Rozhovor Jan Holý

Holý vede starší dorost soutěží zatím bez porážky

Jan Holý, sedmnáctiletý obránce, naskočil do sezóny v týmu staršího dorostu s kapitánským céčkem. A jeho mančaft si vede brilantně; po osmi zápasech stále nepoznal hořkost porážky.

Honzo, starším dorostencům Plzně se daří i v porovnání s úvodem loňské sezóny zatím na výbornou. Upřímně, čekali jste to?
Tak to tedy ne. (úsměv) Nikdo jsme nemohli čekat, že získáme z osmi zápasů osm výher, když jen jeden bod jsme ztratili ve Varech. Samozřejmě jsme za to rádi, však je to opravdu výborný začátek.

A čím to?
Určitě na tom má velkou zásluhu to, jak dobře a tvrdě jsme trénovali. Máme očividně nastavenou i dobrou taktiku, která funguje, když se jí držíme.

Zápasy vyhráváte i při zapojení všech čtyřech lajn, pravidelně střídáte i gólmany.
Jasně! Oba gólmani chytají výborně. Vidíme, že dokážeme vyhrávat jak s Jindrou Paclem, tak s Jirkou Kunešem. Jindra zachytal skvěle ve Varech, kde jsme vyhráli po nájezdech, i v těsném utkání v Kladně. Jirka pak dokázal doma vychytat proti Spartě nulu. Je vidět, že se na oba dokážeme spolehnout.

Je pro tebe jiná situace, když na led nastupuješ jako kapitán?
Celkově snad jedině, pokud v utkání prohráváme. Beru si to pak nějak víc. Jinak mám pořád stejné úkoly, například proslovy k týmu mají na starosti výhradně trenéři.

A co proslovy k rozhodčím? Jeden zápas už jsi vlastně stál, když sis musel vzít „zápas volna“ po dvou desetiminutových osobních trestech.
Jedině v Letňanech jsem si desítku vysloužil za průpovídky směrem k rozhodčím. Tu druhou jsem dostal ve Varech, ale to byla jen moje blbost. Zlomil jsem hokejku a zahodil jsem ji do rohu.

Pokud bys měl jmenovat nějakou věc, kterou by starší dorost podle tvého názoru měl změnit, která by to byla?
Máme špatné první třetiny. Možná to může být i tím, jak říká trenér, že máme v hlavách, že asi vyhrajeme. Ale možná taky ne, třeba nám jen déle trvá, než se dostaneme do tempa. Jinak si myslím, že bychom se měli držet toho, co hrajeme, protože nám to přináší úspěch.

Před sezónou trenér vyhlásil, že je vaším cílem být do čtvrtého místa po základní části. Nebyl to moc skromný cíl?
(smích) Taky mi to teď tak přijde. Čtvrté místo se po osmi kolech zdá až moc dole. Ale i když nám to teď v týmu funguje, nemůžeme si myslet, že vyhrajeme snadno všechno.

Poslední otázka – pokud bys měl ještě nerozhodnuté fanoušky pozvat na nějaký zápas, na co bys je nalákal?
Hrajeme slušný kombinační hokej. Je rychlý a někdy i přesný. (úsměv) A troufám si říct, že už naše hra má trochu společného s tím hokejem, který dobře vypadá a na který se dobře kouká.