Notes#7: Je třeba potvrdit...

Lasselsberger ve čtvrtek uspěl na Slavii, když na trápícím se soupeři vyzískal všechny tři body. Tento úspěch však budou muset Plzeňáci potvrdit i na vlastním ledě. Příležitost mají v souboji s Českými Budějovicemi. Jihočechům navíc budou chtít oplatit prohru z prvního letošního vzájemného klání, kdy Západočeši v jihočeské metropoli prohráli 0:3.
Utkání začíná v plzeňské ČEZ Aréně v 17:30.


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC MOUNTFIELD

12. kolo – neděle 15. října 2006 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Po dvou těžkých utkáních na ledě souepřů se Plzeňáci konečně vrací před své domácí publikum. Právě v ČEZ Aréně vybojoval Lasselsberger většinu bodů, které si dosud připsal na své konto. Prohrál zatím pouze se Slavií a Třincem, teď jej čeká soupeř ze špice tabulky – České Budějovice. Právě zápasy s Jihočechy mívají zajímavý náboj, z jihočeské metropole vždy přijíždí dostatek fanoušků, takže část souboje se přenáší do ochozů, kde soupeří hlasivky věrných fanoušků obou klubů. Zpestření v minulosti přinášely i výměny, jednou z nejzajímavějších byl trejd Brabenec – Kořínek. První jmenovaný se představí i tentokrát, jenže na opačné straně barikády. Stejně tak explzeňský Marek Posmyk již obléká dres Mountfieldu. I mezi Západočechy najdeme hráče, který nastoupí proti „svým“. Milan Nedoma je sice odchovancem brňenského hokeje, většinu své dlouhé kariéry však spojil právě s Budějovicemi. V souboji o tři body a zvýšení sebevědomí ze sebe vydají to nejlepší všichni Plzeňáci, bude to stačit?


HC MOUNTFIELD
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Klub nese název HC Mountfield, Budějovice zmizely

Mezi českými kluby se stává zvykem vyřazovat jméno města ze svého názvu a dávat přednost hlavnímu sponzorovi. Nesetkáváme se tak jen s HC Hamé (Zlín), ale před letošní sezónou se na scéně objevil tým nesoucí jméno HC Mountfield. Za tajuplným názvem se skrývají České Budějovice. „Jedná se o to, že HC Mountfield České Budějovice je příliš dlouhé,“ zdůvodňuje rozporuplné rozhodnutí prezident českobudějovického klubu Jaroslav David. Podstatnou změnou prošlo i tradiční logo klubu.

Minimální pohyb v kádru

Osvědčený kádr z minulé sezóny zůstal prakticky celý pohromadě. Z obrany odešel do Znojma Ivo Kotaška a do švédské Mory zamířil věčný cestovatel Tomáš Harant. Náhradou přišli dva obránci na hostování - Milan Toman ze Sparty a Martin Vágner z Pardubic. Ani v útočných řadách se zemětřesení nekonalo. Vladimír Škoda se usídlil ve Vsetíně a za moře odešel hledat štěstí junior Martin Hanzal. Nová jména vedení nepřivedlo, a tak dostane více šancí mládí a po roční pauze také Václav Nedorost. Talentovaný útočník se zkušenostmi z NHL prožil vinou potíží s koleny sezónu bez soutěžního zápasu.

Velký talent doma

Václava Nedorosta největší úspěchy ještě asi čekají. Čtyřiadvacetiletý budějovický odchovanec naskočil do české extraligy už ve svých šestnácti letech! Když bylo Nedorostovi dvacet, už brázdil kolbiště NHL. Za Colorado odehrál dvě sezóny, pak se přesunul na Floridu. Od ročníku 2004-2005 působí mladý talent zpět na českých kolbištích. Nejdříve se stal oporou v Liberci a loni se vrátil do svých mateřských Budějovic, kde opět dokazuje svůj výjimečný talent a je v čele týmového kanadského bodování.

Jistotou v brance je Turek

Jihočeši, snad v euforii z minulé sezóny, vtrhli do nového ročníku extraligy excelentně. Za prvních sedm kol utrpěli jedinou prohru, když nestačili na Liberec. Poté se však dobře rozjetý stroj zasekl a přišla série tří proher. Nyní však Mountfield vyhrál tři ze čtyř zápasů a vrátil se mezi vedoucí šestadvacetibodovou trojici týmů. O další tři cenné body budou Jihočeši bojovat v Plzni, na Západočechy si věří, vždyť v prvním vzájemném utkání je porazil hladce 3:0.

Sestava Českých Budějovic z posledního zápasu:

Turek - Gřegořek, Macháček, Posmyk, Kutlák, Toman, Vydarený, Výborný - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Hřebejk, V. Nedorost, Sailer - Šimánek, Vak, Veselý - Gulaš, L. Květoň, Kotrla.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Sýkoru s Kampfem nahradilo duo Kučera – Černý

Sobotní západočeské derby, které přenášela přímým přenosem Česká televize, se stalo osudným pro trenérskou dvojici Sýkora – Kampf. V utkání podala Plzeň zoufalý výkon, což dovedlo vedení plzeňského klubu k výměně na trenérských postech. O den později, v neděli na domácím ledě proti Vsetínu, se na hráčkou lavici v roli kouče již postavili Jiří Kučera coby nový hlavní trenér a František Černý jako jeho asistent. Jejich premiéra byla vítězná. Plzeň porazila Vsetín 5:3 a tím ukončila sérii tří proher v řadě. „Výkon hráčů závisí především na jejich psychice. Ta dělá 70 až 80 procent výkonu. Takže jsem se snažil hráče přesvědčit v tom, že hokej hrát nezapomněli,“ řekl nový trenér Kučera.

