Po osmi měsících se vydávají indiáni na lov Tygrů!

Plzeň – Třetí zápas během pěti dní čeká na indiány v rámci třicátého kola, kdy zavítají na led Liberce. Tomu se daří, v posledních pěti duelech ztratili Tygři pouze bod a vyšvihli se až na čtvrtou příčku průběžné tabulky, přičemž ztrácejí pouze tři body na místo nejvyšší. Naopak Západočeši se musejí prokousávat po odebrání bodů z posledních míst výše a každý bodík má pro ně cenu zlata. Uloupí svěřenci kouče Jelínka nějaký i na horkém severočeském ledě?





BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs.
HC PLZEŇ 1929

Tipsport arena, Liberec
9. prosince 2010
30. kolo hokejové Tipsport extraligy

Úvodní dva vzájemné duely se odehrály v plzeňské ČEZ Aréně. Hned v tom prvním, kdy chtěli indiáni odplatu za loňské překvapivé vyřazení ve čtvrtfinále play-off, ale utrpěli svěřenci kouče Jelínka nejvyšší domácí prohru za posledních dvacet měsíců. Výsledkem 1:6 a pětibrankovým rozdílem naposledy padli modrobílí v semifinále se Slavií v březnu 2009. Druhé střetnutí již Západočechům vyšlo, po velkém boji udolali Tygry 3:2. Jak se povede Plzni na ledě aktuálně čtvrtého celku extraligy?

-----------------------------------------------------------------------------------

Trocha historie…

V sezóně 2001/2002 dokázali Bílí Tygři zvítězit v základní části prvoligové soutěže. Po čtyřiceti odehraných zápasech měli náskok na druhou Třebíč čtrnáct bodů. Ve čtvrtfinále porazili Kadaň 3:1 na zápasy, v semifinále stejně tak Chomutov a ve finále pak Jihlavu. Barážovým soupeřem bylo Kladno, mužstvo s bohatou hokejovou tradicí. Tygři zahájili tuto sérii dvěma vítězstvími na ledě svého soupeře, což bylo optimistickým signálem do dalších bojů. V nich Tygři dokázali Kladno porazit s jedním prohraným duelem v zádech a vstoupit tak mezi elitu českého hokeje. K úspěchu pomohl i Michal Tvrdík. Od té doby zkřížily s Plzeňskými Šelmy hokejky pětatřicetkrát. Z toho Indiáni vyhráli pouze třináct zápasů, z nichž hned deset až v posledních dvou sezónách! Vše předznamenalo historický první střetnutí, kdy Plzeň doma po 14. minutách hry vedla 3:1, ale celkově padla 3:5. První výhry (5:4) se Západočeši dočkali 12.1.2003 a na další čekali až do 20.2.2007! Tehdy šlo domácím o poslední zápas základní část, kdy již neměli možnost postoupit do vyřazovacích bojů a naopak Liberec byl jasným vítězem. V témže roce, pětadvacátého listopadu, poprvé Plzeň vyrabovala Tipsport arenu, když se v prodloužení prosadil Michal Důras 2:3. V posledních deseti duelech se karta obrátila. Od loňské sezóny Západočeši s Libercem vždy bodovali a pouze jednou prohráli, sérii prodloužili i v úvodních dvou duelech čtvrtfinále. Pak se ovšem ke slovu opět přihlásily šelmy a nastala jejich série, jenž čítala nakonec pět výher první čtyři indiány vyřadily ze čtvrtfinále. Poslední vzájemný duel vyhráli svěřenci kouče Jelínka, znamená to další sérii?

Pinc nebo Vošvrda?

Dlouho se zdála být neotřesitelná pozice jedničky v kleci Tygrů. Jednatřicetiletý Marek Pinc v zápasech svůj tým drží značně nad vodou, byl to právě on, kdo se největší měrou zasloužil i o vyřazení Plzně v loňském čtvrtfinále. Ale i mistr tesař se někdy utne, proto se nedávno do branky dostal o deset let mladší Tomáš Vošvrda. Ten střídal v polovině domácího duelu svého kolegu, katastrofě nezabránil, jeho celek dostal od Mladé Boleslavi 0:6! Mladý gólman obdržel dvě branky a dostal příležitost i v dalších zápasech, postupně za svá záda propustil v pěti střetnutích sedm branek. Celkově má na kontě necelých deset utkání s procentuální úspěšností zákroků téměř čtyřiadevadesát procent, což ho řadí na první příčku mezi brankáři, navíc jako jediný dokázal stlačit počet inkasovaných gólů po dva na utkání! V posledním kole ve Varech dostal přesto důvěru Pinc a nezklamal, jen díky němu si Liberec odvezl všechny body. Kdo se tedy postaví Západočechům?

Indiáni v popředí statistik

Když přičteme i tři branky, které se po kontumaci na Kladně indiánům odečetli, vsítili již Západočeši pětadevadesát branek. Lepší je pouze Třinec a to o pouhé dva přesné zásahy. A i proto najdeme v TOP 10 bodování ligy hned tří zástupce z tohoto kmene. O tři body před svým parťákem Martinem Strakou vede Tomáš Vlasák, o stejný rozdíl zpět je ze Zlína Petr Leška, dalších šest bodíků ztrácí liberecký Petr Nedvěd, jenž drží nejtěsnější možný náskok na dvacetiletého Jana Kováře, nejmladšího člena široko-daleko na špici. O rok mladší Marek Mazanec se v bráně také neztrácí, mezi gólmany mu patří devátá pozice, necelá dvě procenta v úspěšnosti zákroků na prvního Vošvrdu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Bílí Tygři Liberec:

Postavení v tabulce: 4.
Počet bodů: 52
Počet vstřelených branek: 82
Počet inkasovaných branek: 73
Nejproduktivnější hráč: Petr Nedvěd 30 (6+24)
Nejlepší střelec: Miloslav Hořava – 13 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Nedvěd – 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Andrej Podkonický – 59 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Pavlů +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Výtisk -5



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 12.
Počet bodů: 30
Počet vstřelených branek: 92
Počet inkasovaných branek: 95
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 42 (15+27)
Nejlepší střelec: Vlasák - 15 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 27 asistencí
Nejtrestanější hráč: Michal Dvořák – 66 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Modrý +13
Nejhorší hráč v bodování +/-: Nicolas St. Pierre -11

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Energie Karlovy Vary 2
Bílí Tygři Liberec 3
(1:1, 1:2, 0:0)






Branky a nahrávky: 8. Kumstát (Skuhravý), 22. Pech (Mucha, D. Hruška) - 9. Víšek (Podkonický), 23. Podkonický, 33. Kudrna (Nedvěd, Trončinský).
Bílí Tygři Liberec: Pinc - Čakajík, Moravec, Výtisk, Derner, Hunkes, Trončinský, Holub, Štich - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Klimenta, Vak, M. Hořava - Vantuch, Podkonický, Víšek - Ondřej, Bárta, Špaček.

HC Sparta Praha 5
HC Plzeň 1929 4
(1:2, 1:0, 2:1)




Branky a nahrávky: 4. Hromas (Ton, Philipp), 32. Y. Treille z tr. střílení, 47. Bartánus (Broš, Hanzlík), 53. Kůrka (Vykoukal) - 7. Straka (Duda), 20. Straka (Jiří Hanzlík, Vlasák), 53. Johnson (Duda).

HC Plzeň 1929: Přikryl - Jeřábek, Jiří Hanzlík, Slaney, Modrý, Benák, Dresler - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Lammers, M. Heřman, Dvořák - Plášek, Pitule, Haman.

-----------------------------------------------------------------------------------