Jsem rád, že jsem dostal šanci, pochvaluje si Martin Holý

P l z e ň - Řadu juniorů nastupujících za A-tým pro utkání s Pardubicemi znovu doplnil šikovný forvard Martin Holý. Nejproduktivnější hráč juniorky dostal šanci ve čtvrtém útoku po boku svých kamarádů Jaroslava Hobla a Richarda Kepla. Mladé trio sice hrálo pouze v první dvacetiminutovce, přesto byl rokycanský odchovanec se svým výkonem spokojen. „Jsem rád, že jsem dostal příležitost,“ pochvaluje si osmnáctiletý útočník, který by měl nastoupit i v závěrečných třech kolech.

4. prosince loňského roku si Martin Holý odbyl premiéru v české extralize. A nebyla to premiéra ledajaká. Na hráče zvyklého z mládežnických soutěží na vylidněné stadiony musela zapůsobit slávistická Sazka Arena. „Na Slavii jsem hrál s Martinem Látalem, který už je teď zpátky na Kladně, a docela se nám dařilo. Pomohlo nám, že jsme nastoupili až od druhé třetiny, takže z nás trochu spadla nervozita. Dokonce se nám povedlo soupeře jednou zatlačit. Myslím, že to nebyl špatný výkon,“ popisuje své první vystoupení v nejvyšší mužské soutěži teprve osmnáctiletý útočník. Na další start v áčku si ale musel počkat skoro tři měsíce. Až pro utkání s Pardubicemi dostal znovu důvěru trenérů. Odehrál pouze první třetinu, přesto byl se svým účinkováním spokojen: „Jsem rád, že jsem dostal příležitost, v druhé třetině bylo hodně vyloučených, takže jsme samozřejmě nehráli, a v poslední třetině už trenéři stáhli hru na tři pětky.“ Jedinou kaňkou je Holého účast při inkasované brance. „Ani nevím, jak se to seběhlo. Já jsem šel do těla obránci u mantinelu, ale zlomil jsem hokejku, a tak jsem jel na střídačku. Potom už jsem situaci neviděl,“ líčí smolný okamžik ze svého pohledu hráč, který nastoupil s - pro útočníka atypickým - číslem 4.

Zahrát si za A-tým je sice hezké, ale šikovný útočník by tuhle zkušenost určitě vyměnil za postup juniorů do play-off. Mladým Plzeňákům utekly vyřazovací boje jen „o fous“. Doma dvakrát po sobě nedokázali vyhrát a to bylo rozhodující. „Kladno přijelo v nejsilnější sestavě. Sice jsme vedli 1:0, ale oni při přesilovce vyrovnali a pak nás jasně přehráli,“ popisuje Holý debakl 1:8 a přidává i popis posledního utkání se Slavií: „Vedli jsme 3:2 a soupeř vyrovnal dvě minuty před koncem. My jsme ještě zkoušeli power-play, ale už to nevyšlo.“ Jen slabou náplastí byl fakt, že odchovanec Rokycan vyhrál týmové kanadské bodování a v celé soutěži skončil osmý. „Až v posledních kolech jsem přeskočil Martina Heřmana. Jsem sice rád, že jsem vyhrál, ale vyměnil bych to za postup do play-off,“ odmítá tahoun plzeňské juniorky přehnanou radost z individuálního úspěchu.

Do konce sezóny ještě zbývají tři utkání, přesto už myšlenky částečně směřují k dalšímu ročníku. „V posledních zápasech chci ještě získat nějaké zkušenosti,“ plánuje šikovný forvard, zároveň však dodává: „Rád bych absolvoval přípravu s A-týmem, ale to se ještě uvidí.“ I kdyby mu to letos nevyšlo, stále si na svou šanci může počkat: „Jsem rád, že jsem dostal šanci takhle brzy, že ještě můžu případně hrát za juniory.“