Tipsport Cup začíná, Plzeň se střetne s Chomutovem

Letní Tipsport Cup se znovu hlásí o slovo a povolává do boje extraligové týmy a nejlepší z první ligy. V prvním kole uvidí plzeňské náročné publikum zajímavé střetnutí, ve kterém se proti vítězi Prezidentského poháru postaví prvoligový mistr KLH Chomutov. Tým s extraligovými, častokrát publikovanými a omílanými, ambicemi se jistě proti plzeňským indiánům bude chtít vytáhnout. Buďte u toho i vy, první kolo letního turnaje se hraje 10. srpna od 17:30! Pokud se zápasu nemůžete osobně účastnit, fanděte Plzeňanům u našeho tradičního online přenosu.


HC PLZEŇ 1929
vs.
KLH CHOMUTOV

ČEZ Aréna Plzeň
10. srpna 2010, 17:30
Tipsport Cup, 1. kolo

Chomutovská loď se rozbila až o mladoboleslavské vlnobití

Vítězství někdy nemusí být oslavováno. Své věděl už starověký Pyrrha, po minulé sezóně by vám mohli povyprávět Chomutovští. Bojovný, viditelný, dravý, ale hlavně ambiciózní tým neměl problémy s odhalením svých cílů pro sezónu 2009/2010. Bereme jenom vítězství v první lize a následně chceme oslavovat postup do nejvyšší ligy. První krok byl učiněn, sice velice pracně, ale byl. Chomutov se ve finále první ligy postavil Ústí nad Labem a dokázal zvrátit nepříznivý vývoj série. Pomyslně se vyhrabal z průběžného stavu 0:2, následně odvrátil i mečbol při stavu 2:3 a po sedmém zápase, dokonce na ústeckém ledě, slavil prvoligový triumf. Tým, pevnou rukou jasně kormidlovaný Radimem Rulíkem, se nehodlal sklonit ani v baráži proti Mladé Boleslavi. Vypadalo to s ním velice nadějně, když dokázal „brejknout“ Boleslav na jejím ledě 2:1. Však už jen stačilo vyhrávat na domácím kluzišti... Ale nestalo se. Extraligoví hokejisté se nadechli k mocnému finiši sezóny a Chomutovu k postupu nenechali ani přičichnout. S titulem mistra první ligy je tak Chomutov spokojený jen napůl.

Trochu podobně na tom byli i plzeňští hokejisté. Ti sice slavili vítězství v základní části nejvyšší české soutěže a hrdě přebírali jako první vůbec v celé historii Prezidentský pohár, ale to hlavní se nepovedlo. A to hned v prvním kole play off. Tým, který byl zabržděn hned dvěma přestávkami, sice první dva domácí zápasy proti Bílým Tygrů zvládl a ujal se vedení 2:0, ale i přestože to nikdo nečekal, byla to jen labutí píseň. Všechna čtyři další utkání již byla kořistí Severočechů, a tak Plzeň obsadila celkové 5. místo, čímž si o jednu příčku pohoršila oproti minulému roku.

Loňští lídři obou mužstev

I když na to nejsou západočeští fanoušci příliš zvyklí, Plzeňany po vynikající základní části neminula individuální ocenění. Mark Bomersback byl vyhlášen Nováčkem roku, Jan Kovář Nejlepším juniorem a Martin Straka obhájil Sympaťáka extraligy. Na co naopak jsme zvyklí, v útoku zářil Tomáš Vlasák, který byl nejproduktivnějším hráčem celého mužstva, když si na konci sezóny sečetl, že celkem nastřílel devatenáct branek a přidal třiatřicet asistencí, což celkově dělá 52 bodů. Stejně tolik napočítal i Petr Vampola (15+37). Martina Straku (17+26) na čtvrtém týmovém místě ještě přeskočil Kanaďan Bomersback, který nastřílel stejně branek jako Vlasák, jen přidal 25 asistencí. Bodování obránců ovládly dvě posily – Jan Benda s pětatřiceti body a Jaroslav Modrý se sedmadvaceti body.
Plzeňskou branku hájil po většinu sezóny Tomáš Pöpperle, který naskočil do pětatřiceti zápasů. Odnesl si z nich úspěšnost 93,48% a průměr 2,20 gólu na utkání.

