Tyto body budou velmi důležité, věří Peter Fabuš

Plzeň - Tak to byl nervák, dámy a pánové. Do posledních vteřinek nebylo jasné, zda plzeňský Lasselsberger uhájí proti dotírajícím Pardubickým své hubené vedení tři dva. Ale nakonec se dílo podařilo, a modrobílí si tak rádi připíší na své konto celé tři bodíky. O jejích významu se na tiskové konferenci dost jasně vyjádřil střelec Peter Fabuš. "Jsem vděčný, že jsme vyhráli. Myslím si, že tyto tři body pro nás budou velmi důležité," věří plzeňská pětadvacítka.

Máme ještě šestadvacet zápasů

Martin Adamský oslnil svým výkonem především ve třetí třetině, když byl téměř u všeho nebezpečného, co Plzeňští vymysleli dopředu. Dal veledůležitou druhou branku hned v úvodu posledního dějství a svůj brankový příděl mohl rozšířit ještě o jeden kousek, ale v cestě mu stála tyčka Růžičkovy branky.
Martine, jak jste viděl utkání? Byl na vás znát neklid z předchozích nevýrazných výsledků?
Zápas byl dobrý a pokud můžu mluvit za sebe, já nervózní nebyl. Věřili jsme, že to dneska zlomíme. Byl to myslím sedmý zápas, kdy jsme nevyhráli v základní hrací době. Chtěli jsme to ubojovat a jak jste dneska viděli, žádný krásný hokej to nebyl, ale nakonec se to podařilo.
Vaše branka byla z repertoáru těch oku lahodících, když vás Petr Vampola perfektně vybídl ke skórování…
Dal mi to krásně před bránu a já jsem akorát pozoroval, jak se to šourá za brankovou čáru. Byl jsem rád za ten gól, ale radši jsem, že se vyhrálo. Já na osobní statistiky zase až tak nekoukám. Raději jsem, když se vyhraje a udělá se výsledek s mančaftem.
Vedení o jednu branku je vždycky pro Plzeň takové ošemetné, jelikož není pravidlem, že by se udrželo vždycky až do konce. Nesvazovala vám ruce nervozita?
Eventuálně by se prodlužovalo, to je všechno. My nemůžeme pořád koukat na nervozitu, tady žádná není. Musíme jet pořád dál, máme před sebou ještě 26 zápasů. Kdybychom byli ze všech nervózní, skončili bychom nakonec na patnáctém místě, přestože soutěž hraje čtrnáct týmů.
A co si říkáte, když se podíváte na tabulku extraligy?
Pohled na tabulku je krásný, je polovina soutěže a my jsme šestí. Není proč házet flintu do žita, jede se dál.
Ale mohli jste se udržet na daleko vyšších pozicích…
I podle statistiky je znát, že jsme první čtvrtinu byli na druhém místě a teď se to trošku zadrhlo. Je tu ještě těch šestadvacet zápasů na to, aby se to zlomilo.
V pátek na plzeňský led přijede váš oblíbený soupeř, zlínští ševci. Jak se na utkání připravíte?
Musím si odpočinout, mám menší zdravotní problémy s nohou. Zítra si orazím a v pátek na to vletím. Bohužel už ve Zlíně není Ernest Bokroš, o to to bude slabší. Ale já se na zápas těším, protože některé hráče od nich nesnáším, takže to bude krásné.
Berete tedy utkání proti žlutomodrým nějak speciálně?
Přesně. Pro mě hrát proti Zlínu je něco extra, jsem vždycky v deliriu. Někteří hráči, kteří jsou tam a já je nechci jmenovat, snad extraligu hrát nemůžou. Aby skákali, filmovali a báli se hrát, o tom to není. Nehrajeme fotbal.

Tyto tři body budou velmi důležité

Slovenský útočník Peter Fabuš dokázal ve druhé tetině utkání proti pardubickému Moelleru přeci jen protrhnout střeleckou smůlu Lasselsbergeru a do prázdné branky v přesilové hře trefil vyrovnávací branku na jedna jedna.
Petere, trefil jste se po menší gólové odmlce. Je pro vás tato trefa o to důležitější?
Jistě. Myslím si, že jednou už to přijít muselo. Jsem ale rád, že už to bylo dneska. Jakýkoliv hráč, který se netrefí v několika zápasech, je pak rád za každou branku.
Nevzpomněl jste si na poslední domácí utkání proti Znojmu, kdy soupeř těsně před koncem vyrovnal a poslal zápas do prodloužení?
Člověk si to nesmí připouštět a věřit až do poslední minuty. ještě že máme vlasyho, protože zápas mohl ale jít opět do nastavení a kdo ví, jak by skončil.
Trenérskými manévry jste se pak dostal opět do „své“ první lajny. Jak se vám tam hrálo?
Určitě dobře. Já jsem s nimi už začínal a jak jsem dříve říkal, jsou to skvělí hráči, oba dva. Rozhodující slovo je vždycky na trenérovi a já jsem teď vděčný, že jsme nakonec vyhráli. Myslím si, že tyto tři body pro nás budou velmi důležité.
Hraje u vás nějakou roli nervozita? Pociťujete ji vůbec?
Ne, ne. Já si to vůbec nepřipouštím a nekoukám se, co bylo v předchozích zápasech. Jak už povídal Martin, bude jich ještě hodně. Nesmíme se dívat dozadu, ne dozadu a teď se soustředit na Zlín.
Přesto s vámi nic nedělá pohled na našlapanou extraligovou tabulku?
Každý z nás se na tabulku někdy určitě podívá a vidí, že je vyrovnaná. Ale taková již byla minulý rok a já si myslím, že všechny týmy se chtějí dostat do play-off. Nikdo taky neřekl, že letošní sezónu by to mělo být lehčí.