Chytí se Plzeň na "těžkém" ledě?

Lasselsberger upadá do hluboké krize, na poslední vítězství Plzeňáci jen matně vzpomínají, čtyři duely v řadě prohráli. Dvě domácí víkendové prohry hodně nalomily sebevědomí již tak dalšími ranami zmítaného celku. Západočeši nebojují jen s herní krizí, ale musí řešit řadu zranění klíčových hráčů. Zvednou se keramici v souboji s druhým týmem tabulky?

Utkání začíná v Budvar Aréně v 17:30.

Budějovice doma body nerozdávají

Na jih Čech se rozhodně soupeři nejezdí pro lacino získané body. Jihočeši jsou na špici extraligy a právě zisky z domácího ledu jsou klíčem k úspěchu ve vyrovnané soutěži. Vždyť Mountfield poznal hořkost porážky v normální hrací době pouze v devátém kole od Vítkovic. Dva body si odvezli hráči HC Hamé, pro které je získal gólem v poslední minutě prodloužení Kašpařík. Po polovině soutěže tak Budějovičtí mají excelentní bilanci a potvrzují, že Budvar Aréna je nejen krásným hokejovým stánkem, ale místním hokejistům vytváří opravdovou výhodu domácí tvrze. Západočeši proto budou stát před nelehkým úkolem, dokáží překazit sérii svého soupeře a naopak zlepší svoji bilanci?

Klíčem k úspěchu je produktivita obránců

České Budějovice se již několik let spoléhají na útočnou hru svých zadáků a nejinak je tomu i letos. Posmyk, Kutlák, Toman - ti všichni hrají velmi ofenzivně, ale kanadské body především sbírá Petr Gřegořek. Osmadvacetiletý obránce začínal s hokejem na Ostravsku, do extraligy nakoukl poprvé v dresu Vítkovic. Poté se Gregořek objevil v dresu několika týmů, zahrál si například i v ruském Permu. Dres Jihočechů obléká ofenzivní bek již dva roky a letos se mu velmi daří. Ve 27 střetnutích vstřelil šest branek a na dalších šest nahrál.

V čele kanadského bodování Viktor Hübl

Nejproduktivnějším Jihočechem je osmadvacetiletý útočník Viktor Hübl. Šikovný štírek spojil své jméno zejména s Litvínovem a Slavií, avšak již druhou sezonu válí v Českých Budějovicích. Loni se stal Hübl nejproduktivnějším hráčem Jihočechů a v této bilanci pokračuje i letos, když zatím stačil nasbírat patnáct gólů a deset asistencí, což jej řadí mezi největší favority soutěže produktivity celé extraligy.

Vzájemná utkání zatím vyrovnaná

Oba týmy se potkaly hned v druhém extraligovém kole a úspěšnější byli Jihočeši, když o jejich úspěchu rozhodla gólová smršť, která přišla v posledních pěti minutách druhé části hry. I když Plzeň měla ve třetí třetině více šancí než soupeř, skórovat se jí nepodařilo a prohrála 0:3. Podruhé se oba celky střetly v 15. extraligovém kole. Ve velmi rušném a svižném utkání dokázali cenné tři body vyválčit modrobílí. Plzeňští sice inkasovali jako první, pak ale čtyřmi zásahy duel naprosto otočili. Střelecky se zaskvěl střední útočník Jakub Šindel, který si připsal druhý hattrick kariéry. Vítězství na počátku třetího dějství pečetil svým prvním zásahem v plzeňském dresu obránce Lukáš Derner.

Plzeň posilovala, přesto má problémy se sestavou

O posledním víkendu prošla plzeňská sestava dvěma změnami. Přišel forvard Petr Vampola a Aleše Padělka nahradil v této chvíli potřebnější běk Martin Čakajík. Přesto trenéru Kučerovi přibyly vrásky na čele. Zranil se totiž obránce Dobrovolný, a tak má Lasselsberger jen pětici zdravých beků. Do utkání se Slavií musel naskočit teprve šestnáctiletý Dominik Boháč. Na marodce je stále také Tomáš Divíšek, kterého trápí bolavé zápěstí a jeho start je nejasný. Stejně tak Richrd Král se zatím těžce pere se zápasovou zátěží.

Poslední kolo:

HC Oceláři Třinec - HC Mountfield 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. Korhoň (Tomas), 59. Tesařík (Skořepa) - 57. Hübl (Posmyk).

HC Lasselsberger Plzeň - HC Slavia Praha 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Adamský (Kracík) - 17. Doležal (Kolařík), 22. Doležal (D. Hruška), 31. Vlasák (Kadlec).

Sestavy soupeřů z posledního kola:

Č. Budějovice: Chábera - Gřegořek, Toman, Vágner, Kutlák, Posmyk, Mucha - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Hřebejk, V. Nedorost, Šimánek - Mertl, Vak, Kotrla - Gulaš, L. Květoň.

Plzeň: Málek - Cartelli, Čakajík, Benák, Malinský, Pulpán, Boháč, Martinec - Vampola, Král, Matějovský - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Šindel, Adamský - Zelenka, Sakata, Šaffer.