Modrý i Vlasák si pochvalovali práci během celé sezóny, porážka se Spartou je mrzela

Plzeň - Úvod zápasu se nesl v předávání Prezidentova poháru a vytahování dresů dvou plzeňských legend - Milana Kajkla a Vladimíra Bednáře. Samotný zápas už však tolik krásy a důvodů k radosti nenabídl. Hokej místy připomínal už bitvy play-off, kde přednost dostává taktika a strach neudělat chybu. Sparta udělala v obraně jen jednu, Plzeň dvě a třetí branku přidala poté do prázdné branky. Nyní už však Plzeňáci hledí do play-off. Jejich čtvrtfinálový soupeř vzejde z předkola. "Je mi to úplně jedno, jestliže chceme uspět, musíme porazit každého," odmítá Tomáš Vlasák jakékoliv spekulace o tom, proti komu by hrál raději.

"Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale nepovedlo se to. Vývoj nebyl až takový, jak jsem si představovali," ohodnotil krátce po skončení utkání utkání jeho průběh Tomáš Vlasák, který nyní zaskakuje za Martina Straku v roli kapitána indiánů. Hned v zápětí však odmítl, že by se jeho tým šetřil na vyřazovací boje. "Nešetřili jsme se, byli jsme málo důrazní," našel příčinu porážky. A poté ještě dodal: "Už aby to začlo, musíme se pořádně připravit a vlítnout na to." Že se na play-off těší, bylo znát z každého jeho slova. "Teď v pauze musíme potrénovat, nesmíme nic pocenit. Každý soupeř bude těžký. Víme, že vítězové základní části před námi kolikrát vypadli už v prvním kole, nedostali se ani do semifinále," chce Vlasák protrhnout smůlu vítězů dlouhodobé části soutěže.

Indiáni si musí na svého soupeře do play-off ještě nějakou chvíli počkat. Vzejde jim z předkola. "Je mi to úplně jedno, jestliže chceme uspět, musíme porazit každého. Vybírání a spekulování nikdy nemělo význam. Uvidíme, kdo na nás vyjde," nechtěl Vlasák ani naznačit koho by si přál jako potencionálního soupeře. "Musíme počítat i s tím, že budeme favoriti a tlak musíme ustát," ví útočník moc dobře, v jaké pozici se Plzeň nachází. "Vítěz předkola bude rozehraný, bude mít zápasy v nohách. Na jednu stranu je to výhoda, na druhou nevýhoda," rozpovídal se Vlasák o pozici, kterou tak dobře zná z loňské sezóny.

Těsně před zápasem si společně s Martinem Strakou, Jiřím Hanzlíkem a Jaroslavem Modrým převzal Prezidentský pohár. "Převzetí bylo hezké, byl plný stadion. Každá trofej má svůj význam, jsme za ni rádi. Teď je ale tlustá čára a musíme bojovat o ten pohár nejcenější," odmítl Vlasák přehnanou eufórii.

"Hráli chytře, vyhrávali více soubojů, byli statečnější, byli líp připravení. My jsme je nedokázali rozbít naší hrou - bruslením a jednoduchou hrou. Gólman všechno viděl, měli jsem málo střel. Nebylo to z naší strany dobré utkání," zhodnotil zápas se Spartou jediný plzeňský střelec Jaroslav Modrý. "Přijde osm tisíc lidí a chtějí něco vidět. My jsme nehráli, tak jak jsme hráli celou sezónu. Musíš být důrazný, přímočarý, vyhrávat souboje jeden na jednoho," mrzela ho porážka, která navíc byla zaviněná nedůrazností vlastního týmu.

"Klobouk dolů před týmem, že jsme vyhráli trofej - to je práce za celý rok. Ale to je už pryč. Všichni si pamatují jen vítěze play-off. I když prezidentská trofej taky není k zahození (úsměv)," převládl nakonec i v jednom z nejlepěších obránců letošního extraligového ročníku pocit spokojenosti. "Mám dobrý pocit z celé sezóny, čím jsem si prošel, jak jsem si s tím prošel a taky z kluků, se kterými jsem hrál. Je to krásné táhnout za jeden provaz, něco společného budovat. Byla fajn atmosféra. Počínaje trenérskou trojicí si každý udělal svojí práci a bylo to fajn. Ale ještě je třeba to vynést o stupínek výš," rozpovídal se Modrý a nechal trochu veřejnost nahlédnout do svého nitra.

"Celou sezónu jsme měli vyrovnané brankáře a Martina Straku. To je duch tohohle týmu a my před ním můžeme jen smekat po tom, co tady za dva roky udělal za práci. Je fajn být součástí týmu s ním. Každý ale přidal svoje malé já a z každého malého já je velký my," pokračoval v povídání Modrý. "Chci mít z práce dobrý pocit, žádná velká očekávání jsem před sezónou neměl. Chtěl jsem dokázat sám sobě, že to, co o mně po minulé sezóně napsali a řekli, není pravda," vrátil se zpětně k začátku sezóny.

Ale i on už hledí směrem k vyřazovacím bojům. "V nich rozhodne každé střídání, jednou nevyhodíš puk a můžeš rozhodnout celou sérii," je si vědom toho, že do každého zápasu se musí jít víc než na sto procent. "Každý tým má svojí sílu a každý má svoje slabiny. My musíme najít slabiny těch týmů, proti kterým budeme hrát a neodkrýt svoje. Nakonec ale stejně rozhodne větší vůle po vítězství," odkryl svojí představu zápasů v play-off. Ani on nechce spekulovat o soupeři, ale zároveň přiznal, že se na zápasy v televizi občas podívá. "Mám hokej rád a navíc mám v těch týmech spoustu kamarádů, tak jim fandím. Takže to budu trochu sledovat z pohledu fanouška," usmál se na závěr.