Notes #5: Příjíždí Kladno, loňský soupeř v souboji o play-off

Plzeň – Prvních pět zápasů oba týmy vyhrály, ale Kladno v následujících čtyřech nebodovalo. Ze západu Čech si zatím odvezl bod jen v posledním střetnutí Liberec, jak si povedou Středočeši, kteří právě v ČEZ Areně na jaře rozhodli o svém postupu do play-off? Celková bilance je naprosto vyrovnaná 25 vs. 25, který z týmů se dostane do pomyslného vedení? Přijďte podpořit své barvy i během pracovního týdne!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC GEUS OKNA KLADNO

10. kolo – úterý 30. září v plzeňské ČEZ Areně

Poprvé od předkola play-off loňské ligy se hokejisté Lasselsbergeru potkávají s Kladnem, které loni Plzeň vyřadilo. Oba týmy čeká v úterý třetí zápas během pěti dnů. Hokejisté Plzně mají v nohou dvě výjimečně těžká utkání na Slavii a před domácím publikem proti Liberci. Severočechům se jako prvnímu týmu v letošní sezoně podařilo uloupit v Plzni alespoň jeden bod. Západočeši díky výborné bilanci domácích zápasů drží aktuálně druhou příčku v lize za Slavií a před Vítkovicemi a Spartou. Kladno se nachází ve středu tabulky, v posledním zápase podlehlo na domácím ledě Karlovým Varům a bude chtít porážku jistě odčinit.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Neskutečně silný útok

Plzeň táhne stejně jako v loňské sezoně velmi produktivní útok. Pětice hráčů – Vlasák, Fabuš, Kracík, Straka a Vampola – je v první jedenáctce kanadského bodování ligy. Hlavně první útočná řada modrobílých soupeřům těžce zatápí. Proti Liberci se dokázala opět dvakrát prosadit a spoustu dalších vyložených šancí ještě Plzeňští střelci promarnili. K první plzeňské lajně se v přesilovkách přidává Jaroslav Kracík a svými nečekanými přihrávkami rozkládá obranný systém soupeřů. Výbornou produktivitu má také neúnavný bojovník Petr Vampola, který vyniká velmi dobrým napadáním a důraznou hrou.

Zranění naštěstí již nepřibývají

Pokud má Plzeň přeci jenom nějaké slabší místo, je to zraněními oslabená obrana, ve které aktuálně vypomáhají Zápotočný a Smrek. Plzeň obdržela v devíti zápasech 24 gólů, což je průměr extraligy. Do sestavy se po zranění již vrátil Cartelli, ale pořád ještě chybí důrazný Redlihs a v celé sezoně se zřejmě Plzeň bude muset obejít bez Dobrovolného. V útoku chybí další tvrdý hráč, Michal Dvořák, který si léčí poraněná žebra po srážce se sudím Husičkou. V posledních dvou zápasech se marodka domácích naštěstí o žádného hráče nerozrostla a sestava se stabilizovala.

Neobvyklá porce zápasů

V úterý odehrají oba týmy již třetí zápas v pěti dnech. „Únava rozhodně přichází. Ale je to stejné pro všechny, nemůžeme si na nic stěžovat,“ ví Peter Fabuš. Na regeneraci mají hráči pouze jediný den. „Není čas nějak se na Kladno připravovat nebo něco nacvičovat. V pondělí jsme si museli hlavně odpočinout a získat ztracené síly,“ prozradil plány Jakub Šindel.

Liberec přitáhl 7500 diváků, co Kladno?

Na zápas s Libercem přišla přes slunné počasí a jeden z posledních příjemných podzimních víkendů velmi dobrá návštěva 7424 diváků. Sparta či Budějovice sice byli pro plzeňské fanoušky rozhodně přitažlivějšími soupeři, přesto divácká kulisa v CĚZ Aréně patří k příjemným překvapením letošní extraligovém sezóny. Proti Kladnu se sice žádné rekordy očekávat nedají vzhledem k tomu, že zápas bude přenášen Českou televizí, přesto se plzeňští hráči chtějí spolehnout na své věrné fanoušky a věří, že jejich povzbuzování je dovede k dalšímu vítězství. V sázce je nedobytnost plzeňské tvrze.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek - Benák, Smrek, Čakajík, S. Hudec, Dresler, Pácal, Cartelli, Zápotočný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Vampola, Kracík - Kubalík, Šindel, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Laš.


