Do teď jsme mohli, od teď musíme…

Plzeň – Za asistence televizních kamer se v sobotu v Liberci odehraje již v pořadí šestý zápas čtvrtfinále mezi Tygry a Indiány. Ti mají po čtvrteční prohře nůž na krku a pokud chtějí postoupit a vyválčit minimálně bronzovou medaili, musejí nyní bezpodmínečně uspět. Podaří se jim vrátit sérii na domácí led a rozhodnout před svými diváky?





BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs.
HC PLZEŇ 1929

Tipsport arena, Liberec
27. března 2010
6. zápas čtvrtfinále play-off extraligy

V prvním letošním vzájemném zápase na ledě Liberce zazářil Mark Bomersback, který vstřelil dvě branky, včetně té vítězné. Do prázdné branky jistil vítězství Martin Adamský. V dalším utkání na vlastním ledě Plzeň nedokázala udržet dvoubrankové vedení a Západočeši prohráli 2:3 v prodloužení. V posledním utkání těchto soupeřů kralovali oba brankáři. Bezbrankový stav vydržel i po prodloužení a teprve v nájezdech vystřelil bonusový bod pro Plzeň Tomáš Vlasák. Tomáš Pöpperle vychytal svoji druhou nulu v sezóně. Gólman modrobílých se činil i v dalších třech duelech, kdy doma Plzeň vyhrála 3:1, 4:0 a 4:1. Jenže… V obou duelech v Liberci tahali Západočeši za kratší konec provazu, ani jednou se nedostali do vedení a série se stěhovala za vyrovnaného stavu opět do Plzně. Nepřízeň osudu v ČEZ Aréně pokračovala a Liberec vyhrál stejným způsobem, jakým nyní vede celou sérii. Podaří se jí prodloužit?

-----------------------------------------------------------------------------------

Plzeň v play-off

Celkem sedmkrát si Plzeňáci zahrál čtvrtfinále vyřazovacích bojů od vzniku České republiky. Nejprve v sezóně 1994/1995, kdy tehdy čtvrtý Zlín porazil pátý Interconex 3:0 na zápasy, když doma vyhrál 2:1 a 3:1, na západě Čech pak 4:3.
Pořadí čtvrtfinálistů po základní části, kde úřadovali i modrobílí, bylo stejné i o tři roky později, kdy byla nad síly Keramiků Sparta. Hostě sice v Praze urvali po prvním zápase (4:2) ten druhý 2:5 ve svůj prospěch, ale doma hned poté padli 1:2. Stejným způsobem sice dokázali odpovědět, ale v rozhodující bitvě v metropoli podlehli 1:4.
Dalším rokem zaskočila šestá Plzeň třetí Třinec hned v úvodním zápase (2:4), následný mač stejným skórem prohrává. Doma také a čtvrtý zápas urvává 3:2. Ten pátý, rozhodující, ovšem opět nezvládá stejným způsobem, jako před tím v Praze.
Potřetí v řadě to již ale vyšlo. Pátá Plzeň sice prohrává na úvod 1:3, ale výsledky 3:1, 9:0 a 4:3 jí poprvé katapultují do semifinále, kde ovšem nestačí na mašinu jménem Vsetín (0:2, 2:3, 2:3).
Poprvé postupovala Plzeň do čtvrtfinále jak domácí tým (4.místo) v ročníku 2001/2002, když ale nestačila na Vítkovice. Po úvodním těsném úspěchu 2:1 doma ztratila druhý zápas 1:4. Naděje svitla, když modrobílí uspěli hned poté na ledě soupeře 3:2, jenže pak je nahlodal debakl 1:9 a další výsledky 2:5 na západě Čech a 2:4 ve Vítkovicích jen dodělaly zkázu.
Památné je play-off z roku 2003/2004. Lasselsberger se na poslední chvíli díky domácí výhře nad Kladnem 5:0 posouvá do vyřazovacích bojů, ve kterém nastupuje z osmého místa proti Pardubicím, které vyhrály základní část o patnáct bodů a i doma potvrdily, že kráčejí za titulem (3:6, 2:5). Jenže bojovní Západočeši doma srovnali krok 4:2, 6:2 a na Východě se hrálo o hodně. Domácí zabojovali a urvali vítězství 5:2. Neodbytní modrobílí ovšem odpověděli díky výsledku 3:1 a v sedmém zápase suverénně uspěli 5:1. V semifinále je čekal Zlín. Ten začal zostra – 7:2, pak ale jen těsně přidal další bodík 4:3pp. Plzeň poté snížila výhrou 3:2, ale další zápas nezvládla 0:3, ve Zlíně padla definitivně - 2:4.
V loňském ročníku se historie opakovala. Plzeň na úvod uspěla v Pardubicích na nájezdy 2:1, podruhé podlehla 1:3. Následovalo domácí vítězství 2:1, pak ale porážka 3:4. V pátém čtvrtfinále pak 0:3. Jenže doma Západočeši zabojovali – 3:1 a nejdelší prodloužení v historii pak v Pardubicích rozhodl Martin Adamský. Semifinále načala rozjetá Plzeň na Slavii bravurně 6:0, vedla i ve druhém duelu 3:1, jenže padla 5:6 a další tři duely také 1:3, 1:6, 5:6sn. Podaří se Plzni opět otočit nepříznivý stav série 2:3 a poskočit do semifinále?

