Ohlasy: PLZ - SAL

Martin Heřman: Jednou to vyšlo, tak jsem to zkusil znovu

Plzeň - V extraligové přestávce sehrála Plzeň na svém domácím ledě poslední ze zápasů letošní European Trophy. V té se jí sice celkově nedařilo, v úterý večer ale proti Salcburku vyválčila první vítězství. Výraznou měrou se pod to podepsal Martin Heřman, střelec dvou branek, a Adam Svoboda, který se postavil do branky po dlouhé odmlce.

Poslední zápas Plzně v letošním ročníku European Trophy byl dlouho vyrovnaný, nakonec ale domácí rozhodli o tom, že si připíšou první vítězství ve svojí skupině. Výrazně se pod to podepsal dvěma góly Martin Heřman, který sice působí v prvoligovém Písku, ale pro úterní zápas opět oblék modrobílý dres. „Ani jsem moc nečekal, že budu hrát, ale minulý týden už jsem měl zprávy, že bychom měli na ten Salcburk přijet, my kluci, co hrajeme v Písku. O víkendu už jsem věděl, že pojedu a budu hrát,“ uvedl ke svému startu plzeňský střelec.

Škoda v zápase dlouho tahala za kratší konec, třikrát prohrávala, ve třetí třetině ale obrátila utkání ve svůj prospěch. Vývoji skóre odpovídá i průběh zápasu podle mladšího z bratří Heřmanů. „Byli jsme hodně mladej tým, měli jsme to poslepovaný a ze začátku byl výkon hodně syrový. Pak jsme začali hrát jednodušeji, hlavně v té třetí třetině. Soupeře jsme několikrát vybrejkovali a z našich šancí jsme dali góly, naopak je vychytal Adam.“ Střelci dvou branek do sítě Salcburku se sice daří v European Trophy, v extralize ani první lize už takové gólové hody nezažívá. „Já bych potřeboval hrát asi jen European Trophy (úsměv). Ale jsem za ty góly rád.“

Oba zásahy proti rakouskému týmu vypadaly podobně. Tvrdá střela z levé strany a bezmocný gólman, který se jen ohlédl za pukem, který skončil v jeho brance. „Snažil jsem se to střílet na zadní tyč, už ve druhý třetině jsem takhle jednou jel, ale gólman mi to chytil, pak už to tam spadlo. Ten první s lehkou tečí obránce a ve třetí třetině jsem mířil na to samé místo s tím, že když to vyšlo jednou, tak by mohlo znova,“ popsal své dvě branky Martin Heřman.

Adam Svoboda: Tuukka Rask je pro mě „Pan Rask“

Těžké období má za sebou Adam Svoboda, který se postavil do branky v soutěžním zápase po delší době. Stejně jako Marek Mazanec totiž jen kryl záda finskému brankářskému fantómovi, Tuukka Raskovi. „Neřekl bych po delší době, řekl bych po strašně dlouhý době! Ještě navíc v takovémhle utkání, obměněná sestava, atmosféra jak v létě. 40 minut mi přišlo, že jsem tu nebyl, ta třetí třetina už byla lepší. Dnes jsem neřešil góly, neřešil jsem výkon, ale to, jestli se od něčeho můžu odrazit. Byly tam nájezdy, nikdo mě nevymíchal, takže to je pro mě pozitivní,“ zhodnotil celý zápas.

Jak už avizoval po posledním ligovém zápase se Zlínem trenér Milan Razým, nastoupila Škodovka do zápasu se Salcburkem ve značně obměněné sestavě, ve které se objevilo několik hráčů z první ligy a juniorského týmu. „Ta komunikace s rukama není taková, někdo hraje za juniory, někdo v první lize. Myslím ale, že to tam ani nějak nehořelo, kluci to zvládli dobře. Mně se hodně líbil Moravčík, obránce se čtyřkou, pokud někde nezakrní, tak tu ligu může hrát,“ vyzdvihl jednoho z „nových“ spoluhráčů plzeňský gólman. Ve skutečnosti úplně nové spoluhráče však v týmu neměl. „My už jsme hráli v podobný sestavě v Budějovicích, kluci s náma trénují, takže se známe a nemají problém mezi nás zapadnout.“

A jak vůbec gólman prožívá období, kdy se dlouhou dobu nedostane do branky? „Pocity byly špatný samozřejmě, bylo to pro mě těžké.“ Na druhé straně si ale ze společného působení s finským gólmanem odnesl i spoustu pozitivních věcí. „Pro mě to není Tuukka Rask ale Pan Rask, protože to je pan gólman. Nic lepšího jsem naživo neviděl, hodně jsme si toho mohli vzít. Zkoušel jsem něco napodobit, ale mám zažité jiné pohyby. Ale komunikace s bekama, chození za bránu a podobné maličkosti jsou věci, které dělají velkého gólmana, a které se můžeme snažit opakovat po něm,“ vysvětlil Svoboda.