Notes #15: Zpět na vítěznou vlnu?!

P l z e ň - Událostmi napěchovaný týden pomalu končí, opět je čas na zaměření pozornosti směrem k hokeji. Plzeň musí po dvou prohrách v pátek na svém ledě naplno zabrat, proti budou České Budějovice, které zatím drží páté místo se šestibodovým náskokem na dvanáctý Lasselsberger. V plzeňské ČEZ Aréně tak půjde tzv. o šest bodů. Domácím bude scházet specialista na Jihočechy Dušan Andrašovský, kterého skolila viróza. Hosté nemohou počítat s útočníky Radkem Bělohlavem a Václavem Nedorostem. V prvním letošním duelu obou soupeřů na plzeňském ledě padl jediný gól. Dal ho Petr Gřegořek a Jihočeši zvítězili v Plzni 1:0. V Budějovicích naopak Lasselsberger zlikvidoval ve třetí třetině dvougólové vedení soupeře a nakonec si odvezl po remíze 3:3 do Plzně jeden bod.
Zápas Plzeň - České Budějovice začíná v plzeňské ČEZ Aréně v pátek v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

29. kolo – pátek 2. prosince 2005 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Extraligou otřásl nevídaný skandál. Spustila jej 35. minuta zápasu Zlín-Plzeň, v níž David Moravec vstřelil gól. Branková konstrukce však nebyla na svém místě, gól tedy nemohl platit. Potud by nic divného nebylo, pokud by ovšem branku ze své pozice záměrně nevychýlil již v přerušené hře zlínský gólman Igor Murín. Již před vhazováním tedy bylo jasné, že Lasselsberger se z gólu radovat nebude, byť by právě hranou přesilovou situaci 5 na 3 sehrál sebelépe.

foto: hc-slavia.cz
Přítomné plzeňské vedení událost již během zápasu začalo řešit, možná i to se podepsalo na pozápasovém přiznání Igora Murína, který podvodné jednání prohlásil za týmovou taktiku. Zastání našel u trenéra Ernesta Bokroše. Ve svém boji však zůstali osamoceni, podobné praktiky byly většinou rázně odmítnuty. Tvrdě zareagovala nejen Plzeň, ale také kupř. kouč Slavie Vladimír Růžička. Za „vrcholně nesportovní“ čin Murína označil ředitel extraligy Stanislav Šulc. Slovenský sudí Konc sice trestu z české strany unikne, zato Igor Murín se mohl těšit na disciplinární řízení. Náhodou vzniklá situace určitě nebyla, brankář Murín se sobě a svému týmu v minulosti již podobným kouskem snažil vypomoci (viz. foto ze zápasu Zlín-Slavia z 1.1.2005), otázkou tedy zůstává, proč již dříve nedošla událost do současného stavu a zůstalo u pouhého upozornění na podobné praktiky zlínského gólmana na seminářích rozhodčích. Fanoušci v naprosté většině napříč klubovou příslušností jednání zlínského gólmana odsoudili, od Murínova jednání se dokonce distancovalo samotné HC Hamé! Sám zlínský klub nasadil svému brankáři pokutu v řádu desetitisíců, kouče Bokroše nechal bez poskvrny. Zlínský gólman nakonec vyšel ze situace s vcelku mírným třízápasovým distancem od disciplinární komise. Se všemi materiálními či hokejovými variantami trestů, které Zlínu potenciálně hrozily, by se Valaši jistě vyrovnat dokázali, ovšem pošramocené pověsti a tmavého stínu podezření, který na zlínský klub tato událost vrhla, se zlínský klub zřejmě jen tak nezbaví. A ještě jedna zcela jistě nepříjemná událost na tým Hamé čeká, a to 14. ledna 2006. HC Hamé v ten den přijede k televiznímu zápasu 41. kola do Plzně a příjemný zážitek to v rozzuřeném plzeňské kotli pro Zlínské zřejmě nebude.


HC ČESKÉ BUDĚJOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Jihočeši se drží v první osmičce

Po překvapivě úspěšné první čtvrtině extraligy se Českým Budějovicím v druhé čtvrtině základní části již tolik nedařilo. Především série šesti zápasů bez výhry znamenala propad z třetí příčky až na samotnou hranu elitní osmičky. „Série jsou pro novináře, ne pro mě. Já na ně kašlu. My jsme měli ve druhé čtvrtině mimořádně těžké vylosování a hodně marodů. Sešlo se to na nás a nějaké body jsme poztráceli,“ říká trenér Josef Jandač. V posledních dvanácti zápasech zvítězili Jihočeši pouze čtyřikrát. Na osmé Karlovy Vary mají aktuálně pátí Budějovičtí náskok pouhých dvou bodů. Největším problémem Jandačových svěřenců jsou závěry utkání. Zatímco v prvních třetinách patří vedle Pardubic mezi nejúspěšnější týmy, třetí třetiny už tak slavné nejsou. “V některých fázích zápasů nedokázali hrát taktičtěji a na výsledek. Tím jsme přišli o pěknou řádku bodů. A kromě toho mě mrzí, že se strašně moc nadřeme na gól,“ přiznává hlavní kouč. České Budějovice také uhrály nejvíce remíz ze všech extraligových klubů, celkově remizovaly osmkrát.