White out

Bílé peklo nebo-li white out získalo svůj hokejový význam v roce 1987 ve Winnipegu, kdy se fanoušci v domácích zápasech play-off jednotně oblékli do bílé barvy za účelem vytvoření silné, až zastrašující atmosféry. V českém provedení pak bylo poprvé k vidění v play-off 2008 v Liberci. Bílí Tygři tehdy s podporou svých fanoušků vyřadili pražskou Spartu a následně těsně podlehli v semifinále 4:3 na zápasy pražské Slavii. V součtu bylo těchto „pekel“ již sedm a ani jednou Severočeši nezaváhali. Pokud chce ale Plzeň postoupit, musí tuto sérii zlomit, podaří se?

Trocha historie…

V sezóně 2001/2002 dokázali Bílí Tygři zvítězit v základní části prvoligové soutěže. Po čtyřiceti odehraných zápasech měli náskok na druhou Třebíč čtrnáct bodů. Ve čtvrtfinále porazili Kadaň 3:1 na zápasy, v semifinále stejně tak Chomutov a ve finále pak Jihlavu. Barážovým soupeřem bylo Kladno, mužstvo s bohatou hokejovou tradicí. Tygři zahájili tuto sérii dvěma vítězstvími na ledě svého soupeře, což bylo optimistickým signálem do dalších bojů. V nich Tygři dokázali Kladno porazit s jedním prohraným duelem v zádech a vstoupit tak mezi elitu českého hokeje. K úspěchu pomohl i Michal Tvrdík. Od té doby zkřížily s Plzeňskými Šelmy hokejky dvaatřicetkrát. Z toho Indiáni vyhráli pouze dvanáct zápasů, z nichž hned devět až v posledních dvou sezónách! Vše předznamenalo historický první střetnutí, kdy Plzeň doma po 14. minutách hry vedla 3:1, ale celkově padla 3:5. První výhry (5:4) se Západočeši dočkali 12.1.2003 a na další čekali až do 20.2.2007! Tehdy šlo domácím o poslední zápas základní část, kdy již neměli možnost postoupit do vyřazovacích bojů a naopak Liberec byl jasným vítězem. V témže roce, pětadvacátého listopadu, poprvé Plzeň vyrabovala Tipsport arenu, když se v prodloužení prosadil Michal Důras 2:3. V posledních deseti duelech se karta obrátila. Od loňské sezóny Západočeši s Libercem vždy bodovali a pouze jednou prohráli, sérii prodloužili i v úvodních dvou duelech čtvrtfinále. Pak se ovšem ke slovu opět přihlásily šelmy a nastala jejich série, jenž zatím čítá tři výhry. Podaří se jí včas utnout?

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Bílí Tygři Liberec:

Nejproduktivnější hráč: Petr Nedvěd 12 (5+7)
Nejlepší střelec: Milan Bartovič - 6 branek
Nejlepší nahrávač: Nedvěd, Nedorost – 7 asistencí
Nejtrestanější hráč: Zdeněk Blatný – 37 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Nedvěd +6
Nejhorší hráč v bodování +/-: Zdeněk Blatný -4
Brankář: Tero Leinonen – úspěšnost 87.10%, průměr 3,61
Marek Pinc – úspěšnost 91.58%, průměr 2,91



HC Plzeň 1929:

Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 8 (5+3)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák – 5 branek
Nejlepší nahrávač: Jan Kovář - 5 asistencí
Nejtrestanější hráč: Petr Vampola - 10 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Stránský, Kovář, Heřman, Dvořák +1
Nejhorší hráč v bodování +/-: Ivan Padělek - 5
Brankář: Tomáš Pöpperle – úspěšnost 92.00%, průměr 2,42

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Plzeň 1929 2
Bílí Tygři Liberec 3
(0:2, 2:1, 0:0)






Branky a nahrávky: 33. Dvořák, 37. Vampola (Benda, Modrý) - 3. Klimenta (Nedorost), 17. Nedorost (Nedvěd, Výtisk), 33. Klimenta (Víšek).
Bílí Tygři Liberec: Pinc - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Rýgl, Derner, Holub - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Bartovič, Kašpařík, Podkonický - Ondřej, Blatný, Matějovský - Špaček, Dušek, Víšek - Kica.
Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

-----------------------------------------------------------------------------------