Musíme hrát pořádně každé utkání, říká dorostenec Erben

Plzeň - Stanislav Erben patří k nejvýraznějším postavám letošního dorostu. A to nejen díky své výšce, kterou vás zaujme na první pohled, ale také díky dravosti, se níž jde do každého souboje, rychlosti a důrazu v osobních soubojích. V letošní sezóně nasbíral třiadvacet bodů za 11 gólů a 12 přihrávek. S partou, jaká se sešla v dorostenecké šatně, je spokojený, ale na výkonech svého týmu by nějaké věci rád změnil. „Měli bychom se sebrat celkově a hrát pořádně každé utkání, ne jenom tehdy, když se nám vede“, říká ¸Erby´.

S mladým útočníkem jsme si povídali po jednom vyhraném domácím utkání. Plzeňští dorostenci obhajují tolikrát omílaný titul, ale z každé jednotlivé výhry se impulsivně radují. Proto náš rozhovor probíhal ve velmi pozitivní náladě.

Plzeňští dorostenci hrají kolikrát zápasy jako na houpačce – zazáří proti silnému soupeři, shoří proti hůře umístěnému. Čím to může být?
Jednou se dokážeme hecnout a po většinu utkání odvést fakt výborný výkon. Pak se ale zhroutíme a hrajeme špatně. Nevím, jestli je to z únavy nebo proč vlastně. Měli bychom se sebrat celkově a hrát pořádně každé utkání, ne jenom tehdy, když se nám vede.

Trenéři na vaše výkony reagují častým přehazováním sestavy. S kým se vám osobně hraje v lajně nejlépe?
Já jsem si tu zvykl na všechno, na ledě jsem se potkal s každým. Vytvořila se nám tu už parta, kdy jsme sehraní všichni.

Jak vy vidíte týmové cíle plzeňských dorostenců? Koho byste pak jmenoval jako favorita ligy?
Chceme se dostat do play-off, to je základ. A favorit? Když jsem se díval na tabulky, všiml jsem si, že Liberec prohrál asi jenom dvakrát. Celkově ale české týmy budou hodně silné. Nicméně je soutěž vyrovnaná a žádný jasný aspirant na vítězství tu asi není.

Sledujete své osobní statistiky?
Občas se na to podívám, když jsem na internetu, ale jinak to nesleduji. Vím, že je to důležité, ale mojí prioritou je to, aby se dařilo týmu.

Svými výkony jste si nicméně řekl o nominaci do českého týmu. Jak byste popsal náladu v týmu?
Sešla se tam skvělá parta, včetně trenérů, ti jsou suproví. Klape nám to jak na ledě, tak v kabině. Já si rozumím s každým, padli jsme si prostě do noty. I když máme na souhru tři, čtyři dny, vyjdeme si vstříc a sehrajeme se. Jsem tam spokojený a doufám, že v reprezentaci budu pravidelně.

Dokážete se od hokeje v rozjeté sezóně oprostit?
Když máme volno, snažím se odreagovat. Ono však takových dní tolik není, když vezmu, že tři čtvrtě času strávím buď na hokeji, nebo ve škol. Vypnout a odpočinout si ale umím.

Máte nějaké předzápasové rituály, se kterými byste se chtěl s námi podělit?
Vždycky než jdu na led, musím si sáhnout na plakát Alexandera Ovečkina, jenž mám na místě. Pak také si oblíkám celou výstroj zleva. Jsou to takové maličkosti, bez kterých bych ale na led nešel.

Ještě na závěr – co vaše motto a váš vzor?
Když něco děláš pořádně, vrátí se ti to. Hokejovým vzorem je Alexander Ovečkin.