Jiří Kučera

Narodil se 28. března 1966 v Plzni, je odchovancem plzeňského hokeje. V dresu s okřídleným šípem na prsou debutoval v 17 letech a odehrál v západočeské metropoli celkem šest sezón. Je to dlouholetý reprezentant Československa a České republiky (73 startů jen za tým ČR, byl dokonce kapitánem týmu) a mistr světa z Vidně 1996. Cestu za titulem zakončil stylově - brankou do opuštěné klece kanadské branky. Jeden z nejkreativnějších hráčů, který se v české soutěži objevil, hrál v Plzni naposledy v sezóně 96-97, působil též ve finském klubu Tappara Tampere, švédském týmu Lulea HF a švýcarském EHC Kloten. Kvůli potížím se zády ukončil svou kariéru v roce 2001. Pak začal trénovat, jeho prvními štacemi byly Rokycany a Klatovy, pak se vrátil do Plzně, kde trénoval mládež. Uprostřed sezóny 2003/04 převzal spolu s Miroslavem Přerostem tým poprvé a jako asistent trenéra dovedl mužstvo k postupu do semifinále play-off přes Pardubice. Poté Kučera opět trénoval mládež a naposledy vedl právě s Františkem Černým plzeňský dorost.

František Černý

Narodil se 28. července 1959, byl dlouhá léta vůdčí postavou a kapitánem Škody Plzeň. Byl to útočník ovládající hru tělem s velmi dobrou stabilitou na bruslích. Rychlý bruslař a excelentní kanonýr. Byl hlavní postavou nejlepší pětky plzeňského hokeje osmdesátých let, v níž nastupoval na levém křídle útoku s Táflíkem a Patou, v obraně je pak doplňovali Baďouček s Pavlem Setikovským. Dlouhá léta byl kapitánem Plzně a také jejím nejlepším střelcem. V první lize sehrál 522 utkání, v nichž nastřílel 212 branek. Z mistrovství světa 1983 v Mnichově si odvezl stříbro, z Vídně 1987 si pak přivezl bronz. V reprezentaci sehrál 52 utkání a připsal si 13 branek. Na konci sezóny 2000/01 působil jako asistent Marka Sýkory u plzeňského áčka, část následující sezóny pak dělal asistenta Jaroslavu Liškovi, poté úspěšně působil v Plzni jako trenér dorostu.

V Liberci vystřídal Málek už v první třetině

Do utkání v Liberci vstoupila Plzeň zoufale. Po trefách libereckých Krsteva, Pajiče a Víška toho měl už Roman Málek dost a přenechal místo v plzeňské brance Petru Ježovi. Plzeň se ještě v první třetině zvedla, když zásluhou Krále a Matějovského snížila rozdíl na pouhou jedinou branku. Liberec však znovu zvýšil a v samém závěru přidal ještě další dvě branky. Zelenkova třetí branka pro Plzeň už nepomohla. Plzeň má na Liberec smůlu. Od jeho vstupu do nejvyšší soutěže vyhráli Západočeši jen jednou. Stalo se tak 12. ledna 2003, když Plzeň na domácím ledě porazila Liberec 5:4.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize až na jednu výjimku každý rok. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však někdejší keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenali hned dva plzeňští hráči hattrick – Martin Špaňhel doma v září 1999 a Dušan Andrašovský venku před necelým rokem. Zajímavostí je, že už tři utkání skončila vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. Další perličkou je to, že úplně první tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize vstřelil Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří pro Západočechy.

Celková bilance Plzeň vs. Č. Budějovice
6128924164:166

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? 2. prosince 2003 se Jihočeši topili v krizi, sídlili na posledním místě. Ani v Plzni jim pšenka nekvetla, odvezli si prohru 6:3. Předposlední návštěva Budějovic v Plzni byla o mnoho úspěšnější, v herních problémech zmítaná Plzeň nedokázala Jihočechům dát jediný gól. Zato Budějovičtí alespoň ten jeden vstřelit dokázali, v přesilovce 5 proti 3. Před necelým rokem se tak urodila výhra Českých Budějovic 1:0. V následujícím duelu na jihu Čech došlo i na tradiční infarktový závěr, v němž Dušan Andrašovský skóroval pár sekund před koncem a vyrovnal na 3:3. Pak Plzeň doma zvítězila suverénně 5:1, poslední vzájemný zápas v minulé sezóně skončil remízou 2:2. Ve druhém kole aktuálního ročníku Budějovice na vlastním ledě s přehledem vyhrály 3:0.

Pamětníci jistě nezapomenou na duel ze sezóny 1996/97. Ještě 55 vteřin před koncem celého zápasu Plzeň prohrávala 1:3, ovšem Jiří Kučera protlačil puk do sítě a snížil. 15 vteřin před koncem pak Tomáš Jelínek vyrovnal. Plzeň sice prohrála následující buly, ovšem Jaroslav Špaček, který přihrával na všechny góly v poslední minutě, nahodil puk na zadní mantinel a současný trenér Plzně Jiří Kučera potěšil tehdejšího kouče Marka Sýkoru, pro něhož to byl první zápas po návratu na plzeňskou střídačku, vítězným gólem. Nevídanému obratu nevěřícně přihlížel trenér Jihočechů Vladimír Caldr. Po zápase ani nedorazil do šatny, své mužstvo nechtěl vidět. "Bouchly mi saze," vtipně glosoval své rozpoložení.