HC GEUS OKNA Kladno

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Kladno začalo jako Plzeň

Raketový vstup do nové sezóny měli svěřenci trenéra Müllera. Podobně jako Západočeši, tak i Kladenští vyhráli úvodních pět duelů. Avšak ztratili jeden bod v domácím zápase s Třincem. Pak ovšem přišly čtyři porážky v řadě, když Středočeši narazili v tápajících Českých Budějovicích, poté byla nad jejich síly i Sparta a nepovedl se ani zápas ve Zlíně. V posledním vystoupení podlehlo Kladno i Karlovým Varům 4:6. Přesto se Okenáři drží v pásmu přímého postupu do play-off a na rozdíl od minulého ročníku si vstup do nové sezóny mohou zapsat jako úspěšný.

Kopřiva vystrnadil Orcta z branky

Loňský objev předkola paly-off s Plzní, Miroslav Kopřiva, v úvodních duelech platil na Kladně za brankářskou jedničku. Čtyřiadvacetiletý mladík, nepustil svého o čtrnáct let staršího kolegu do branky více než na domácí zápas se Spartou. Talentovaný mladík je odchovancem Středočechů, zahrál si za mládežnické reprezentace a na jeře odchytal i tři duely reprezentace mužů. V neděli v posledním extraligovém kole se však situace možná otočila. Příležitost dostal konečně zkušený Orct, jenže v souboji s Karlovými Vary inkasoval hned pětkrát.

P+P…

Je to pořád ta samá písnička. Kladno táhne dvojice Procházka - Patera, zdárně jim asistuje Kalla. V osmi zápasech si tato trojka připsala dohromady devatenáct bodů. Neproduktivnější je kapitán Pavel Patera, který připravil sedm branek a jednu sám vstřelil. Martin Procházka zatím platí spíše za střelce, když přesně zamířil ve čtyřech případech, dvakrát zdárně asistoval. Jaroslav Kalla zatím nasbíral pět bodíků (1+4), ale jeho statistiky zle pošlapává -4 v kolence +/-.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC GEUS OKNA Kladno z posledního utkání:

Orct - Nádašdi, Hájek, Pavlas, D. Růžička, P. Hořava, Srdínko - Diviš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, Frolík, Bělohlav - Horna, Kalla, Tenkrát - Rudovský, Kuchler, Tomajko.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnějších klubů českého hokeje. Líheň, ze které vzešlo mnoho vynikajících hokejistů, v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy. V samostatné české soutěži má Plzeň pořád navrch, i když po pěti prohrách v předchozí sezoně už jen o skóre...

První duel minulého ročníku extraligy se na plzeňském kluzišti za stavu 4:4 prodlužoval a druhý bod získali domácí díky nájezdům. Peter Fabuš ke gólu a dvěma asistencím přidal ještě proměněný nájezd! Padesátý vzájemný souboj pak na kladenském stadionu skončil výhrou tamního celku v poměru 6:3. Gól a dvě asistence si tentokrát připsal domácí Kalla. Ve třetím utkání Lasselsberger na vlastním ledě dominoval, zvítězil 5:1. Bodovalo jedenáct plzeňských hráčů. Čtvrté střetnutí vyhrálo Kladno doma 4:1.

Středočeši pak byli úspěšnější i v předkole play-off. Do Plzně přijeli se dvěma výhrami na kontě. První mečbol ještě neproměnili, ale v 54. minutě čtvrtého zápasu Hájek rozhodl o jejich postupu.


Celková bilance Plzeň vs. Kladno
5625625196:184

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Kladnem?

Západočeši dlouhodobě dominují. Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ovšem Středočeši deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramika roznesla Kladno 7:1. Hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrál Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick však zaznamenal již o pět let dříve Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno-Plzeň 1:4.


Domácí bilance Plzeň vs. Kladno
2916310116:68

------------------------------------------------------------------------------------------------