Notes #12: Body z Třince potřebují potvrdit

P l z e ň - Úřadující mistr tápe, ve snaze zlomit nepříznivý vývoj trenéři Moelleru v pátek přeházeli útoky. Pardubice ale opět prohrály. Týmu chybí zraněný gólman Ján Lašák, zřejmě se ale probudil spící střelec Jan Čaloun, jenž proti Kladnu docílil hattrick. V tabulce desátý Moeller se nyní postaví proti Lasselsbergeru Plzeň. Západočeši si zlepšili náladu páteční výhrou v Třinci, do sestavy se vrátili zkušení Michal Straka a Milan Nedoma. V případě výhry se Plzeňáci mohou posunout v tabulce před svého nedělního rivala.
Zápas začíná v neděli v 18:30 v plzeňské ČEZ Aréně!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC MOELLER PARDUBICE

23. kolo – neděle 6. listopadu 2005 – 18:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Až zarážející je pravidelnost výsledků plzeňského týmu s konkrétními soupeři. Tragická vzájemná bilance s libereckými Bílými Tygry je již standardní znalostní výbavou plzeňského fanouška. S výjimkou loňské sezóny se dále každoročním rituálem stal např. debakl ve Vítkovicích, porazit v jedné sezóně dvakrát doma Zlín se již Plzni také drahnou dobu nepodařilo. Pět zápasů čeká Plzeň doma na výhru nad Litvínovem v základní hrací době, atd. Mezi příjemnější šňůry jistě patří již devítizápasová(!) série výher nad Třincem, s nímž se Lasselsberger utkal na jeho ledě v pátek. A samozřejmě Pardubice, které do Plzně rozhodně rády nejezdí, z 26 pokusů vyhrály pouze třikrát a jen osmkrát dokázaly vůbec bodovat. Ke všemu zlému se přidal např. traumatický zážitek v podobě vyrovnávacího gólu v čase 59:59 přímo z buly v podání Milana Antoše, či vyřazení ve čtvrtfinále. Suma sumárum, již sedm zápasů v řadě Pardubice v Plzni nechaly všechny body.


HC MOELLER PARDUBICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Pardubice prožívají krizi

Měly hrát o přední příčky, místo toho se však potácí až na desátém místě. Pardubice po podařeném vstupu do sezóny ztratily herní pohodu a v posledních jedenácti kolech dokázaly zvítězit jen třikrát. „Nedaří se, je to špatné,“ přiznal trenér Vladimír Martinec. Kde jsou však příčiny nezdarů Moelleru v poslední době? „Není jednoduché na to přijít. Hlavní příčina je v tom, že nedáváme branky, máme problémy i s tím dostat se do šancí. A když se v nich ocitneme, špatně zakončujeme,“ povzdechl si Martinec v rozhovoru pro idnes.cz. Právě potíže v útoku trápí Východočechy nejvíce. Tým má dokonce záporné skóre. Nedaří se hráčům, od kterých se čekalo, že ofenzivu potáhnou. Trpělivost dochází i fanouškům, kteří na tak mizerné výsledky svého klubu nejsou zvyklí. Po prohře s Třincem 1:2 se v pardubické aréně dokonce pískalo. „Lidem se po našem výkonu ani nedivím,“ řekl Martinec. Vedení klubu ale výsledky zatím nijak extrémně neznepokojují. Zásadnější změny kádru se zatím podle Martincových slov ještě nechystají. „Zatím se budeme spoléhat na to, co máme. Sestava se ještě ustálí,“ věří hlavní trenér Moelleru.

Střelec Čaloun 17 zápasů neskóroval

Útočník Jan Čaloun, jenž do Pardubic přišel před sezónou s pověstí kanonýra, naposledy skóroval 18. září v zápase 5. kola se Vsetínem. „Dělá všechno pro to, aby se z toho dostal. Ale je to těžké. Veze se s týmem, navíc je ze zodpovědnosti zatuhlý,“ hájí Čalouna Martinec. Čaloun v devatenácti zápasech vstřelil jen 4 branky, na dalších 7 nahrál. Jak prolomit střelecké trápení? „Nevím. Dávám hokeji všechno. Myslím na něj i doma, což bych asi neměl. To mě možná svazuje. Je to o sebevědomí. Pokud chybí, můžete mít natrénováno, kolik chcete,“ povzdychl si Čaloun.

Sestava Pardubic ze zápasu s Třincem
Hylák - Snopek, Kántor, Novotný, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner - Mrázek, Blažek, Hlinka - Čaloun, Mikeska, Rolínek - Kolář, Vorel, Lubina - Cetkovský, Tvrdík, Korhoň.

