Jiří Vykoukal #51

Jiří Vykoukal #51: Musíme se vyvarovat chyb a hrát 60minut!

Plzeň - V úvodním zápasu semifinálové série mezi Plzní a Kometou domácí dlouho vedli, ve třetí části ale o svůj náskok přišli a hosté pět minut před koncem třetí třetiny rozhodli o svém vítězství. Nic na tom nezměnila ani závěrečná hra bez brankáře, ke které se odhodlal plzeňský trenér Marian Jelínek.

Vstup do semifinálové série na vlastním ledě se Plzni nepovedl. Indiáni sice šli z kraje zápasu do vedení, které poměrně záhy navýšili, nedokázali ale využít dalších šancí, které se jim v první třetině naskytly. Jako povedený označil vstup do zápasu zkušený bek Plzně, Jiří Vykoukal. „Začali jsme dobře, aktivně, to dokazují ty dvě branky. Měli jsme i další šance, Duda netrefil prázdnou branku, Pitule jel sám na gólmana,“ vypočítával příležitosti k navýšení náskoku plzeňský obránce. „Pak už se to začalo bortit. Ve druhé třetině jsme dostali gól, ale ještě jsme dokázali dát na 3:1.“ To bylo ale ze strany domácích vše. Kometa už ve druhé části přebrala iniciativu a výrazně indiány přestřílela a dokázala snížit podruhé na rozdíl jediné branky.

Čím to, že se po výborné úvodní pasáži dostali hráči Plzně do takového útlumu? Jiří Vykoukal vidí jako hlavní problém řadu zbytečných oslabení. „Třikrát jsme šli ven za zdržování, dvakrát za špatné střídání. To je deset minut oslabení za naši hloupost. Trošku jsme si o to sami koledovali.“ Tato vyloučení stála domácí nejen spoustu sil, ztrátu tlaku, ale v konečném důsledku i celý zápas. „Jak jsme vypadli při oslabeních z tempa, nemohli jsme do zápasu pořádně naskočit zpátky,“ potvrzuje tuto analogii sám Vykoukal. Z toho vzápětí těžili hráči Komety, kteří do rozhozené obrany Plzně podnikali nebezpečné výlety, ze kterých také dokázali skórovat. „Musíme hrát pořád aktivně, nemůžeme přestat, když se dostaneme do vedení. Kometa do toho chodila odvážněji, my už tolik nebruslili a bylo z toho hodně přečíslení.“

Vstup do semifinálové série tedy před domácím publikem indiánům nevyšel, už dnes se ale hraje druhý zápas, a tak není příliš času zabývat se tím, co bylo. „Chtěli jsme samozřejmě vstoupit vítězně, ale to už je pryč, už to nevrátíme. Musíme se teď soustředit na další zápas a vyvarovat se těch hloupých chyb a vyloučení,“ prozradil obránce s dělovou střelou, kterým směrem se ubírají myšlenky hráčů hned po úvodním střetnutí. Indiáni už dnes v podvečer nastoupí znovu na svém ledě proti Brnu a budou chtít srovnat stav v sérii na 1:1. „Musíme rychle zapomenout, série hned pokračuje dál. V pondělí nás Brno vyškolilo, my se z toho musíme poučit, nedělat hloupé chyby a hlavně hrát celých 60 minut za jakéhokoliv stavu,“ uzavřel odhodlaně rozhovor s novináři Jiří Vykoukal.