Budějovice posilovaly zadní řady

Zkušeného obránce Michaela Vyhlídala získaly České Budějovice do svých řad. Vedení klubu zareagovalo na absenci několika klíčových beků. Pětatřicetiletý Vyhlídal začal sezónu v Třinci, později však odešel do Mladé Boleslavi. Do mateřského klubu se z hostování v prvoligovém Vajgaru vrátil i mladík Lukáš Vomela.

Kopeckého střídá Havel

Zatím poslední změna v kádru Budějovic se upekla po utkání s Třincem. Do pražské Slavie zamířil Milan Kopecký, na jih Čech se z hlavního města stěhuje útočník Lukáš Havel. S výměnou jsou spokojeny jak České Budějovice, tak Slavie. "Představitelé Slavie nás oslovili s tím, že mají problémy na pozici středních útočníků. Milan Kopecký se jim tedy hodí. My naopak získali Lukáše Havla, který by měl oživit naši ofenzivu," říká českobudějovický manažer Jaromír Látal. Od juniorského mistra světa si vedení slibuje zlepšení střelecké produktivity. „Je to hráč, který dokáže dát za sezonu 15 gólů. Nám teď koncovka trochu vázla, tudíž věříme, že Havel produktivitu v zakončení pomůže zvýšit," uvedl Látal.

Sestava Českých Budějovic z posledního zápasu:
Turek - Gřegořek, Posmyk, Kutlák, Mucha, Vydarený, Jindra - Brabenec, Krátoška, Veselý - Sailer, Hübl, Šimánek - Kotrla, Vak, Michal Hudec - Hřebejk, M. Kopecký, Mertl.

České Budějovice v řeči čísel

I přes relativně slušné umístění Českých Budějovic v týmu nevyčnívá jasný střelec. Nejlépe si zatím vede Jiří Šimánek s osmi zásahy, kterému na pat dýchá sedmigólový Brabenec a Hübl. Z obránců se nejvíce daří Petru Gregořkovi (6+6), který se v produktivitě obránců celé extraligy řadí na osmé místo. V posledním zápase s Třincem se zadařilo dalšímu obránci, Zdeňku Kutlákovi, který si připsal dva kanadské body.

Budějovičtí v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Nejtrestanější hráč
Brankář
Viktor Hübl
Jiří Šimánek
Viktor Hübl
Jindřich Kotrla
Roman Turek
18 (7+11)
8
11
38
92,19 %

PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

VZESTUP NEPOTVRZEN, JEDE SE ODZNOVU

Po třech výhrách se Plzeň už už dotýkala hranice play-off, před ní byl ale obtížný dvojzápas – Vítkovice a Zlín. S Ostravany se Západočechům poslední dobou vůbec nedaří, což dokumentoval i domácí zápas. Plzeň se snažila více tvořit hru, ale hosté účelně využívali mezery, slabší chvilky si tentokrát vybrala i velká plzeňská opora, gólman Roman Málek.

Lasselsberger poslal do vedení v oslabení Roman Tvrdoň, hosté ale zcela gólově ovládli druhou část hry, v níž otočili na 3:2. Nejprve srovnal explzeňský hráč Radek Procházka, na 2:1 propadl do branky puk z hole Kuboše. Na vyrovnání Cartelliho bleskově odpověděl po chybném vyjetí Málka do prázdné branky Irgl. Mladý Káňa ve třetí části dal na 4:2, to již v plzeňské brance stál Petr Jež. Plzeňáci vykřesali šanci pět minut před koncem, kdy se svoji letošní dvanáctou trefou zapsal do listiny střelců Aleš Padělek. Více však domácí nestihli, pro hosty bylo vítězství z kategorie šťastnějších.

Bodově zachránit extraligový víkend mohl zápas ve Zlíně, který hokejisté Lasselbergeru nerozehráli špatně. V 7. minutě se ujali vedení 1:0 a drželi si herní převahu, kterou však nedokázali vyjádřit větším počtem branek. I druhá se nesla ve znamení mírné plzeňské herní převahy, ale přesto domácí vyrovnali. A dokonce při oslabení. Král vystihl špatnou rozehrávku, vydal se na cestu, obtočil se kolem obránce a procedil puk nad ležícím Ježem.

Ještě v té samé přesilové hře fauloval Martin Čech, Plzeň se mohla vrátit do vedení. A již se radovala, Moravec parádně trefil do pravého horního rohu, ovšem po protestech Murína branka uznána nebyla pro posunutí klece, kterou však úmyslně posunul sám Murín. V dohrávané části přesilové výhody dal zlínský gólman Plzni šanci, když ponechal branku na svém místě, ale ti brankářovi velkorysé nabídky nedokázali využít.