Kántorův reprezentační comeback

Reprezentační dres neoblékl více než dva roky. Když se pardubický obránce Robert Kántor dozvěděl, že ho trenér Hadamczik nominoval na mezinárodní turnaj Karjala Cup ve Finsku, neskrýval překvapení. „O nominaci do nároďáku jsem ani nepřemýšlel. Jsem moc rád, že si na mě trenér Hadamczik vzpomněl,“ říká potěšeně Kántor, který je vedle Andreje Novotného druhým nejproduktivnějším bekem Pardubic. V 21 zápasech si připsal 4 branky a dvě asistence.

Vorel na měsíc Pardubičákem

Útočník Marek Vorel, jenž putoval z Plzně do Pardubic na měsíční výměnu za Petra Koukala, se ve svém novém působišti uvedl v prvním zápase nahrávkou. Ani ta ale Pardubicím k výhře nepomohla. Moeller prohrál na vlastním ledě s Libercem 2:4. „Nahrávka je samozřejmě lepší než nic. Radost bych měl ale tehdy, kdybychom vyhráli,“ řekl Vorel po zápase.

Hylák zaskakuje za Lašáka

Ke střeleckému trápení přibyla trenéru Martincovi další starost. Brankářská jednička Ján Lašák si v zápase ve Zlíně poranil kotník a od té doby sleduje utkání Moelleru jen z hlediště. Příležitost tak dostal mladý náhradník Alexander Hylák, jenž předtím v extralize odchytal pouhých 165 minut. Jednadvacetiletý gólman se však své úlohy zhostil velmi rychle. Ve třech zápasech po sobě pustil jen jednu branku. Zatím v dresu Pardubic stihl odchytat osm utkání.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

TYGŘÍ TRAUMA TRVÁ

Před obávaným soupeřem z Liberce nastoupila Plzeň k zápasu na ledě Vsetína proti domácímu týmu. Valaši již znali chuť vítězství a chtěli si ji zopakovat. V 9. minutě ochozům vylepšil náladu plzeňský odchovanec Ondřej Steiner, který se trefil za Málkova záda. Vyrovnat se Lasselsbergeru podařilo na začátku druhé třetiny, kdy ukázkový přechod do útoku zakončil perfektně provedeným blafákem Jakub Šindel.

Vsetín se stačil ještě do druhé sirény vrátit do vedení a pojistit si jej. Květoň úspěšnou dorážkou dal na 2:1, bombou z pravého kruhu se ve 37. minutě trefil Pavel Janků. Plzeňáci tak opět museli dotahovat dvougólové manko a ohledně ambicí v zápase hodně napověděla situace před druhou sirénou, kdy se Martinu Adamskému podařilo snížit 3:2.

Dobývání vsetínské branky se v poslední třetině setkalo s úspěchem v podobě gólu Michala Důrase, který v 55. minutě tečoval puk nahozený Martinem Výborným. V následném prodloužení měli domácí k druhému bodu blíže, leč nezdařilo se jim skórovat. Plzeň tedy na ledě posledního vydřela bod.

O dva později se Plzeň postavila svému nejméně oblíbenému sokovi, Liberci. Začátek zápasu se Plzni vydařil, Moravec vyhrál buly na Andrašovského, který se trefil přesně nad rameno Hniličky – 1:0. Tentýž hráč zanedlouho rozezvučel spojnici břevna a tyče. Jenže rozdráždění Tygři přidali a výsledkem bylo zasloužené vyrovnání z hole čerstvého reprezentanta Václava Nováka. V pohodě hrající hosté ve druhé třetině stav otočili zásluhou obránce Holuba.

Plzeňáci již brankově odpovědět nedokázali, ke všemu Víšek začátkem třetí třetiny šťastně skóroval a zápas rozhodl. Trápící se Plzeň doma letos potřetí prohrála, Liberec naopak již deset kol neodcházel z ledu jako poražený tým.

Sestava Plzně ze zápasu s Libercem:
Málek - Cartelli, Trnka, Jindřich, Výborný, Klaus, Štěpánek, Trojovský - A. Padělek, D. Moravec, Andrašovský - Zelenka, Koukal, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Sakata, Kepl, Tvrdoň.

Pro zranění kolena chyběl centr první formace Jaroslav Kracík, potíže s třísly měl před zápasem další člen první formace Aleš Padělek. Zcela fit nebyl ani Jakub Šindel, jehož před duelem trápila viróza, kvůli které Plzni opět chyběl bek Milan Nedoma.

