Ohlasy 49.kola

Milan Razým: Třetí gól soupeři dodal sebevědomí, nás srazil

Plzeň - Indiáni v rámci devětačtyřicátého kola nestačili v Litvínově, kde modrobílí nebodovali již popáté v řadě. Západočeši se sice zásluhou Radka Dudy dostali do vedení, ovšem již za necelé tři minuty na tom byl lépe soupeř. „Celkově jsme byli v celém utkání pomalejší, nehráli naší hru, na kterou jsme zvyklí a s níž jsme úspěšní. Musím říci, že Litvínovští vyhráli zaslouženě, protože za vítězstvím šli víc,“ nevykrucoval se Milan Ryzým.

Pane Razýme, jak byste zhodnotil zápas s Litvínovem?
První třetina byla vyrovnaná, ve druhé se nám podařilo vstřelit branku a jít do vedení. Jenže jsme ho dlouho neudrželi po velké chybě po vhazování ve středním pásmu. Do sirény se soupeři navíc povedlo převážit vývoj utkání na svojí stranu a asi definitivní rozhodnutí přišlo z kraje poslední dvacetiminutovky, kdy se jim podařilo využít početní výhodu. Dvougólové vedení soupeři dodalo sebevědomí, nás naopak srazilo. Litvínov duel již kontroloval a my jsme si prakticky nevypracovali žádnou brankovou příležitost. Nedá se říct, že by nás gólman vychytal, to ne. Celkově jsme byli v celém utkání pomalejší, nehráli naší hru, na kterou jsme zvyklí a s níž jsme úspěšní. To se projevilo i na počtu střel, soupeř nás přestřílel a pouze potvrdil své vítězství do prázdné. Musím říci, že vyhráli zaslouženě, protože za vítězstvím šli víc.

Včera nahradil v sestavě Růžička Vykoukala. Bylo důvodem zranění?
Nene, Bača nehrál, protože máme Dana Růžičku v Ústí a včera jako jeden ze starších a zkušenějších dostal volno Jirka Vykoukal, taková výměna pravého za pravého obránce. My nechceme naše odchovance a mladé beky vyškrtnout ze sestavy, aby nevypadli z extraligového tempa. Navíc potřebujeme na vyřazovací boje široký kádr. Před tím například hrál Jakub Jeřábek, který nyní dojíždí do Kadaně.

Z poledních čtyř týmů v tabulce indiáni nebodovali v Boleslavi, Litvínově i Varech, čím to?
To asi bude pouze shoda náhod. Ve Varech jsme dlouho drželi vyrovnaný stav, tam jsme inkasovali až v závěru. V Mladé Boleslavi se nám před letoškem dlouhodobě dařilo, v Litvínově zase máme dlouho sérii proher, naopak doma je porážíme. Těžko říct. Liga je vyrovnaná, všechny týmy bojují o možnost být v play-off a možná budou až do posledního kola, takže zase nemůžeme tvrdit, že jsou to kluby nějak úplně odepsané. Samozřejmě je nepříjemné ztrácet v těchto zápasech body, ale ty týmy jsou schopny porážet každého. Podívejte se na celé kolo. Vary vezou body ze Zlína, Boleslav porazila Vítkovice, Kometa uspěla v Českých Budějovicích. Takže rozhodně nelze prohlásit, že ty týmy z první poloviny tabulky nějak válcují zbytek. Porazit může každý každého.

Takže asi nemám vliv nastoupit proti týmu, který hraje doslova o život a proti někomu, kdo bojuje o šestku? Lehkého zápasu není…
Určitě ne. Oni bojují všichni o něco. Sparta se rve o vítězství v základní části, jiní o výhodu domácího prostřední při play-off. Vrcholí boje o šestku a desítku, případně i body do play-outu. Takže se nedá říci, že by někdo o něco nehrál.

A jak je na tom Tomáš Vlasák?
Tomáš je na ledě, trénuje a mohl by stihnout ještě konec základní části, uvidíme…

S čím se Plzeň vytasí v posledních čtyřech duelech základní části?
Půjdeme do toho jako do každého jiného zápasu. Bereme to jako přípravu před play-off. Vidíme hráče, jaké mají nasazení, když nejsou svázáni úplně velkým psychickým tlakem. Ale bohužel včera se některá naše očekávání nenaplnila. Na druhou stranu si také přejeme, aby se nikomu nic nestalo a vyhýbala už se nám zranění.

Děkuji za rozhovor, ať se daří!