První západočeské derby se blíží!

Plzeň – Druhý zápas letní přípravy je tu a indiáni hned zavítají na led Karlových Varů. Západočeské derby se vždy vyznačuje tvrdou hrou, krásným akcemi a hlavně – stoprocentní nasazením. Nedá se tedy očekávat, že by zítřejší střetnutí, ač v rámci přípravy, mělo být ve znamení nějakého šetření sil. Plzeňáci mají za sebou pouze vítězný duel v Boleslavi, Karlovarští podlehli v Chomutově i doma Kadani. Pokud se do místa dějiště nechystáte přímo osobně, bude pro vás samozřejmě připraven nás online přenos.


HC ENERGIE KARLOVY VARY
vs.
HC PLZEŇ 1929

KV Arena, Karlovy Vary
9. srpna 2011
přátelské utkání

V loňském roce sehráli západočeští rivalové pět utkání, těsným rozdílem tři ku dvěma vítězství vyhráli indiáni. Vše započaly Karlovy Vary výhrou 5:2 doma v letní přípravě, následně vedly i v úvodním kole v Plzni 4:3 ještě minutu a půl před třetí sirénou, jenže zápas ztratily a domů si neodvezly ani bod. Náladu si Energetici zpravili hned v odvetě, kdy doma svěřence kouče Jelínka porazili stejným rozdílem jako v létě. Následovaly dvě těsné výhry modrobílých 5:4 a 3:2, přičemž zejména poslední zápas byl pro indiány zlomový. Ať již co se snahy o vymazání bodového manka po odečtech týče, tak zejména proto, že Plzeň konečně zlomila prokletí KV Areny. Potvrdí to i nyní?

-----------------------------------------------------------------------------------

Kádr Energetiků opět značně obměněn

Podobně jako před rokem i letos na jaře doznalo složení týmu Karlových Varů značných změn. Z tradičních jmen chybí gólman Lukáš Sáblík, jenž zamířil do Znojma, Michal Tvrdoň zase do Slovanu Bratislava. Milan Hluchý zvolil Kladno, Petr Sailer Mountfield, Ján Mucha se vrátil na Slovensko, konkrétně do Zvolenu. V rámci extraligy ještě odešel Jakub Čutta do Mladé Boleslavi a Karol Sloboda do Vítkovic. V kádru Energetiku nepokračuje ani Zmeškal, Schmidt a Rus Cyganov. Hudák s Tomečkem hostují v Kadani. Na závěr jmenujme i odchod kouče Antonína Stavjani.
Becherovku tak vede plzeňský odchovanec Václav Baďouček, který již s tímto týmem dokráčel k extraligovému stříbru, asistuje mu Václav Pešout, znám hlavně sestupem reprezentační osmnáctky z elitní skupiny mistrovství světa. Vyztužit obranu přišli ze Sparty Michal Gulaši, z Kladna na celoroční hostování Jan Látal a ze Skalice Martin Grundling. Útočné šiky posílily o dalšího exsparťana Marka Bartánuse, David Zucker a Pavel Kuběna se vrátili z hostování v Chomutově.

Nejistý osud Energie

Podobně jako v Plzni i u druhého zástupce západních Čech vyvstaly v nedávné minulosti finanční problémy. Zatím co u indiánů vzal vše na sebe Martin Straka a následně svým týmem dokázal klub stabilizovat, generální manažer Miroslav Vaněk, který dokonce mluvil o dohrání sezóny v Sokolově a následné prodeji licence do Chomutova měl nakonec úlohu jednodušší. Přispěje město, nový partner i majitel klubu Karel Holoubek. Extraligový mistr z roku 2009 tak snad vše špatné zažehnal, přesto si rozhazovat dovolit nemůže. I proto letos svěřenci kouče Baďoučka neodcestovali mimo město. "Na soustředění jsme nesehnali finance. Bohužel tak celou přípravou projdeme zde. Bylo by lepší rozbít ten desetitýdenní cyklus, ale bohužel nám to situace neumožňuje," svěřil se pro server idnes.cz hlavní trenér.

Karlovy Vary zvolili nejlepší muže karlovarského hokeje:

Lukáš Mensator (1984) Play-off vyhrávají brankáři. Nepsané pravidlo potvrdil Lukáš Mensator v cestě za titulem. Stal se nejlepším hráčem play-off.


Václav Šinágl st. (1928) Hlavní iniciátor obnovy hokeje v lázeňském městě po II. světové válce a nejlepší střelec dekády Karlových Varů v nejvyšší soutěži.


Jiří Feureisel (1931) Hokejista i fotbalista. Sportovec. Nejznámější sportovní legenda Karlových Varů, která si stačila zahrát i nejvyšší soutěž.


Pavel Bláha (1947) Ofenzivní obránce s patřičným přehledem a výtečnou rozehrávkou, který v obraně tehdejší Slavie strávil osmnáct let.


Jaromír Kverka (1971) S klasickým centrem by chtěl hrát v útoku každý. "Janků -Kverka - Rousek, ke gólům je kousek," skandovali fanoušci ve Varech koncem milénia.


Josef Řezníček (1966) Titul získal s Karlovými Vary v posledním zápase kariéry, v posledním zápase v Plecharéně. Nenosil C na dresu, byl však hlavní osobností kabiny.

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního přípravného zápasu:

HC Energie Karlovy Vary 3
Sportovní klub Kadaň 4
(3:0, 0:0, 0:4)






Branky a nahrávky: 3. T. Klíma (Melenovský), 4. Bartánus (Zaťovič), 19. Kuběna (T. Klíma) - 42. Schmidt (Szakal), 49. Mála (Stehlík), 55. Boušek (Szakal, Malinský), 56. Boušek.
HC Energie Karlovy Vary: Benda (Závorka) - Gulaši, Parýzek, Přindiš, Látal, Rohan M., Grundling, Prošek "C", Zucker, Zaťovič, Schusser, Polák, Rohan T., Bartánus, Kuběna, Kupec, Melenovský, Klíma T., Surovka, Vachovec, Klíma L.

BK Mladá Boleslav 2
HC Plzeň 1929 3
(1:1, 1:0, 0:2)




Branky a nahrávky: 20. Hrdel (Jindra), 38. Bahenský – 19. Kovář (Straka), 51. Straka (Boháč), 52. Vlasák (Hlinka, Kratěna).
HC Plzeň 1929: Svoboda (31. Mazanec) – Kaberle, St. Pierre, Boháč, Dresler, Frolo, Jeřábek, Růžička, Hucl – Vlasák, Hlinka, Kratěna – Kovář, Johnson, Straka – Dvořák, Vostřák, M. Heřman – Lev, J. Heřman, Mrňa – Stránský, Petruška.

-----------------------------------------------------------------------------------