Rád bych v Plzni zůstal déle než měsíc, říká talent Martin Látal

P l z e ň - Novou tváří v týmu HC LASSELSBERGER Plzeň se o reprezentační přestávce stal teprve sedmnáctiletý reprezentant do 20 let Martin Látal, který přichází zatím na měsíční hostování z Kladna, ale vedení by ho rádo získalo na přestup. "Ty úplně první pocity byly trochu smíšené. Jel jsem právě na kladenský trénink, když mi volali z plzeňského klubu, že ten samý den v deset hodin mám být v Plzni na tréninku. Sice jsem musel být oblečený za tři minuty, ale stihl jsem to. V Plzni se mi docela líbí a rád bych tu zůstal déle než jeden měsíc, to ovšem záleží na jednání mého agenta s vedením klubu," popisuje talentovaný útočník.

Kladno je tým, kde v posledních letech dorost i juniorka sbírá extraligové tituly. Řada mladíků, včetně Látala, se už začala prosazovat i mezi dospělými. "Na Kladně je Frolík, Tlustý, Hluchý a další, teď se navíc začal uzdravovat Pavel Patera a místo v týmu a prostor na ledě bych získával těžko. Když se Plzeň ozvala, neváhal jsem ani chvilku," vysvětluje Martin Látal.

Letos naskočil do extraligy už v devíti zápasech. Nejvíce si zahrát proti Slavii Praha, kterou Kladno na domácím ledě slavně jako první celek v extralize porazilo. "Docela se mi dařilo a skvěle jsem si to užil," usmívá se. Více prostoru dostává mezi juniory, kde už v sedmnácti letech kraluje. Na Kladně je nejlepším střelcem a to zdaleka neodehrál plný počet zápasů. "Junioři hrají trochu rychlejší hokej, mezi muži je to více o zkušenostech," potvrzuje známou věc.

Látalův otec Jaromír působí nyní ve funkci sportovního manažera v Českých Budějovicích, zájem o kladenského mladíka měla i Sparta, její zájem však po odvolání trenéra Šindela ochabl. "Budějovice jsou krásné město, je tam pěkné prostředí, ale asi bych tam neměl místo," říká skromně Látal, jeden z největších českých talentů ve svém věku. "Umí dát gól, rozumí si s kotoučem, navíc je pracovitý a do hokeje správně zažraný," píše o něm jeden z nejrespektovanějších českých hokejových novinářů a zároveň odborníků na mládežnický hokej Václav Jáchim na serveru www.hokej.cz.

Ve čtvrtečním zápase Plzně na Spartě už byl připravený naskočit do hry, ale zatím se tak nestalo. "Měl jsem naskočit do hry místo Japonce Sakaty, ale vzhledem k tomu, že byl zápas vyrovnaný, trenér Sýkora rozhodl, že po vzoru Sparty raději stáhne hru na tři pětky," konstatuje Látal, který v Plzni zatím bydlí u generálního manažera Setikovského. "Do týdne bych si rád našel byt někde blízko zimáku," doplňuje mladík.

Z plzeňského týmu zná dobře pouze Jakuba Šindela, na srazu reprezentační sedmnáctky potkával Davida Šticha, který je ještě o rok mladší než on. Látala dobře zná trenér reprezentační dvacítky Radim Rulík, který vedl mladého útočníka na právě skončeném turnaji v Moskvě. "Jelikož jsem ročník 1988, tak mám na reprezentaci do 20 let ještě čas, ale když mi dá pan Rulík šanci, udělám vše, abych ji využil. Mým hlavním cílem je mistrovství světa do 18 let ve Švédsku," vysvětluje.

Na víkend jede Látal na Moravu s plzeňskou juniorkou, čeká ho dvojzápas proti Sareze Ostrava a Ocelářům z Třince. V úterý se chystá s áčkem na Kladno a na zápas je natěšený už nyní. "Rád bych dostal v tomhle zápase šanci. Motivaci mám obrovskou a určitě větší než proti jakémukoliv jinému soupeři," říká na závěr Martin Látal.