v 17:00!

Duel Plzně a Vítkovic otevřel pro obě mužstva letošní extraligový ročník. Na svém hřišti si Plzeňáci vylámali zuby na brankáři Martinu Pruskovi. Za záda gólmana Ottawy prošla pouze dorážka Adama Šaffra, kterou musel potvrdit videorozhodčí. Hosté pálili přesněji a přichystali Plzni první prohru. Ostravané dále kráčeli extraligou suveréně, ovšem zlom nastal v utkání s Kladnem. Vítkovice doma Středočechům podlehly 1:4, vzápětí vyloupili ČEZ arénu i hokejisté Karlových Varů, Moravané si poté na vlastním ledě neporadili ani se Slavií a Zlínem. Jediným mužstem, které od prohry Vítkovic s Kladnem odjíždělo ze severu Moravy s prázdnou bylo Znojmo.

I přes své současné postavení budí tým Vítkovic velký respekt. V obraně se tyčí dvoumetrové hory Malík, Pavel Kumstát a Kubina, které doplňují zkušení Černošek, Rimmel, navrátilec Phillip či dvaadvacetiletý slovenský bek Stanislav Hudec, který je společně s Pavlem Trnkou na špici statistiky +/-.

Prakticky co jméno v útoku Vítkovic, to v českých luzích a hájích pojem. Sílu nabrala vítkovická ofenzíva návratem Davida Moravce, Romana Šimíčka, Václava Varadi, proti Plzni si odbude premiéru navrátilec z Ruska Vladimír Vůjtek. Z loňského kádru zůstali další výrazné osobnosti - Jiří Burger, Filip Turek, Luděk Krayzel, Juraj Štefanka, Zbyněk Irgl či Ivan Padělek, aktuálně nejproduktivnější hráč Vítkovic.

I přes vysokou kvalitu týmu Moravané v současnosti spíše lapají po dechu. Série neúspěchů je srazila až na 10. místo extraligové tabulky. Nahrává však vyrovnanost v tabulce, na pátou Plzeň ztrácejí Vítkovičtí pouze tři body. Plzeň i Vítkovice se prozatím trápí v přesilovkách. Dvě využité výhody Západočechů v posledním zápase přenechaly poslední místo ve využívání přesilovek právě Ostravanům. Co se týče hry v oslabení, patří obě mužstva ke špičce extraligy.

vs. HC Vítkovice HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 10. 5.
Skóre 37:33 35:32
Výhry 5 6
Remízy 3 2
Prohry 6 6(1)
Body 18 21
Hráči
Nejproduktivnější hráč Padělek Ivan - 14 (6+8) Pospíšil, J. Straka - 9 (4+5)
Nejlepší střelec Irgl - 7 Pospíšil, J. Straka - 4
Nejvíce trestných minut Šimíček - 48 Trnka, Výtisk - 28
Nejlepší +/- Hudec - +10 Trnka - +10
Brankáři Prusek - 92,34 % Duba - 93,74 %
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 7,74 % 7,37 %
Využití přesilovek 8,82 % 7,94 %
Ubráněná oslabení 90,24 % 89,96 %

Sestava Vítkovic z posledního kola:
Prusek - Kubina, Philipp - Seman, Hudec - Kumstát, (22-25.Rimmel), Malík - L.Krayzel, Burger, Moravec - Irgl, Šimíček, Hubáček - Varaďa, Štefanka, Turek - Köhler, Hulva, Tomášek.

Sestava Plzně z posledního kola:
Duba - Nedoma, Trnka, Cartelli, Jindřich, Výtisk, Špaček, Výborný - Mar. Straka, J. Straka, Andrašovský - Cibák, Kracík, Matějovský - Adamský, Mich. Straka, Pospíšil - Mrázek, Kraft, Důras - Paroulek.