Kluci odvedli maximální výkon, říká po zápase trenér Černý

Zlín/Plzeň - Plzeňský starší dorost zabral na ledě Zlína, a odvrátil tak hrozící konec nejen čtvrtfinálové série, ale i celé sezóny. Přestože modrobílí ztratili dvoubrankové vedení, semkli se a náskok si znovu vybudovali a dokázali jej udržet až do poslední sirény. "Ve výhru jsem věřil celý zápas, když jsem viděl, jak kluci makají. Můžu jim jen pogratulovat, dnes předvedli maximální výkon," pochválil své svěřence hlavní kouč mladých indiánů František Černý.

Úvodem rozhodně gratulace k vydřenému vítězství, které se nerodilo lehce. Zvlášť v první třetině vás soupeř hodně tlačil, je to tak?
Díky. Je to pravda, Zlín na nás dost vlétl a nás hodně podržel Patrik Polívka. Ten dnes opravdu chytal výborně. Soupeř si v prvních minutách vytvořil dobré šance, které právě Patrik pochytal. My jsme se pomaličku ze sevření dostávali a v závěru třetiny vstřelili v přesilovce branku. To nás hodně nakoplo, kluci zjistili, že se s nimi dá hrát, když se drží svých úkolů.

V úvodu druhé dvacetiminutovky jste odskočili dokonce na dvě branky…
To je pravda, ale byla pak velká škoda, že soupeř dokázal brzy korigovat. To dostalo nahoru zase jeho, navíc pak v polovině třetiny vyrovnali. My jsme pak zase na konci části vstřelili branku, která se nakonec ukázala jako rozhodující. V závěru utkání jsme byli připravení na snahu domácích o vyrovnání. Zlín hrál dvě přesilovky, ve kterých jsme mu dovolili jen jednu střelu a navíc sami měli šance. Honza Schleiss mohl při jejich power-play rozhodnout, ale od modré trefil jen jejich hráče. Aspoň, že jsme to nakonec ubránili.

V utkání rozhodčí rozdal jen čtyři dvouminutové tresty. Není to na play-off málo?
Takhle to nejde brát. Sudí dnes pískal velice dobře, opravdu výborně. Nemůžu říct, že bychom počítali s opakem, ale fakt byl férový. Pustil několik zákroků, které se v takových zápasech promíjí. Věděli jsme, že Zlín má dobré přesilovky. Ty, které jsme jim dovolili, jsme ubránili a sami v té jedné, co jsme hráli, vstřelili branku.

V kterém momentě jste začal věřit, že utkání dovedete do vítězného konce?
Já jsem věřil celý zápas, když jsem viděl, jak se kluci snaží plnit své úkoly. Když jsme ustáli jejich tlak díky výbornému Polívkovi, byli jsme jim vyrovnaným soupeřem a naše dobrá hra pak vyústila v ubráněný náskok. Klukům můžu jen pogratulovat, odvedli maximální výkon.

Do zítřka není čas asi nic měnit… Asi jediné, s čím jste se dnes potýkali, byl ten drtivý úvod Zlína. Jde vůbec zachytit a elimovat?

To určitě jde. Ale vůbec není jisté, jestli na nás domácí zase tolik vlítnou. Ten tlak jim ubíral síly, my jsme se pak dostávali do přečíslení dvou na jednoho nebo tří proti dvěma. Z nich jsme pak dali dvě naše branky, tu druhou a třetí. Zítra jsou šance úplně otevřené. My jsme dnes ustáli větší tlak, když jsme museli za stavu 0:1 na zápasy vyhrát. Pro soupeře naopak hraje výhoda domácího prostředí. Podle mě to opět bude o prvním gólu. Kdyby se nám jej podařilo vstřelit, dostali bychom Zlín do tlaku, kam chceme.

Díky za rozhovor a zítra hodně štěstí!