Preview 38.kolo

Déjà vu po pětačtyřiceti dnech, první Plzeň proti druhému Zlínu!

Plzeň – Indiáni vyrážejí v rámci osmatřicátého kola na led Zlína. Stejně jako koncem listopadu i nyní bude souboj těchto dvou týmů soubojem aktuálně dvou nejlepších extraligových mužstev!


PSG ZLÍN
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ZS Luďka Čajky, Zlín
8. ledna 2013
38. kolo hokejové Tipsport extraligy

Předloňská sezóna vyšla proti Zlínu indiánům na jedničku! Nejprve doma po více jak dvou letech a pěti zápasech na modrobílé nestačil. Přestože v zápase dvakrát vedl, nakonec odcházel z ledu jako poražený 3:4. I odveta vyšla lépe svěřencům kouče Jelínka, doma zvítězili 4:1, třemi body se zaskvěl Radek Duda. A do třetice. Modrobílí vyloupili Stadion Luďka Čajky po výhře v prodloužení, rozhodl Modrý. Poslední zápas posledního kola základní části pak skončil fotbalově - výhrou domácích 1:0. Modrobílí na takto vydařenou sérii navázali i v osmém kole aktuálního ročníku, když doma v souboji o první místo udolali PSG v nájezdech. V odvetě brali tři body za výhru 3:1 a před svými fanoušky opět uspěli na penalty. Osmý zářez přidali svěřenci kouče Jelínka v sedmačtyřicátém kole, kdy šachovou partii ovládli 2:1. Štěstí se pak Západočechům naklonilo i v prvním čtvrtfinálovém souboji, kdy Radek Duda rozhodl gólem v poslední minutě, naopak jubilejní desáté vítězství v řadě oslavili modrobílí nejvyšší výhrou - 5:1. Jenže ta této kulaté cifře se série zastavila, domácí duely ovládli ševci se štěstím 1:0 a 5:4 po prodloužení. Jenže Západočechy tvrdé K.O. nepoložilo a v nervydrásajícím duelu dokázali doma v nájezdech urvat mečbol. Ale Zlín si domácí tvrz pohlídal a sedmý zápas i celo sérii nakonec musel Johnson rozhodnout až v 58. minutě. Na úvod sezóny dokázali Západočeši zlínské prokletí zlomit a uspěli na ledě PSG 4:1, v odvetě se pak radovali 4:2. Jak si povedou oba soupeři nyní?

Změny v kádru

Nemálo změn se odehrálo v kádru PSG přes letní období. Roman Vlach odešel do Liberce na hostování, stejně jako Michal Důras s Martinem Lučkou do Chomutova a Tomáš Valenta s Liborem Kašíkem do Olomouce. Na zkoušku zamířil do Znojma Lukáš Zábojník. Do kazašského Pavlodaru přestoupil Radek Míka, do Ústí nad Labem Tomáš Sýkora a do Třince Lukáš Galvas. Naopak pomoci Zlínu přišel z Olomouce Oldřich Kotvan a z Mladé Boleslavi se vrátil Jaroslav Balaštík. Na pozici asistenta trenéra nahradil Juraj Jurík z Prostějova Josefa Turka, který se stal hlavním trenérem Třince. V průběh sezóny pak dobře šlapající tým bez jediné výpomoci hráče ze zámoří pouze opustil Lukáš Finsterle, který do konce sezóny hostuje v Šumperku, střídavé starty do Třebíče má vyřízené další útočník Jakub Šlahář.

Dosavadní působení

Zlín extraligou proplouvá poměrně pohodově. Pouze v jednom případě se PSG stalo, že by nebodovalo více než dvakrát v řadě, když domácí trojboj s Budějovicemi, Plzní a Pardubicemi absolutně nezvládlo při skóre 2:11. Svěřencům kouče Vlacha se před vlastním publikem celkově příliš nedaří. Zatím co v tabulce venkovních zápasů jsou hned za indiány, v té domácí jim patří až pátá příčka a to ještě navíc mají Slavia s Vítkovicemi dva zápasy k dobru. Ve druhé polovině základní části vybojovali modrožlutí v jedenácti zápasech osmnáct bodů, naposledy doma porazili Mountfield 5:2.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

PSG Zlín:

Postavení v tabulce: 2.
Počet bodů: 65
Počet vstřelených branek: 108
Počet inkasovaných branek: 96
Nejproduktivnější hráč: Petr Leška 30 (5+25)
Nejlepší střelec: Jaroslav Balaštík - 17 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Leška – 25 asistencí
Nejtrestanější hráč: Tomáš Linhart - 71 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Leška +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dalibor Řezníček -11
Jakub Sedláček – 1249 minut / pr. 2,45 , 92.26%
Luboš Horčička – 996 minut / pr. 2,59 , 91.57%


HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 78
Počet vstřelených branek: 124
Počet inkasovaných branek: 82
Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš 52 (25+27)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš - 25 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 32 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 126 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Milan Gulaš +31
Nejhorší hráč v bodování +/-: Pavel Kašpařík -7
Gólmani:
Rask Tuukka – 993 minut / pr. 2,11 , 92,49%
Adam Svoboda – 680 minut / pr. 2,38 , 92,80%
Marek Mazanec – 599 minut / pr. 2,10 , 93,40%

Výsledky posledních zápasů:

PSG Zlín 5
HC Mountfield 2
(1:0, 0:1, 4:1)






Branky a nahrávky: 9. Linhart (Hamrlík, Leška), 47. Zámorský (Řezníček, Veselý), 55. Zámorský (Čajánek, Veselý), 58. Čech (Kubiš, Melenovský), 59. Čajánek (Holík) - 35. Langhammer (Kotalík, Kohn), 48. Kohn (Vydarený, Kotalík).
PSG Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Valenta - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Čajánek, Veselý - Kubiš, Melenovský, Čech.



HC Škoda Plzeň 4
Rytíři Kladno 1
(1:1, 3:0, 0:0)





Branky a nahrávky: 13. Vlasák (Marušák), 23. Straka (Gulaš, Vlasák), 24. Johnson (Hanzlík, Dvořák), 28. Kašpařík (Dvořák) - 4. Kuchler (Obdržálek).
HC Škoda Plzeň: Svoboda - Hanzlík, Jeřábek, Marušák, St. Pierre, Mozík, Frolo, od 43. navíc Růžička - Gulaš, Straka, Vlasák - Lev, Kovář, Pletka - Balej, Kašpařík, Johnson - Petruška, Havlíček, Dvořák.