Zápas se zlomil ve 48. minutě při hře 4 na 4. Plzeňáci od kontroverzního momentu z konce druhé třetiny působili otřeseným dojmem a jejich pasivitu potrestal obránce Vosátko – 2:1. Do konce zápasu ještě stačili skórovat Martin Čech a Rachůnek, kteří tak skóre dovršili na 4:1. Na zápas však padl stín události ze 35. minuty, a duel tak měl ještě bouřlivou dohru.

Sestava Plzně ze zápasu ve Zlíně:
Jež - Cartelli, Výborný, Nedoma, Jindřich, Mazanec, Štěpánek, Vobořil, Pulpán - Zelenka, Moravec, M. Straka - Důras, Koukal, Adamský - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Látal, Tvrdoň, Vítek

Plzeňáci nastoupili ve Zlíně bez několika klíčových hráčů. Především scházel pro bolesti zad Roman Málek, třísla zase vyřadila ze hry kapitána Pavla Trnku. Naštípnutá stehenní kost zahalila do sádry nohu Radka Matějovského, roztříštěná kost v prstu stále bránila nastoupit mladému Jakubu Šindelovi, čerstvě nominovanému na MS dvacetiletých v Kanadě na přelomu roku. Poslední zápas za Plzeň sehrál Petr Koukal, který se vrátil do Pardubic, odkud se naopak do plzeňské šatny vrátil Marek Vorel.

Josef Vítek, nová plzeňská akvizice

Pardubický odchovanec, který doposud působil v celku Ocelářů Třinec, kde letos měl bilanci 25 zápasů a 6 kanadských bodů (3+3). "O Vítkovi jsme věděli delší dobu. Nechali jsme tomu čas, všechno se to vyvíjelo. Nyní je Josef naším hráčem a my věříme, že nám pomůže. Hokejový potenciál v sobě má," glosoval transakci pro hokej.cz prezident plzeňského klubu Tomáš Král. Vítek poprvé nastoupil právě v nešťastném zápase na ledě Zlína.

Kanonýr Aleš Padělek

Řádný čich na góly prokazuje jihlavský odchovanec v plzeňských barvách Aleš Padělek. Zásah na ledě Zlína byl již Padělkův dvanáctý v sezóně. Na sparťanskou „střílečku“ Petra Tona sice ztrácí plzeňský útočník 5 gólů, se slávistou Supem a Kladeňákem Kallou se však dělí o třetí místo v pořadí extraligových střelců. Padělek by tak mohl letos pokořit hranici dvaceti gólů za sezónu. Na sympatickém 16. místě se v produktivitě všech extraligových hokejistů držel po 28. kole slovenský útočník Dušan Andrašovský.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize až na jednu výjimku každý rok. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však někdejší keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenal jediný hattrick Martin Špaňhel v září 1999. Zajímavostí je, že už tři utkání skončily vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. První tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize pak vstřelil Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří pro Západočechy.

Celková bilance Plzeň vs. Budějovice
5827823157:160

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Předposlední Budějovická zastávka v Plzni se datuje na 2. prosince 2003. Jihočeši se topili v krizi, sídlili na posledním místě, a ani v Plzni jim pšenka nekvetla, odvezli si prohru 6:3. Poslední návštěva Budějovic v Plzni však byla o mnoho úspěšnějším, v herních problémech zmítaná Plzeň nedokázala Jihočechům vstřelit jediný gól. Zato Budějovičtí alespoň ten jeden vstřelit dokázali, v přesilovce 5 proti 3. Urodila se tak výhra Českých Budějovic v Plzni 1:0.

Poslední vzájemný duel se konal na jihu Čech, kde došlo i na tradiční infarktový závěr, v němž Dušan Andrašovský skóroval pár sekund před koncema a vyrovnal na 3:3.

Pamětníci jistě nezapomenou na duel ze sezóny 1996/97. Ještě 55 vteřin před koncem celého zápasu Plzeň prohrávala 1:3, ovšem Jiří Kučera protlačil puk do sítě a snížil. 15 vteřin před koncem pak Tomáš Jelínek vyrovnal. Plzeň sice prohrála následující buly, ovšem Jaroslav Špaček, který přihrával na všechny góly v poslední minutě, nahodil puk na zadní mantinel a současný asistent hlavního trenéra Plzně Jiří Kučera pozdravil tehdejšího trenéra Marka Sýkoru, pro něhož to byl první zápas po jeho návratu na plzeňskou střídačku, vítězným gólem. Nevídanému obratu tehdy přihlížel na druhé straně barikády současný trenér Jihočechů Vladimír Caldr. Po zápase ani nedorazil do šatny, své mužstvo nechtěl vidět. "Bouchly mi saze," vtipně tehdy glosoval své rozpoložení.