Cíl pro zápas v Litvínově? „Nasazení jako v play-off,“ prozradil Jan Benda po vysoké výhře

Plzeň si v Litvínově připravila půdu pro páteční oslavy, a že bude co slavit! Vysoká výhra na ledě chemiků 5:1 jen potvrdila vedoucí pozici Plzně, zisk Prezidentské trofeje a pouze již nadlidský některého z pronásledovatelů by mohl připravit Jana Bendu o titul nejproduktivnějšího obránce extraligy. Náskok plzeňského obránce je před posledním zápasem propastných sedm bodů. „Poprvé od patnácti celou sezónu na beku a hned je z toho tohle,“ usmívá se veterán hokejového řemesla. Asistencí se podílel na plzeňské výhře při parádní vítězné trefě Tylera Scofielda. Do plzeňské sestavy naskočil táborský forvard Ivan Padělek.

Na ledě čile a přátelsky komunikoval se soupeři, pozdravil i domácí diváky, kteří vyvolávali jeho jméno, po zápase s nimi prohodil mnoho slov. Na Janu Bendovi prostě bylo znát, že má k Litvínovu blízko. „Jasně, mám odsud kořeny. Lidi mi tu fandí, já Litvínov sleduji a prožívám to s ním,“ svěřuje se plzeňský obránce. Litvínov bude startovat v předkole play-off, Plzeň skončí po základní části první. Možnost střetu s Litvínovem ve čtvrtfinále se ale Bendovi příliš nezamlouvá. „Proti nám doufám nepůjdou. Je to nevyzpytatelný tým, člověk u nich nikdy neví. Hrajou podle toho, jak se vyspí,“ glosuje s odlehčením litvínovský tým.

Noc na vzájemný zápas Litvínova a Plzně tedy nemohla být v podání chemiků povedená. Do utkání sice vstoupili aktivně, ale jejich střelecké pokusy končily přinejlepším na tyči, kterou během první třetiny nastřelili čtyřikrát. „První třetina se nám moc nepovedla. Moc jsme nevěděli, co nás bude čekat. Litvínov bojuje o pozici v předkole, nám zase již o moc nejde. Ale chceme si zahrát, protože máme delší přestávky, olympijskou, pak předkolo,“ říká Jan Benda. Přestože Plzeň nebyla v první třetině lepší, odcházela do kabin s vedením 1:0 po fatální chybě Lukeše, který „ideálně“ namazal Modrému na modrou.

Od druhé třetiny ale Plzeň zařadila vyšší stupeň a skóre narůstalo. „Chtěli jsme předvést nasazení, jaké bychom chtěli předvádět i v play-off,“ prozradil Benda. Po střelách Scofielda, Hanzlíka a Hvily domácí museli strávit vedení Plzně 4:0. Na korekci Trávníčka odpověděl Bomersback, 1:5. V poslední třetině trenéři šetřili Petra Vampolu. V poněkud nervóznějším závěru se několikrát zajiskřilo, rozhodčí nechávali hře volnější průběh. Emoce uklidňoval se stoickým klidem i Jan Benda, třeba v družném rozhovoru s Michalem Trávníčkem. „Známe se, jen tak kamarádsky jsme si povídali,“ culí se Benda.

Obránce s německým pasem si připsal asistenci a na čele produktivity obránců odskočil. „Zbývá ještě jedno utkání, tak doufám …,“ přiznává. Tím posledním utkáním je domácí duel se Spartou, který bude mít slavnostní nádech, což si Plzeňáci uvědomují. „Víme, že nás čeká oslava, ale nemůžeme se na to vykašlat třeba z obavy zranění. Už kvůli divákům.“ Početný zástup fanoušků doprovázel Indiány i na sever Čech. „Je to fantazie a my si toho moc vážíme. A v Plzni je atmosféra opravdu nádherná,“ hodnotí bek, jenž za svůj hokejový život prošel rekordní počet klubů a zemí.

Svoji premiéru v plzeňském si odbyl zkušený útočník Ivan Padělek, jenž má vyřízen střídavý start z prvoligového Tábora. Vytáhlý útočník velmi solidním výkonem navázal na úspěšné působení svého bratra Aleše v plzeňském dresu, i díky zprávám od bratra byla klimatizace v novém prostředí bezproblémová. „Mám tu hodně kamarádů, hodně mi pomohli i trenéři,“ líčí spokojeně. Naskočit z první ligy do extraligy však není jednoduché ani pro zkušeného forvarda. „Rozdíl mezi ligami je velký, nedá se to pomalu srovnat. Mám co dělat,“ usmívá se. „Ale je velmi příjemné si zase zahrát extraligu.“ Další působení Padělka, který oblékl dres s číslem 71, závisí na vůli trenérů. „Je to na nich. Když mě pošlou na led, budu dělat vše co je v mých silách,“ uzavírá odhodlaně. V utkání se Spartou jej však fanoušci Plzně jistě uvidí.