Ve Vsetíně Plzeň zachránili mladí

Na Lapači hned dva hokejisté Plzně oslavili svůj první letošní gól. Na 1:1 vyrovnával devatenáctiletý Jakub Šindel, který na západě Čech hostuje z pražské Sparty. Kontaktní gól vstřelil Martin Adamský, pro kterého to byl taktéž letošní první extraligový gól. Konečný výsledek upravil na 3:3 Michal Důras, jenž se zároveň s deseti kanadskými body (4+6) posunul na třetí místo kanadského bodování týmu.

Hrát, jako když se prohrává ...

Šest z jednadvaceti zápasů Plzně skončilo remízou, dva prohrou po prodloužení. Počet proher (8) v základní hrací době je na plzeňském kontě nejmenší ze všech týmů mimo pozice v play-off. Čtyřikrát Plzeň dokázala dotáhnout náskok soupeře (třikrát dokonce o dvě branky!) a vybojovat alespoň jeden bod, což svědčí o mentální síle týmu. Třikrát vedení ztratila Plzeň (do úplného výčtu schází pouze remíza 0:0 se Slavií). Výsledkem mnoha remízových výsledků je 12. místo, přičemž např. 6. Sparta již prožila proher 10, 7. Kladno 7 či třetí Zlín 6.

Petr Koukal proti „svým“

S Pardubicemi do Plzně zavítá její kmenový hráč Marek Vorel, na druhé straně si proti Moelleru zahraje v dresu Plzně jeho kmenový hráč, střední útočník Petr Koukal. Mladý forvard si ve svém novém působišti vede rozhodně zdatně, ve třech zápasech zaznamenal tři kanadské body (navíc má pozitivní bilanci ve statistice +/- bodů). Během této porce zápasů Koukal pouze jednou usedl na lavici trestů. Zkušený Marek Vorel si v pardubickém dresu připsal jednu asistenci a čtyři trestné minuty.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

Tradiční extraligoví účastníci se v dosavadní historii samostatné české nejvyšší soutěže jednou potkali ve vyřazovacích bojích, základní část je svedla proti sobě celkem 47krát. Ačkoli jsou v lize dlouhodobě úspěšnější Východočeši, vzájemná bilance mluví pro Plzeň:

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Pardubice
5425920157:147

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Jedním z hlavních trumfů při předloňském čtvrtfinále měla být domácí úspěšnost Plzně v zápasech s Perníkáři. Že bude tento trumf tak silný, ovšem věřil málokdo. Západočeši třikrát doma Pardubice přehráli, a to vždy v základní hrací době. Pardubické nezdary na ledě Plzně dostaly v play-off pro Východočechy ničivé rozměry. Pardubice v Plzni nevyhrály již 7 zápasů.

Vzájemná bilance na plzeňském ledě
26185391:51

Historie vzájemných soubojů na plzeňském ledě nabízí i další zajímavé „šňůry“ zápasů. Hned v prvním vzájemném zápase úvodní sezóny samostatné ligy Perníkáři vyhráli 3:0 (listopad 1993), další vítězství si však připsali až po 14 zápasech v listopadu roku 2001 (2:3), což byl zároveň první zápas Richarda Fardy jako hlavního kouče Keramiky Plzeň. Mezi listopadem 1996 a říjnem 2000 sehráli oba soupeři na ledě Plzně sedm utkání, ve kterých Perníkáři nedokázali vůbec bodovat.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. PARDUBICE

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 69 (32-37)
Nejrychleji vstřelená branka 1:06 Volák
(10.10.1997)
Nejpozději dosažená branka 59:59 Antoš
(26.9.2000)
Průměrný počet diváků 5 470
- v Plzni 5 703

Letošní účty

Ty otevřelo klání na ledě Pardubic. Plzeňáci se dostali do dvoubrankového vedení, které ztratili na začátku třetí třetiny, ale povedený příklep Jaroslava Kracíka znamenal první letošní výhru na hřišti soupeře. A do pátečního kola také výhru jedinou.
HC Moeller Pardubice – HC Lasselsberger Plzeň 2:3 (0:1,0:1,2:1)
Branky a nahrávky:
47. Blažek (Mrázek), 49. Rolínek (Čaloun, Havíř) - 6. Důras (Vorel, M. Straka), 37. Andrašovský (Moravec), 54. Kracík (Důras). Rozhodčí: Trombík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:6, navíc Lubina (Pardubice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8394. Střely na branku: 45:22.