Sparta uvidí Prezidentův pohár v plzeňských rukou

Plzeň - Plzeňští hokejisté absolvují poslední zápas v základní části, kterou mohou zařadit do kategorie "ze snů". K tomuto účelu přijede odvěký rival ze Sparty. Už proto slibuje páteční klání krásnou podívanou, kterou si diváci mohou zaslouženě vychutnat. Úvodnímu vhazování bude předcházet slavnostní předání Prezidentova poháru do rukou plzeňských hráčů.


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC SPARTA PRAHA

ČEZ Aréna, Plzeň
5. března 2010
52. kolo hokejové O2 extraligy

Ještě před třemi koly se zdálo, že se bude bojovat o každý bod, o každý gól, jakoukoliv sebemenší výhodu, která by znamenala rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Ovšem již po padesátém kole jsou karty jasně rozdány. Předkolo si zahrají Slavie, Liberec, Mountfield a Litvínov. Do vyřazovacích bojů se naopak nezapojí mistr z Karlových Varů, který se zúčastní vyřazovacích bojů v trochu jiném smyslu. I přes to, že situace na chvostu tabulky je poprvé od zavedení play out zajímavá, plzeňský tým vůbec nemusí zajímat. Hezký hokej po hodně dlouhé době bez nervů jistě Plzeň nabídne právě nyní, v zápase proti Spartě.

-----------------------------------------------------------------------------------

Dušan Salfický proti Plzni?

Není to tak dávno, kdy plzeňský kotel vyvolával jméno Dušana Salfického, dokud hlasivky stačily. Teď ale miláčka plzeňského publika čeká jiná role. Není totiž vyloučeno, že kmenový brankář Ústí nad Labem se objeví na plzeňském ledě v dresu Sparty. Před olympijskou pauzou se totiž pražský klub dohodl s tímto gólmanem na občasném startu. Hned ve 49.kole se postavil proti Kladnu a Sparta z jeho působení vytěžila vítězství 4:2. V minulém kole se však Salfický proti Mountfieldu nepředstavil. Představí se tedy v Plzni?

Čtvrtfinále jisté

Sparta Praha je tradičním účastníkem play off. Letos se opět čtvrtfinále zúčastní, nyní má poměrně vzácnou pozici, vybrat si pro play off soupeře, resp. přijmout či odmítnout. Je totiž jisté, že pokud v Plzni Sparta vyhraje, její soupeř pro play off budou Vítkovice. Pražané tak mají tuto volbu ve svých rukou. Pokud by se však Sparťané dostali na šestou pozici za Třinec, dostanou do čtvrtfinále buď Pardubice nebo ševce ze Zlína, což by bylo jistě pikantní záležitostí. Co je už nyní jisté je to, že Plzeň se Spartou mohou proti sobě nastoupit nejdříve v semifinále.

Maximálně využitá přestávka

Asi jako každému týmu přišla olympijská přestávka vhod i pražské Spartě. Tuto pauzu si Pražané zpestřili přátelským zápasem s úřadujícím mistrem Německé Bundes ligy. Eisbären Berlín byl Spartě více než vyrovnaným soupeřem a nakonec podlehl až na nájezdy, díky Martinu Látalovi. Během přestávky se dal do kupy celý kádr a každý dostal příležitost vyléčit si svoje zranění a šrámy. Sparta tedy po olympiádě nastupuje v plné síle a poslední zápas pouze dokazuje, že o lehkého soupeře se rozhodně nejedná. Své o tom ví i hráči Českých Budějovic, kteří z Holešovic ve středu odjeli bez bodu po výsledku 4:1 pro Spartu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Sparta Praha:

Postavení v tabulce: 5.
Počet bodů: 84
Počet vstřelených branek: 154
Počet inkasovaných branek: 131
Nejproduktivnější hráč: Petr Ton 54 (34+20)
Nejlepší střelec: Petr Ton - 34 branek
Nejlepší nahrávač: David Výborný – 32 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jakub Koreis – 101 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jan Hanzlík +18
Nejhorší hráč v bodování +/-: Zbyněk Hrdel –4



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 106
Počet vstřelených branek: 161
Počet inkasovaných branek: 125
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 52 (19+33)
Nejlepší střelec: Bomersback, Vlasák - 19 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Vampola - 37 asistencí
Nejtrestanější hráč: Doug O´Brien – 94 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Vampola +18
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Dresler -12

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Sparta Praha 4
HC Mountfield 1
(0:1, 1:0, 3:0)






Branky a nahrávky: 35. Ton (Hanzlík, Výborný), 43. Látal (Hromas), 45. Netík (Přikryl), 49. Kratěna (Ručinský) - 18. Červený (Micka).
HC Sparta Praha: Přikryl (Jarina) - Vydarený, Gulaši, Hanzlík, Vykoukal, Philipp, Vojta, Macholda, Cunik - Výborný, Hromas, Podlešák, Broš, Hrdel, Ručinský, Koreis, Látal, Langhammer, Kratěna, Ton, Netík.

HC Benzina Litvínov 1
HC Plzeň 1929 5
( 0:1, 1:3, 0:1)




Branky a nahrávky: 36. Trávníček (Reichel, Majdan) - 16. Modrý, 23. Scofield (Benda), 29. Jiří Hanzlík (Vlasák), 30. Hvila (Adamský, Vampola), 55. Bomersback (Tvrdík).
HC Plzeň 1929: Pöpperle - Benák, Jiří Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Jeřábek - Scofield, Jan Kovář, Vlasák - Hvila, Vampola, Adamský - Bomersback, Vostřák, Tvrdík - Stránský, I. Padělek, Dvořák.

-----------------------------------------------------------------------------------