Lídři kanadského bodování za KLH Chomutov jistě budou plzeňskému fanouškovi připadat povědomě. Králem týmového soutěžení se stal bouřlivák Radek Duda se šedesáti body, za 23 gólů a 37 přihrávek. Kdo slyší Dudovo jméno, obratem se zeptá i na trestné minuty. Těch nasbíral neuvěřitelných 161, což je téměř o rovnou stovku více než druhý Jakub Grof. Po Dudovi najdeme v tabulce kanadského bodování dalšího exPlzeňana – Milan Kraft v minulé sezóně zacílil přesně patnáctkrát a přihrál na dalších 28 branek. Suma sumárum 43 bodů. To je jen o jeden více než ukořistil třetí v pořadí Ladislav Boušek.
V hodnocení celé první ligy najdeme chomutovského gólmana až na jedenáctém místě, což je pro mistra trochu atypické. Miroslav Hanuljak odchytal 38 zápasů s úspěšností pod 92%.

Změny v kádru

Plzeň hlásila v přestupovém období nejdříve odliv zámořských hráčů, kteří zamířili všemi směry (Sparta, Rusko, Rakousko), pak ale opět příliv. V západočeských barvách pro tuto chvíli registrujeme čtyři takové borce. A máme to rozdělené půl na půl – dva obránci (Slaney a St. Pierre) a dva útočníci (Lammers a Johnson). Indiáni také hlásí změnu v brankovišti. Po uplatnění opce ze strany pražské Sparty se rozloučil Tomáš Pöpperle, druhým směrem putoval Petr Přikryl. I Pavel Francouz nebude plzeňským trenérům k dispozici, míří na hostování do Ústí nad Labem. Naopak, znovu na hostování přichází Dušan Salfický.

Podívejme se na chomutovskou situaci. Tu značně komplikuje odkývaná spolupráce s dříve se rozjíždějícím projektem HC Lev, kam měl zamířit kouč Radim Rulík. Tohoto charismatického a uznávaného kouče si jistě pamatuje i plzeňské publikum. Rázným odmítnutím popradského snu se zkomplikovala situace i tohoto trenéra, který pro tuto sezónu s tou nejvyšší pravděpodobností hájit barvy Chomutova nebude a který si hledá nové angažmá. Podobným směrem měl možná nakročeno i Radek Duda, ale nic oficiálně vyřčeno nebylo, takže útočník je dále platným hráčem Chomutova. To samé neplatí již o Ondřeji Malinském, Jaroslavu Haškovi, Zdeňku Taušovi a Michalu Jeslínkovi, kteří byli uvolněni na hostování. Naopak z Finska tým posiluje Vladimír Kolek, z Trenčína Tibor Radulay a momentálně Chomutov zkouší obránce německého Hamburku Martina Waltera. Plzeňského fanouška osloví jméno Jana Bendy, který pro tuto sezónu zamířil právě do týmu prvoligového mistra.

Chomutovská kauza Slavia

Běžné přípravné utkání na ledě pražské Slavie se zvrtlo v neobvyklou kauzu (na české poměry). Po čtyřiceti minutách hry se hráči hostujícího týmu odebrali do své kabiny, aby v přestávkovém čase vymysleli, jak dotáhnou tříbrankové manko. Ale v tu ránu na hokej úplně přestali myslet. Jejich šatna byla vykradena přímo o druhé třetině, a zápas nakonec ani dohrán nebyl. Jak uvádějí oficiální stránky KLH Chomutov, explzeňský obránce Jan Benda bezprostředně po utkání odhadoval škodu na sto tisíc, prošetření však bylo mnohem tvrdší. Škoda se vyšplhala blízko půlmilionové hranici. Mezitím, co chomutovskou pohromu komentoval slávistický šéf Růžička tím, že je to situace, ze které se musí poučit, Chomutovští z mobilních telefonů, jež nebyly uloupeny, blokovaly své kreditní karty, odcizené mobily a bůh ví co ještě. Pro následující den dostali hokejisté volné dopoledne, aby veškeré nezbytnosti ještě mohli dovyřídit. Dle webových stránek se bezprostředně po zjištění krádeže vydali Radek Duda s Jaroslavem Veverkou mladším hledat pachatele do nejbližší herny, ale nebyli úspěšní. Musíme souhlasit s tvrzením, že by zloději raději skončili v rukou policie než rozzuřeného Dudy... Pátrání i nadále pokračuje.

Sestavy z minulého utkání

HC Plzeň 1929: Přikryl (49. Halmoši) - Hucl, Dresler, Hanzlík, Benák, Růžička, Frolo - Kovář, Lev, Hvila, Heřman, Dvořák, Pitule, Tvrdík, Stránský, Jonáš, Vostřák, Obdržálek, Kupec, Heřman.
KLH Chomutov: Hylák (Hanuljak) - Pulpán, Bombic, Mudroch, Rutta, Brňák, Pavlas, Mazanec, Grof - Davídek, Kraft, Procházka - Duda, Skořepa, Selingr - Jíra, Sikora, Seman - Radulay, Fiala.